En directe

Estel Migdia

SOCIETAT

“Els autònoms estem patint incertesa, angoixa i frustració”

Han estat notícia aquesta setmana els autònoms, perquè el Departament de Treball i el de Polítiques Digitals han protagonitzat una gestió molt criticada sobre els…

12 novembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
Han estat notícia aquesta setmana els autònoms, perquè el Departament de Treball i el de Polítiques Digitals han protagonitzat una gestió molt criticada sobre els ajuts a aquest sector, una quantitat de 20 milions d’euros als quals només han tingut accés un 10 per cent d’aquests treballadors i petits empresaris, quantitat fixada en 2.000 euros per persona sol·licitant. La situació ha estat de col·lapse durant dos dies. Aquest dijous, en el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la presidenta de la Unió de Treballadors Autònoms de Catalunya, Sandra Zapatero, ha valorat la situació actuals del seu sector.
Què és el que ha passat aquesta setmana? Quina visió i quina denúncia fa la Unió de Treballadors Autònoms de Catalunya?

Són diverses les denúncies que fem, perquè veiem una gran descoordinació en el govern. El que volem són solucions polítiques àgils per a una situació molt complicada. Aquesta es una situació excepcional i d’emergència. Per una banda, tenim la problemàtica de les plataformes online habilitades, que caldria reforçar de manera important. No entenem com tots els problemes que ens trobem encara poden produir-se. D’altra banda, tenim l’ajuda econòmica, que es va intentar que fos més ràpida i que no és suficient. Són 2.000 euros per cada autònom i cal pensar que arriba a només 10.000 persones, quan som uns 545.000 autònoms a Catalunya.

I els 2.000 euros són, d’altra banda, un ajut petit que no soluciona els problemes de fons, oi?

No solucionen els problemes. Nosaltres diem que les institucions i les administracions publiques són les que tenen els diners i  les que han d'actuar i solucionar els problemes. La Generalitat és la que ha de complementar i ajudar tots els qui siguin mes vulnerables.
Quina és la situació general dels autònoms en aquests moments, tenint en compte el patiment d’aquests mesos i el complicat futur que ens espera? Són molts els qui han de reorientar la seva activitat? Com està el col·lectiu?

Els autònoms estem en una situació d’incertesa, d’incomprensió, d'angoixa i de frustració. És el que ens arriba de part dels nostres afiliats perquè els ajuts son insuficients. Cal una aposta molt clara per aquest col·lectiu. Demanen que s’ampliï la dotació econòmica en forma d’ajuda directa, que és el que autònoms necessiten per continuar la seva activitat.

Finalment, com està ara el tema de les quotes, les rebaixes i les moratòries en els pagaments? No està tot resolt encara, oi?

El govern és el que ha de alleujar la pressió fiscal. Cal que es redueixin impostos, entre altres mesures. Un autònom que no treballa i demana la prestació, quan la cobra, no té l'obligació de pagar la quota. Calen moratòries però, sobretot, inversió directa. Necessitem ajuts que no siguin crèdits per retornar, perquè això només fa que augmentar deutes.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 12 de novembre.

Més actualitat

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció