En directe

Laudes

INTERNACIONAL

"Els demòcrates s'estan radicalitzant i Trump ha sortit reforçat"

Alexander Golovin, analista internacional i membre de l'Institut Ostrom Catalunya, i Lluís Sols, col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, han analitzat aquest dimecres, des…

12 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Alexander Golovin, analista internacional i membre de l'Institut Ostrom Catalunya, i Lluís Sols, col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, han analitzat aquest dimecres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', el que està sent l'inici de la campanya de primàries per a les presidencials dels Estats Units, aquests dies molt marcada pel procés de destitució de Donald Trump al Congrés. El president, però, n’ha sortit victoriós i, segons els analistes, molt reforçat de cara a la reelecció. Golovin ha destacat que "el més interessant és veure que ens acostem a les primeres eleccions en què podem tenir un candidat que es defineix, a ell mateix, com a socialista, un terme que no es podia ni tan sols dir als Estats Units, perquè era com dir 'feixista'". Igualment ha assegurat que "el Partit Demòcrata s'està radicalitzant cada vegada més, i caldrà veure si Sanders o Trump són capaços de connectar amb l'electoral centrat, que és majoritari als Estats Units".
Donant per fet aquest duel entre candidat republicà i demòcrata, l'analista l'ha definit com "el pitjor escenari possible, perquè són dues cares de la mateixa moneda, contraris als tractats de Lliure Comerç" i, en definitiva, radicals dins les seves respectives formacions. I de Trump, Alexander Golovin ha destacat que "ha guanyat, en superar la destitució, en una representativitat de la població en què la meitat estaven a favor del president i una altra meitat, en contra". En aquesta línia, ha conclòs que "Trump ha aconseguit que les institucions li diguin que no és culpable, amb la qual cosa s'ha vist reforçat i el mandatari ho ha aprofitat a través de mítings i una maquinària de recaptar donacions", i ha afegit que "els demòcrates s'han equivocat impulsant el procés d'impeachment".

Lluís Sols, per la seva banda, ha pronosticat que "fàcilment Trump tornarà a ser elegit d'aquí a uns mesos". En aquesta línia, ha recordat que l'actual president "s'ha menjat el Partit Republicà", mentre que "els demòcrates mostren més diversitat, amb la incògnita de saber si un aspirant marcadament esquerrà, com és Bernie Sanders, aconsegueix competir a les presidencials". La incògnita, segons el professor, serà "veure si el Partit Demòcrata aconsegueix ser novament la força política dels desfavorits". Tenint en compte que les eleccions presidencials coincidiran amb una renovació parcial de les cambres legislatives, Sols ha subratllat que "canviarà molt si Trump guanya també al Congrés o perd la majoria". I sobre la figura de Donald Trump, Sols ha recordat que, "amb l'impeachment, el president nord-americà ha quedat en evidència, tot i que el resultat estava cantat, i ell continua mostrant el seu estil d'atacar i contraatacar, però sense convèncer ningú sobre els fets delictius que ha comès".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 12 de febrer.

La votació de dimecres passat al Senat, en què el mandatari va quedar absolt per la trama ucraïnesa amb 52 vots a favor i 48 en contra i amb 53 sobre 47 en l’acusació d’obstaculització a la investigació, obre un panorama que sembla favorable als republicans. Tot això passava mentre la primera elecció primària per estats de cara les candidatures per al novembre, els clàssics caucus d’Iowa, suposaven un cop per als demòcrates per la fragmentació que hi van mostrar els seus aspirants i sobretot per la mala gestió del recompte i la mateixa votació. Aquest dimarts, continuava la sèrie d’eleccions amb les primàries de New Hampshire, on els demòcrates han intentat netejar la seva imatge amb una votació més àgil, neta i transparent, en un estat on el sistema no era tan complex.
Ara el panorama és, en qualsevol cas, molt complicat per als adversaris de Trump, que busquen fracturats un candidat capaç de disputar-li la Presidència el proper 3 de novembre. Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren i Pete Buttigieg (aquest guanyador a Iowa) són els qui tenen possibilitats ara per ara. Sanders i Warren estan més posicionats a l’esquerra, mentre que Biden és considerat el més proper a l’establishment demòcrata de tradició centrista, proper a Clinton, com també Buttigieg, tot i ser menys conegut.

Un altre aspecte que pot influir en els demòcrates és que l’objectiu de fer fora Donald Trump de la Casa Blanca, un factor de cohesió interna que inicialment els podia afavorir, pot acabar girant-se’ls en contra precisament per la buidor de discurs que pot comportar, mentre deixa, a més, camp lliure a l’actual president per contraatacar políticament els seus rivals. La realitat és ben clara. Trump fa un míting al Capitoli, utilitzant el discurs sobre l’Estat de la Unió, i aprofita l’absolució en el procés d’impeachment, mentre presumeix de l’estat de l’economia i no té rival intern en el Partit Republicà, a diferència del que va passar el 2016. En canvi, el Partit Demòcrata viu una divisió aprofundida que li posarà les coses molt difícils. Després de les primàries de New Hampshire aquest dimarts, arribaran les de Nevada i Carolina del Sud. Són moments decisius per veure si els adversaris de Trump poden unir-se amb un candidat capaç de derrotar-lo a les presidencials.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció