En directe

Escola de família

POLÍTICA

"Els partits que intentaven vendre confrontació han perdut espai"

Jordi López Camps, soci d’Òmnium Cultural i exdirector d’Afers Religiosos de la Generalitat, Lluís Sols, col·laborador de Cristianisme i Justícia, i Jordi Cerdà, historiador i…

8 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jordi López Camps, soci d’Òmnium Cultural i exdirector d’Afers Religiosos de la Generalitat, Lluís Sols, col·laborador de Cristianisme i Justícia, i Jordi Cerdà, historiador i membre del Cercle Carlemany, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la situació política global a Catalunya i Espanya, entre dues eleccions diferents i alhora molt importants: les generals del 28 d’abril, guanyades pel PSOE i l’esquerra però amb una governabilitat encara incerta, i les municipals i europees del 26 de maig, que influiran en l’escenari general i obriran com una segona porta d’aquesta nova etapa. López Camps ha dit, sobre el 28-A, que "les forces que intentaven vendre el missatge de l'odi i la confrontació a Catalunya han perdut espai, i ha fracassat sobretot Ciutadans, un partit que havia estat el més votat a les últimet catalanes i que se suposava que podia atraure votants tot i que els moments electorals són diferents". Sobre el panorama a Espanya, ha destacat que "és una situació d'esperar a les municipals i europees". Igualment ha expressat els seus dubtes sobre "la possibilitat que l'actual radiografia política es mantingui a mig termini, amb la moderació d'Esquerra en el seu discurs des d'una fermesa en els continguts". López Camps, a més, ha pronosticat "possibles canvis d'aliances i intents de crear noves formacions polítiques en un escenari que es mou i que no sabem com acabarà".
Sols, per la seva banda, ha subratllat que "Catalunya no s'ha dividit en dos en aquestes generals, perquè hi havia un risc greu, amb una certa moderació entre uns i altres i un vot antiindependentista que ha fracassat". En aquesta línia, ha afegit que "tot està ple de grisos i de matisos". Sobre el conjunt d'Espanya, ha comentat que "hi ha una gran diferència entre Catalunya i Euskadi, d'una banda, i la resta d'Espanya, de l'altra". Jordi Cerdà ha dit que "és especialment sorprenent el resultat de Junts per Catalunya, que semblava que s'ensorraria". Sobre l'escenari actual, ha apuntat que "recorda més al moment de la transició democràtica, on hi havia moltes forces noves, que no pas al que tendia al bipartidisme". En un altre moment, ha comentat que "el poder aglutina" i que, "si a Esquerra o a un altre partit li funciona el nou missatge i aconsegueix fer clientelisme, algun radicalisme com el de la formació de Puigdemont es desfarà".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 8 de maig.

Predomina la sensació que els partits encara no han completat l’anàlisi del 28-A, a l’espera d’una mena de segona volta on lògicament comptaran els temes locals de cada municipi i també europeus. La possibilitat de pactes municipals i autonòmics entre PP, Ciutadans i Vox conviu amb l’estratègia de les forces d’esquerra, molt centrada a aprofitar les bones sensacions que els han donat les eleccions generals. El conflicte de Catalunya, amb un escenari aparentment de més moderació, es presenta com una oportunitat per reprendre el diàleg i buscar un acord que acabi amb el bloqueig i l’enrocament d’uns i altres. Serà molt important també el que passi el 26-M per veure si hi ha marge per a aquesta esperança que tothom necessita compartir.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció