En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"En Comú Podem planteja un diàleg cap a un Estat plurinacional"

El programa El Mirador de l'actualitat ha ofert aquest divendres el sisè i últim dels col·loquis electorals especials dins la campanya per a les eleccions…

26 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat ha ofert aquest divendres el sisè i últim dels col·loquis electorals especials dins la campanya per a les eleccions generals. Josep Vendrell, número 10 per Barcelona de la candidatura d'En Comú Podem, hi ha partitipat en conversa amb l'advocat i escriptor Jordi Verdaguer. El candidat ha explicat "bona part dels qui han estat al grup parlamentari de Podem i les confluències han estat implicats en l'esperit del 15-M, amb el lema de 'no ens representen', i es vol d'alguna manera respondre a aquesta exigència d'institucions de parets de vidre, més transparent". Igualment ha defensat la utilitzat de la seva formació perquè, en el moment actual, "el conflicte català monopolitza molt el debat polític, però hi ha problemes socials molt invisibilitzats, per exemple el fet que el 23 per cent de la població catalana està en risc de pobresa o la dificultat que té molta gent per pagar el lloguer del seu pis". El representant dels Comuns ha lamentat que "hi ha molt soroll en aquesta campanya i poca capacitat d'afrontar els problemes".
Josep Vendrell, en un altre moment, ha assegurat que "En Comú Podem vol impulsar una política de redistribució de la riquesa i de justícia social, revertint les retallades i la Reforma laboral després d'un creixement de la desigualtat social els últims anys". A banda d'això, ha destacat que "l'horitzó verd és una altra qüestió important del programa electoral, amb un replantejament del model productiu". Finalment ha destacat que cal "una regeneració contra la corrupció i una taula de diàleg que avanci cap al reconeixement d'Espanya com un estat plurinacional, amb el reconeixement de Catalunya com a nació".
Davant alguns comentaris sobre populisme i radicalisme, Vendrell ha explicat que la seva formació "ja ha demostrat capacitat de govern en molts ajuntaments, ja que han impulsat canvis notables". Sobre el fet que els titllin de populistes, ha reivindicat "la dimensió positiva de la paraula, com també el qualificatiu de radicals, que pot ser entès en el sentit d'anar a les arrels d'un sistema econòmic que cal canviar". El candidat dels Comuns ha dit, davant la diversitat de les forces que integren la seva candidatura, que "certament hi ha hagut problemes interns, però el grup no ha votat mai de manera diferent cap vegada al Congrés dels Diputats" en aquesta legislatura.
Vendrell ha comentat, novament sobre la situació de conflicte a Catalunya, que "la via unilateral que han defensat aquests anys Esquerra i Junts per Catalunya és una opció esgotada", i ha criticat les forces independentistes al Congrés aquests mesos, "ja que la seva negativa a aprovar uns pressupostos que eren molt socials és una gran irresponsabilitat". D'altra banda, ha defensat que "els Comuns i Podem han plantejat crear una taula de diàleg sense límits, defensant uns pluralitat política i territorial que es pot adaptar a l'actual marc constitucional, tot i que també es vol plantejar una reforma més àmplia".
Jordi Verdaguer ha lamentat, en algunes de les seves intervencions, "el creixent distanciament entre la ciutadania i els candidats que es presenten a les eleccions", i ha reivindicat "una força integradora com el PSUC" ara fa unes dècades. "El trobem a faltar", ha conclòs. En un altre moment, l'advocat ha reivindicat l'esperit "de la Doctrina Social de l'Església en matèria social i laboral, particularment amb la gran aportació de l'encíclica Rerum Novarum, que denunciava que el treball s'ha convertit en una esclavitud".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 26 d'abril.

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció