En directe

La Missa de cada dia

ACTUALITAT

POLÍTICA

RÀDIO ESTEL

Els Mossos d’Esquadra adquireixen el material per protegir-se en cas que es facin servir gas pebre o gasos lacrimògens per valor de més de 2 milions d’euros

El contracte inclou 1.300 cascs d'ordre públic i 800 màscares antigàs que seran per a les unitats antiavalots i és el doble de material que l'adquirit l'any 2020.

1 octubre 2021

Redacció

Comparteix

El Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya ha comprat material per protegir-se en cas que es facin servir gas pebre o gasos lacrimògens per valor de més de 2 milions d'euros. En concret, el contracte inclou 1.300 cascs d'ordre públic i 800 màscares antigàs que seran per a les unitats antiavalots.

El material consisteix a cascs de la marca Schuberth i màscares marca MSA amb un filtre de rosca que s’ubica en la zona central del conjunt de la màscara. Les dimensions d’aquest equipament, segons el document d’adjudicació i valoració, aporten un camp de visió adient i permeten manipular eines i elements de dotació policial.

L’any 2020 es va comprar la meitat de material que ara

Poc abans de la tardor del 2019, i preveient que hi hauria mobilitzacions importants al carrer quan sortís la sentència del Suprem per l’1-O, els Mossos ja van plantejar fer servir el gas pebre per dispersar els manifestants i reduir l’ús de porres. El juny de 2020, el llavors comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eugeni Sallent, també s’hi va referir durant la presentació de l’auditoria del cos policial i va confirmar que no descartaven fer servir el gas pebre en un futur immediat.

Precisament, aquell 2020 es van comprar 400 mascaretes antigàs, la meitat de material que el que ara s’ha adquirit. Des del Centre de defensa dels drets humans, IRIDIA, alerten que l’ús del gas pebre pot provocar que augmentin les situacions de pànic.


Alguns cossos d’antiavalots no poden fer servir el gas pebre

La inversió de 2 milions d’euros en mascaretes antigàs no farà que totes les unitats dels Mossos les utilitzin. A més, actualment, cossos d’antiavalots com l’ARRO no estan autoritzats per fer servir el gas pebre, tot i portar-ne als vehicles, perquè no han rebut la formació necessària per poder utilitzar aquest tipus de material per dispersar grans multituds. Aquesta falta de formació és una situació que des dels sindicats policials fa anys que denuncien, com ha dit Imma Viudes, portaveu del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FENOL) a ‘El matí a Ràdio Estel’. “La compra obeeix a una actualització del material d’ordre públic i a una demanda sindical de fa temps”, ha dit Viudes.

Fa anys que els Mossos tenen gas pebre, però no l’han utilitzat. L’últim cop que el van fer servir per dispersar manifestants va ser durant la vaga general del 29 de març de 2012.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció