En directe

El Rosari

ACTUALITAT

Els trasllats dels jutges de Catalunya alenteixen molt el sistema judicial

La magistrada Montserrat Raga veu en bons ulls recuperar el sistema de beques per als opositors que impulsarà la Generalitat a principis de 2023 per revertir la situació que es viu a Catalunya

28 abril 2022

Redacció

Comparteix

La Generalitat impulsarà a partir de 2023 un sistema de beques per als opositors a la magistratura, una iniciativa recuperada per dirigir les vocacions i com a intent de revertir els problemes del sistema judicial a Catalunya.

El sistema judicial a Catalunya

La magistrada Montserrat Raga, en una entrevista a Ràdio Estel, ha vist amb bons ulls recuperar el sistema de beques. "És una bona opció", ha dit de les ajudes del Govern, que en 4 anys té previst que hi hagi 200 becats que rebin gairebé 1.000 € al mes. L'objectiu és que hi hagi més jutges catalans, que coneguin el seu entorn, parlin la llengua i no demanin el trasllat.

Pel que fa a la situació judicial que es viu a Catalunya, Raga ha remarcat que hi ha molts casos que es van eternitzant i només un 8% de les sentències es fan en català. "Hi ha més jutges de fora de Catalunya i, els que venen, només s'hi estan una temporada, després demanen el trasllat i, aleshores, aquell cas que ha quedat pendent s'ha de tornar a estudiar des del principi per un altre jutge. I això alenteix i molt el sistema", ha conclòs la magistrada.

"Hi ha més juges de fora de Catalunya que s'hi estan una temporada i demanen el trasllat al seu lloc de naixement. Aleshores, el cas que queda pendent, l'ha de tornar a estudiar un altre jutge"

Aportació de magistrats al sistema judicial

Catalunya mai ha aportat un volum significatiu de magistrats al sistema judicial espanyol, tot i ser la segona comunitat amb més població. Dels 161 aspirants a jutge que han entrat aquest any a l'Escola Judicial, només 14 són catalans. Hi ha comunitats amb menys població que aporten més jutges al sistema.

En l'entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la magistrada, Montserrat Raga, ha justificat la manca de jutges al país perquè, en general, opositar costa. Raga creu que la joventut vol resultats de manera immediata i la certesa que acabi aprovant. "Estudiar és car. En l'àmbit econòmic no tothom es pot permetre passar-se una llarga temporada estudiant i no rebre ingressos. A més, també hi ha unes despeses com les de menjar, viure i, entre altres, pagar un preparador que s'han d'assumir d'alguna manera", ha afegit.

Entrevista a Montserrat Raga, magistrada del jutjat contenciós 5 de Barcelona i membre d'Àgora Judicial

0:00 / 0:00

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció