En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

Els moviments obrers cristians i les delegacions diocesanes defensen la prioritat de lluitar per la justícia en l'àmbit laboral

La pastoral obrera i el fet que els cristians es facin treballadors dins el món laboral i sindical, a través dels seus moviments i delegacions…

5 maig 2015

Redacció

Comparteix
La pastoral obrera i el fet que els cristians es facin treballadors dins el món laboral i sindical, a través dels seus moviments i delegacions diocesanes, ha estat aquest dimarts la qüestió central del programa L'Església no s'atura, a Ràdio Estel, Alfons Collado, membre de l'Acció Catòlica Obrera del Bisbat de Terrassa, Miguel Ángel Hernandez, militant de la Germandat Obrera d'Acció Catòlica (GOAC), i Sheila Aguilar i Maria Outomuro, militants de la Joventut Obrera Cristiana (JOC) a Barcelona, han compartit conversa. Alfons Collado ha destacat que "la realitat de l'atur s'ha d'atendre d'acord amb el mandat evangèlic que tenim els cristians". En aquesta línia, ha recordat que "cal lluitar per millorar una situació, la de no tenir feina, que afecta la persona i la seva família o el seu entorn". El dirigent de la Pastoral Obrera ha posat com a exemples el Manifest del Primer de Maig, la participació en activitats i altres propostes que es fan durant tot l'any.
Per la seva banda, Maria Outomuro ha subratllat que "el principal problema que ens hem trobat és que els joves sovint tenen contractes de treball molt precari, amb pràctiques que no es paguen, i amb una realitat representada per molts militants que se'n van". Sheila Aguilar ha dit que, "malgrat la bona formació que tenen els joves i el fet que els menors de 30 anys siguin els destinataris dels perfils que busquen la majoria dels empresaris, els nois i noies que busquen feina no la troben". A més, la militant de la Joventut Obrera Cristiana ha dit que "la lluita està precisament focalitzada en un futur que es veu molt complicat per a la joventut". Maria Outomuro ha dit que "l'any passat, la festa de l'acció va acollir moltíssims joves que havien elaborat projectes emprenedors". En aquest sentit, ha afegit que, "encara que això no sigui la solució òptima de futur, ajuda a estimular iniciatives i inquietuds". Sheila Aguilar ha assegurat que, "com a aspecte més positiu, s'està fent comunitat en la recerca de feina".
Miguel-Ángel Hernández ha explicat que "ara estem tots més sensibilitzats davant l'atur", alhora que ha aclarit que "la GOAC viu molt preocupada per la precarietat, per unes condicions laborals que cada vegada són pitjors, amb gent que ha passat per situacions d'atur i després han tornat a treballar". Això, segons el militant de la Germandat Obrera, "ha fet encara més difícil la lluita, per la pèrdua i la retallada de drets". Per la seva banda, Alfons Collado ha recordat el missatge del Manifest del Primer de Maig. "Parlem de precarietat, de salaris que van a la baixa, d'horaris que dificulten la conciliació família-treball, amb rotacions que compliquen l'atenció als fills, de l'atur i en general dels ajustos o retallades en els serveis públics". Collado ha situat la dura realitat "en una globalitat molt desencisadora". El dirigent obrera ha elogiat "la feina que fan, juntament amb els moviments cristians, molts sindicalistes i dirigents de comitès de treballadors en tota una xarxa d'ajuda".
Collado també ha explicat que "els valors del món del treball, entre ells la solidaritat, s'han de tenir en compte en forma, per exemple, de compartir serveis i salaris". Un altre aspecte, segons el militant de la GOAC, "passa per una acció pensant en el bé comú mitjançant la distribució dels recursos i la lluita per allò que millori el funcionament del món laboral". Sheila Aguilar ha assegurat que "és molt important també l'acompanyament dels uns als altres, no només en les famílies sinó també en tot l'entorn". Maria Outomuro ha defensat "per una ajuda, si cal, diferent i anant més enllà de la dimensió associativa dels moviments i les entitats cristianes"
Dret a tenir feina i necessitat de compartir

Miquel-Ángel Hernández ha recordat, seguint el fil del manifest, que "el treball és un dret i no pas una almoina". També ha assegurat que els creients "són obrers que, amb el missatge de Crist, segueixen una lluita al costat de les entitats sindicals, socials i polítiques". El militant de la Germandat Obrera ha revelat que "el compartir i la comunió de béns amb els més empobrits, seguint la crida del Papa Francesc a anar a les perifèries, serà el tema de la 13a assemblea" que farà la GOAC. "De vegades no lliguem la qualitat a la justícia, perquè de vegades ens quedem amb els bancs dels aliments o altres focus d'acció caritativa, i així no anem al fons dels problemes", ha conclòs Hernández.
I pel que fa a les celebracions i actes amb motiu d'aquest últim Primer de Maig, Sheila Aguilar ha explicat que "la JOC està treballant en el tema dels contractes, com es farà el proper 16 de maig a Roquetes, a Barcelona, en la Festa de l'Acció". Maria Outomuro, d'altra banda, ha destacat "el concert que es va fer el dijous 30 d'abril, amb molts joves que van fer molta pinya". Finalment, Miguel-Ángel Hernández ha subratllat que "la pregària del dia 30 al Poblenou va servir per analitzar la situació actual en el món del treball i també pregar". De  la Festa del Treball, ha comentat que "tots els militants i col·laboradors dels equips obrers cristians participen en les principals manifestacions i fem un dinar de germanor". I Alfons Collado ha presentat un text en forma de "pregària pels qui no tenen feina, un dels elements central aquest any en la trobada de l'Acció Catòlica Obrera i la Delegació de Pastoral Obrera de Terrassa".
Es pot escoltar aquí l'edició d'aquest dimarts del programa L'Església no s'atura.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció