En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

Els animals de companyia són terapèutics?

Avui 4 d'octubre és sant Francesc d’Assís, amant de la naturalesa i sant patró dels animals i del medi ambient. L’any 1931 en una convenció…

4 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Avui 4 d'octubre és sant Francesc d’Assís, amant de la naturalesa i sant patró dels animals i del medi ambient. L’any 1931 en una convenció d’ecologistes a Florència es va escollir aquesta data com a Dia Mundial dels Animals.  
Es parla sovint de l’ajuda que presten els animals a les persones a nivell social i emocional i de l’ús d’animals de companyia en teràpies. Aquest dimarts a la Fórmula Estel hem parlat amb l'Àlex Rue, de l’equip d’Itaca Terapia, una entitat que ofereix activitats assistides amb gossos: "Els animals són beneficiossos per a l'ésser humà. Des d’aspectes psicològics a aspectes físics, com sentir-se acompanyat, sentir-se motivat per fer coses, i persones grans que estan obligades a sortir 3 cops al dia amb el seu animal. Això també porta beneficis socials. Tothom que tingui un cos sap que interactues molt més amb la gent al carrer”
Des de diferents vessants, com la psicologia, la medicina, la teràpia ocupacional, l’educació social o l’educació, es realitzen intervencions assistides amb animals en base a uns objectius concrets. Els objectius depenen molt de les necessitats dels usuaris. Encara que tothom pot beneficiar-se de la interacció planificada amb animals, els col·lectius que més ho empren són persones discapacitades, gent gran i persones en risc d’exclusió social.

Els animals clàssics que participen en aquestes teràpies són gossos, cavalls i mamífers marins, però ara s’estan introduint animals de granja, petits arrossegadors com hamsters o conillets d’índies. L'Àlex Rue, màster en Intervencions Educativo-terapèutiques Assistides amb Animals, destaca que cal que els gossos siguin sociables: “El gos de teràpia no és un gos que necessiti tenir grans habilitats o grans trucs, però si que serà un gos que ha d’estar molt acostumat a estar molta estona complint ordres, encara que siguin molt senzilles, i en àmbients moltes vegades desagradables per a ells, amb molt soroll, que els toquin de la forma no més correcta que hi pugui haver…”
Els animals són beneficiosos per a les persones, que troben millores a nivell de benestar emocional, benestar social, seguretat, confiança i altres aspectes.
Escolta l'entrevista (minut 45)

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció