En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

Els animals de companyia són terapèutics?

Avui 4 d'octubre és sant Francesc d’Assís, amant de la naturalesa i sant patró dels animals i del medi ambient. L’any 1931 en una convenció…

4 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Avui 4 d'octubre és sant Francesc d’Assís, amant de la naturalesa i sant patró dels animals i del medi ambient. L’any 1931 en una convenció d’ecologistes a Florència es va escollir aquesta data com a Dia Mundial dels Animals.  
Es parla sovint de l’ajuda que presten els animals a les persones a nivell social i emocional i de l’ús d’animals de companyia en teràpies. Aquest dimarts a la Fórmula Estel hem parlat amb l'Àlex Rue, de l’equip d’Itaca Terapia, una entitat que ofereix activitats assistides amb gossos: "Els animals són beneficiossos per a l'ésser humà. Des d’aspectes psicològics a aspectes físics, com sentir-se acompanyat, sentir-se motivat per fer coses, i persones grans que estan obligades a sortir 3 cops al dia amb el seu animal. Això també porta beneficis socials. Tothom que tingui un cos sap que interactues molt més amb la gent al carrer”
Des de diferents vessants, com la psicologia, la medicina, la teràpia ocupacional, l’educació social o l’educació, es realitzen intervencions assistides amb animals en base a uns objectius concrets. Els objectius depenen molt de les necessitats dels usuaris. Encara que tothom pot beneficiar-se de la interacció planificada amb animals, els col·lectius que més ho empren són persones discapacitades, gent gran i persones en risc d’exclusió social.

Els animals clàssics que participen en aquestes teràpies són gossos, cavalls i mamífers marins, però ara s’estan introduint animals de granja, petits arrossegadors com hamsters o conillets d’índies. L'Àlex Rue, màster en Intervencions Educativo-terapèutiques Assistides amb Animals, destaca que cal que els gossos siguin sociables: “El gos de teràpia no és un gos que necessiti tenir grans habilitats o grans trucs, però si que serà un gos que ha d’estar molt acostumat a estar molta estona complint ordres, encara que siguin molt senzilles, i en àmbients moltes vegades desagradables per a ells, amb molt soroll, que els toquin de la forma no més correcta que hi pugui haver…”
Els animals són beneficiosos per a les persones, que troben millores a nivell de benestar emocional, benestar social, seguretat, confiança i altres aspectes.
Escolta l'entrevista (minut 45)

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024