En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Comparteix

Els experts han alertat que falten diners i recursos per garantir l'aplicació de la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones. Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural i professor de dret civil de la Universitat Abat Oliba, ha criticat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que "el legislador ha llegit una part de l'article del conveni de l'ONU del 2006 que diu tothom té la mateixa dignitat i a ningú se li pot treure una part, però el què no s'han llegit és la segona part: els estats proveiran de totes les mesures perquè les persones puguin actuar amb plenitud d'igualtat amb la resta".

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

"Aquí es necessiten diners, persones que donin la mà per ajudar a que aquelles amb discapacitat prenguin decisions i viure amb dignitat. Totes aquestes dificultats que tenen en funció del seu grau necessiten ajuts, que vol dir persones formades i eines i d'això n'hi ha, però molt poques. No hi ha el suport suficient", ha sentenciat.

El món de les persones amb discapacitat està pendent de la reforma que s'ha de fer del Codi Civil Català arran de la desaparició de la incapacitació de les persones en la legislació espanyola. Fa un any i mig que s'espera l'aprovació d'aquesta reforma, que contempla la figura de l'assistent, que substitueix la del tutor, i el seu paper en la vida de l'assistit. A banda, també desapareix la pàtria potestat derogada. Això genera dubtes en segons quines decisions més complicades, com la compra d'un pis, perquè Puigdollers ha alertat que l'aplicació de la norma és de "forma genèrica", tot i contemplar una distinció en "només en aquells casos extrems i de forma extraordinària".

"Fa un any i mig que s'espera l'aprovació de la reforma del Codi Civil Català, que contempla la figura de l'assistent i fa desaparèixer la pàtria potestat derogada"

"Aquesta assistència podrà tenir la categoria de representativa, que vol dir que podrà acabar decidint la persona que té la responsabilitat de l'assistència", ha matisat.

Sobre el paper de les institucions tutelars, com per exemple fundacions, Puigdollers ha avisat que "estan abocades a modificar els seus objectius, ja que passaran de donar responsabilitzar-se de la persona a donar suport de forma genèrica". En aquest sentit, ha avisat que hauran de canviar el sistema de treball perquè ha assegurat que "no és el mateix treballar en representació que en suport de la persona assistida.

Entrevista a Xavier Puigdollers, professor de dret civil de la universitat Abat Oliva

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció