En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Els joves catalans, invitats a "estimar i sentir-se estimats en Crist"

L'Aplec de l'Esperit 2018 ha reunit, aquest dissabte a Tortosa i diumenge a Sant Carles de la Ràpita, uns 1.200 joves de totes les diòcesis…

20 maig 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

L'Aplec de l'Esperit 2018 ha reunit, aquest dissabte a Tortosa i diumenge a Sant Carles de la Ràpita, uns 1.200 joves de totes les diòcesis amb seu a Catalunya, amb el lema "Crist és la vida". Ha estat una gran experiència de comunió expressada en la vivència de compartir inquietuds, entusiasme, preocupacions, alegria i sobretot obertura de cor a l'Esperit de Déu, el veritable fundador de l'Església que fa camí ara i aquí. Després de l'acollida al Seminari de la capital del Baix Ebre, amb la inauguració, es van fer diferents dinàmiques i sobretot tres trobades de testimonis. Les històries personals de dubte i obertura a la fe, a partir de situacions sovint de grans problemes personals, van ser les més sentides. L'activitat principal va ser l'Eucaristia, a la Catedral de Tortosa, presidida per l'arquebisbe metropolità de Tarragona, Jaume Pujol, i concelebrada pel bisbe local, Enric Benavent, el cardenal Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, i la resta de bisbes de Catalunya, amb l'única excepció del de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, per motius de salut. Per tant, hi van ser l'arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d'Urgell, i els bisbes Romà Casanova (Vic), Xavier Novell (Solsona), Josep-Àngel Saiz (Terrassa), Salvador Giménez Valls (Lleida) i Francesc Pardo (Girona), així com els auxiliars Sergi Gordo i Antoni Vadell (Barcelona) i Salvador Cristau (Terrassa). També van concelebrar desenes de preveres d'arreu de Catalunya, la majoria de la diòcesi de Tortosa, i van assistir alguns diaques, entre ells Josep Maria Folch (Tortosa), Josep-Manuel González (Tarragona) i Joan Robé (Girona).

En l'homilia de la Missa, l'arquebisbe Jaume Pujol va recordar que "Crist és la vida i, per als creients, també és el camí i la veritat". Adreçant-se directament als joves, els va preguntar de què tenen set, i va concretar en els horitzons de "ser feliços, posar el propi gra de sorra en el món, sentir-se estimats com mai ningú els ha estimat, estimar sense reserves i seguir Jesús". El president de la Tarraconense va recordar que, als nois i noies, els han pogut "explicar moltes vegades que la felicitat és tenir diners i poder", però va aclarir que, "perquè aquesta felicitat tingui sentit i s'encomani, cal trobar-la en Jesús". A partir d'aquest plantejament, va demanar als joves coratge i decisió a partir del pensament i el discerniment. "No dubteu! Deixer-vos estimar per Jesús! Obriu-li el cor! Que l’Esperit Sant faci meravelles en vosaltres! Si ho feu, no us en penedireu mai. No li poseu condicions al do de l’Esperit Sant!", els va dir.

En un altre moment, l'arquebisbe de Tarragona va explicar que l'aportació dels joves amb Jesús "és com la d'aquell jove ric, que va trobar-se amb Jesús i va escoltar com el Senyor li deia que ho donés tot als pobres i el seguís". I encara va tenir una altra recomanació per a cadascun dels nois i noies presents a l'Aplec de l'Esperit: "Abandona allò que no et fa feliç de veritat! Desposseeix-te d’allò que no és important i segueix Jesús!". Finalment Jaume Pujol va demanar als joves que posin "els propis potencials, els dons, al servei del món", i va recordar una reflexió feta pel bisbe Toni Vadell en una de les reunions amb testimonis, quan deia que "Jesús ens estima, a cadascú de nosaltres, com som personalment". En aquesta línia, l'arquebisbe va recordar que "és Jesús qui s'avança i ens diu que té set, per demanar-nos que li donem aigua, com va fer amb la samaritana". El prelat va acabar reiterant que els joves "han d'estudiar molt i intentar assolir tots els reptes personals i professionals, però sempre posant-to tot al servei dels altres, especialment dels pobres i necessitats". Igualment va definir la joventut com "l’esperança de la societat i de l’Església, aquella sal i llum que ha de donar gust i il·luminar".

La Mare de Déu, l'aigua i el baptisme

L'arquebisbe de Tarragona va posar "aquests desitjos als peus de la Mare de Déu de la Cinta". Es dona la circumstància que, a la dreta de l'altar, hi havia durant la celebració una imatge de la patrona de Tortosa elaborada recentment i exposada provisionalment a l'espera que sigui col·locada a la façana principal. Aquesta obra s'emmarca en les actuacions que s'han fet urbanísticament per obrir més la catedral al riu i que, d'aquesta manera, sigui més visible des de diferents zones de la ciutat ebrenca. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va valorar molt positivament aquest canvi de la ciutat, i sobretot va destacar "la bona col·laboració amb el Bisbat perquè els més de 1.000 joves participants en l'Aplec s'hagin trobat molt bé".

Després de la Missa i l'enviament "a portar la Bona Nova de Jesucrist als propis ambients", com va dir l'arquebisbe Jaume Pujol, els joves van participar en un concert del grup Worship Central i, per completar la jornada de dissabte, en una vetlla de pregàriaamb Worship.cat. Finalment destaquem que el miler llarg de nois i noies van sumar-se a les activitats programades per a diumenge al matí a Sant Carles de la Ràpita. Va ser un magnífic final del 12è Aplec de l'Esperit, al costat del mar i concretament al Parc de Garbí, on es va celebrar una renovació de les promeses del baptisme. La gran trobada es va acabar amb un dinar popular.

Es pot escoltar AQUÍ el programa especial de l'Apleg de l'Esperit 2018, ofert per Ràdio Estel.

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció