En directe

Trotamundos

POLÍTICA

"Els partits que intentaven vendre confrontació han perdut espai"

Jordi López Camps, soci d’Òmnium Cultural i exdirector d’Afers Religiosos de la Generalitat, Lluís Sols, col·laborador de Cristianisme i Justícia, i Jordi Cerdà, historiador i…

8 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jordi López Camps, soci d’Òmnium Cultural i exdirector d’Afers Religiosos de la Generalitat, Lluís Sols, col·laborador de Cristianisme i Justícia, i Jordi Cerdà, historiador i membre del Cercle Carlemany, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la situació política global a Catalunya i Espanya, entre dues eleccions diferents i alhora molt importants: les generals del 28 d’abril, guanyades pel PSOE i l’esquerra però amb una governabilitat encara incerta, i les municipals i europees del 26 de maig, que influiran en l’escenari general i obriran com una segona porta d’aquesta nova etapa. López Camps ha dit, sobre el 28-A, que "les forces que intentaven vendre el missatge de l'odi i la confrontació a Catalunya han perdut espai, i ha fracassat sobretot Ciutadans, un partit que havia estat el més votat a les últimet catalanes i que se suposava que podia atraure votants tot i que els moments electorals són diferents". Sobre el panorama a Espanya, ha destacat que "és una situació d'esperar a les municipals i europees". Igualment ha expressat els seus dubtes sobre "la possibilitat que l'actual radiografia política es mantingui a mig termini, amb la moderació d'Esquerra en el seu discurs des d'una fermesa en els continguts". López Camps, a més, ha pronosticat "possibles canvis d'aliances i intents de crear noves formacions polítiques en un escenari que es mou i que no sabem com acabarà".
Sols, per la seva banda, ha subratllat que "Catalunya no s'ha dividit en dos en aquestes generals, perquè hi havia un risc greu, amb una certa moderació entre uns i altres i un vot antiindependentista que ha fracassat". En aquesta línia, ha afegit que "tot està ple de grisos i de matisos". Sobre el conjunt d'Espanya, ha comentat que "hi ha una gran diferència entre Catalunya i Euskadi, d'una banda, i la resta d'Espanya, de l'altra". Jordi Cerdà ha dit que "és especialment sorprenent el resultat de Junts per Catalunya, que semblava que s'ensorraria". Sobre l'escenari actual, ha apuntat que "recorda més al moment de la transició democràtica, on hi havia moltes forces noves, que no pas al que tendia al bipartidisme". En un altre moment, ha comentat que "el poder aglutina" i que, "si a Esquerra o a un altre partit li funciona el nou missatge i aconsegueix fer clientelisme, algun radicalisme com el de la formació de Puigdemont es desfarà".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 8 de maig.

Predomina la sensació que els partits encara no han completat l’anàlisi del 28-A, a l’espera d’una mena de segona volta on lògicament comptaran els temes locals de cada municipi i també europeus. La possibilitat de pactes municipals i autonòmics entre PP, Ciutadans i Vox conviu amb l’estratègia de les forces d’esquerra, molt centrada a aprofitar les bones sensacions que els han donat les eleccions generals. El conflicte de Catalunya, amb un escenari aparentment de més moderació, es presenta com una oportunitat per reprendre el diàleg i buscar un acord que acabi amb el bloqueig i l’enrocament d’uns i altres. Serà molt important també el que passi el 26-M per veure si hi ha marge per a aquesta esperança que tothom necessita compartir.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció