En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Comparteix

Els experts han alertat que falten diners i recursos per garantir l'aplicació de la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones. Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural i professor de dret civil de la Universitat Abat Oliba, ha criticat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que "el legislador ha llegit una part de l'article del conveni de l'ONU del 2006 que diu tothom té la mateixa dignitat i a ningú se li pot treure una part, però el què no s'han llegit és la segona part: els estats proveiran de totes les mesures perquè les persones puguin actuar amb plenitud d'igualtat amb la resta".

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

"Aquí es necessiten diners, persones que donin la mà per ajudar a que aquelles amb discapacitat prenguin decisions i viure amb dignitat. Totes aquestes dificultats que tenen en funció del seu grau necessiten ajuts, que vol dir persones formades i eines i d'això n'hi ha, però molt poques. No hi ha el suport suficient", ha sentenciat.

El món de les persones amb discapacitat està pendent de la reforma que s'ha de fer del Codi Civil Català arran de la desaparició de la incapacitació de les persones en la legislació espanyola. Fa un any i mig que s'espera l'aprovació d'aquesta reforma, que contempla la figura de l'assistent, que substitueix la del tutor, i el seu paper en la vida de l'assistit. A banda, també desapareix la pàtria potestat derogada. Això genera dubtes en segons quines decisions més complicades, com la compra d'un pis, perquè Puigdollers ha alertat que l'aplicació de la norma és de "forma genèrica", tot i contemplar una distinció en "només en aquells casos extrems i de forma extraordinària".

"Fa un any i mig que s'espera l'aprovació de la reforma del Codi Civil Català, que contempla la figura de l'assistent i fa desaparèixer la pàtria potestat derogada"

"Aquesta assistència podrà tenir la categoria de representativa, que vol dir que podrà acabar decidint la persona que té la responsabilitat de l'assistència", ha matisat.

Sobre el paper de les institucions tutelars, com per exemple fundacions, Puigdollers ha avisat que "estan abocades a modificar els seus objectius, ja que passaran de donar responsabilitzar-se de la persona a donar suport de forma genèrica". En aquest sentit, ha avisat que hauran de canviar el sistema de treball perquè ha assegurat que "no és el mateix treballar en representació que en suport de la persona assistida.

Entrevista a Xavier Puigdollers, professor de dret civil de la universitat Abat Oliva

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció