En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

Els animals de companyia són terapèutics?

Avui 4 d'octubre és sant Francesc d’Assís, amant de la naturalesa i sant patró dels animals i del medi ambient. L’any 1931 en una convenció…

4 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Avui 4 d'octubre és sant Francesc d’Assís, amant de la naturalesa i sant patró dels animals i del medi ambient. L’any 1931 en una convenció d’ecologistes a Florència es va escollir aquesta data com a Dia Mundial dels Animals.  
Es parla sovint de l’ajuda que presten els animals a les persones a nivell social i emocional i de l’ús d’animals de companyia en teràpies. Aquest dimarts a la Fórmula Estel hem parlat amb l'Àlex Rue, de l’equip d’Itaca Terapia, una entitat que ofereix activitats assistides amb gossos: "Els animals són beneficiossos per a l'ésser humà. Des d’aspectes psicològics a aspectes físics, com sentir-se acompanyat, sentir-se motivat per fer coses, i persones grans que estan obligades a sortir 3 cops al dia amb el seu animal. Això també porta beneficis socials. Tothom que tingui un cos sap que interactues molt més amb la gent al carrer”
Des de diferents vessants, com la psicologia, la medicina, la teràpia ocupacional, l’educació social o l’educació, es realitzen intervencions assistides amb animals en base a uns objectius concrets. Els objectius depenen molt de les necessitats dels usuaris. Encara que tothom pot beneficiar-se de la interacció planificada amb animals, els col·lectius que més ho empren són persones discapacitades, gent gran i persones en risc d’exclusió social.

Els animals clàssics que participen en aquestes teràpies són gossos, cavalls i mamífers marins, però ara s’estan introduint animals de granja, petits arrossegadors com hamsters o conillets d’índies. L'Àlex Rue, màster en Intervencions Educativo-terapèutiques Assistides amb Animals, destaca que cal que els gossos siguin sociables: “El gos de teràpia no és un gos que necessiti tenir grans habilitats o grans trucs, però si que serà un gos que ha d’estar molt acostumat a estar molta estona complint ordres, encara que siguin molt senzilles, i en àmbients moltes vegades desagradables per a ells, amb molt soroll, que els toquin de la forma no més correcta que hi pugui haver…”
Els animals són beneficiosos per a les persones, que troben millores a nivell de benestar emocional, benestar social, seguretat, confiança i altres aspectes.
Escolta l'entrevista (minut 45)

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció