En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Els afectats per les malalties de sensibilització central o ambientals esperen un reconeixement internacional

La Plaça de Sant Jaume de Barcelona acollia dissabte passat una concentració dedicada als malalts de sensibilització central, afectats per Fibromiàlgia, la Síndrome de Fatiga…

12 maig 2015

Redacció

Comparteix
La Plaça de Sant Jaume de Barcelona acollia dissabte passat una concentració dedicada als malalts de sensibilització central, afectats per Fibromiàlgia, la Síndrome de Fatiga Crònica, la sensibilitat química múltiple i l'electrohipersensibilitat. Els afectats demanen, d'acord amb un mandat del Congrés dels Diputats aprovat al juny de l'any passat, el reconeixement internacional d'aquestes problemàtiques. Helena Ferrer, afectada i membre de l'Associació ALTEA de Malalties Ambientals, ha dit que "a Catalunya ja són més de 250.000 malalts del sistema sensitiu central, entre adults, joves i cada vegada més gent".
Aquesta malalta, que porta una màscara per protegir-se la boca i el nas, també ha explicat que "són problemes de salut que desgasten la persona en el seu dia a dia", motiu pel qual "es demana un treball que culmini en el reconeixement oficial". Per a aquesta inscripció formal, cal que les malalties "tinguin un codi en el CIE, que és el registre mundial de problemes de salut".
Helena Ferrer, entre els principals símptomes i manifestacions, ha destacat que, "com que el sistema nerviós sensitiu central no funciona, es pot entrar en crisi si s'entra en contacte amb substàncies químiques, amb conseqüències com ara insuficiències respiratòries, marejos, altres problemes i fins i tot desorientació en l'espai i en el temps". Finalment, l'afectada ha dit que "el reconeixement implicaria una cobertura pública per a tractaments, visites mèdiques i investigació". A Catalunya, a més, s'han implicat en aquesta lluita les principals delegacions diocesanes de Pastoral de la Salut, així com altres entitats eclesials o d'inspiració cristiana que treballen en el mateix àmbit.
Es pot escoltar aquí (des del minut 31'30") tota l'entrevista a Helena Ferrer.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció