En directe

Cocodril Club

ECONOMIA I FINANCES

Els pagesos catalans fan una crida a sortir als carrers aquest dimarts  

Els pagesos catalans Germán Domínguez i Josep Oliveres (Sant Boi de Llobregat i Penedès) avisen que la situació és molt crítica

5 febrer 2024

Redacció

Comparteix
Marxa lenta de tractors a la C-13 al Pallars Jussà / Cedida a l'ACN per Jordi Peró

Els pagesos catalans senten que no compten amb el suport de les administracions de cara a millorar les condicions laborals del sector i fan una crida a sortir als carrers aquest dimarts. Germán Domínguez i Josep Oliveres són dos dels agricultors que s'han sumat a la protesta de la pagesia catalana de col·lapsar les carreteres del territori. En una entrevista al programa 'La Caravana' de Ràdio Estel, tots dos pagesos, un de Sant Boi de Llobregat i l'altre del Penedès, demanen una reducció de la burocràcia, mantenir una millora dels impostos i més atenció per part de l'administració i de la societat. "Demanem un canvi, un punt d'inflexió. L'administració ens posa moltes traves. Si no ens cuida, ho veurà tot abandonat, no hi haurà relleu generacional", lamenta Domínguez. 

"Si l'administració no ens cuida, ho veurà tot abandonat, no hi haurà relleu generacional"

Denuncien que han de reduir un 80% la despesa de l’aigua

Tots dos recorden que és una feina dura, que s’ha vist agreujada amb la situació de sequera que viu el territori i amb les restriccions d'aigua que el govern ha decretat. “Ens han retallat el 80% de la despesa de l’aigua, no és equitatiu”. De fet, denuncien que la indústria “té molta més aigua que nosaltres, que produïm aliments”. A més, lamenten que avui dia no hi ha una conselleria específica d’Agricultura, sinó que tot s’engloba en el departament d’Acció Climàtica. “No anem ben encaminats”.  

"La indústria té molta més aigua que nosaltres, que produïm aliments!"

En Josep té 41 anys i la seva família sempre s’ha dedicat al sector primari. Ara, però, no vol que els seus fills siguin pagesos. “No compensa”. Amb tot, lamenta que l’administració no els té en compte i és un sector que la societat no té gens present. “Estic d’acord que hi hagi un augment dels salaris, però també n’hi hauria d’haver dels productes”. El pagès posa d’exemple que el quilo de raïm es paga a trenta cèntims i els supermercats venen  ampolles d’espumosos a deu euros. “Quin és el negoci?”, protesta. 

“Som mal vistos. No vull que els meus fills siguin pagesos” 

Domínguez, per la seva banda, lamenta que els joves cada cop volen dedicar-s'hi menys a la terra, ja que és una feina molt feixuga, que comporta molta dedicació. “No és gens atractiu”. Un inconvenient, que veu agreujat amb tota la paperassa que cal fer. “Soc jove i em defenso, però com explico al meu avi que ara tot és digital?”, es qüestiona.  

"Soc jove i em defenso, però com explico al meu avi que ara tot és digital?"

Els pagesos catalans fan una crida a sortir al carrers aquest dimarts  

0:00 / 0:00

Més actualitat

VAGUES

Pere Roqué (Asaja Lleida): "Les imatges de París es podrien repetir a Catalunya" 

Pere Roqué (Asaja Lleida): “Les imatges de París es podrien repetir a Catalunya” 

Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, adverteix que les imatges de París de pagesos bloquejant accessos “es podrien repetir a Catalunya”

30 gener 2024

Redacció