En directe

La Caravana

SOCIETAT

"En Comú Podem planteja un diàleg cap a un Estat plurinacional"

El programa El Mirador de l'actualitat ha ofert aquest divendres el sisè i últim dels col·loquis electorals especials dins la campanya per a les eleccions…

26 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat ha ofert aquest divendres el sisè i últim dels col·loquis electorals especials dins la campanya per a les eleccions generals. Josep Vendrell, número 10 per Barcelona de la candidatura d'En Comú Podem, hi ha partitipat en conversa amb l'advocat i escriptor Jordi Verdaguer. El candidat ha explicat "bona part dels qui han estat al grup parlamentari de Podem i les confluències han estat implicats en l'esperit del 15-M, amb el lema de 'no ens representen', i es vol d'alguna manera respondre a aquesta exigència d'institucions de parets de vidre, més transparent". Igualment ha defensat la utilitzat de la seva formació perquè, en el moment actual, "el conflicte català monopolitza molt el debat polític, però hi ha problemes socials molt invisibilitzats, per exemple el fet que el 23 per cent de la població catalana està en risc de pobresa o la dificultat que té molta gent per pagar el lloguer del seu pis". El representant dels Comuns ha lamentat que "hi ha molt soroll en aquesta campanya i poca capacitat d'afrontar els problemes".
Josep Vendrell, en un altre moment, ha assegurat que "En Comú Podem vol impulsar una política de redistribució de la riquesa i de justícia social, revertint les retallades i la Reforma laboral després d'un creixement de la desigualtat social els últims anys". A banda d'això, ha destacat que "l'horitzó verd és una altra qüestió important del programa electoral, amb un replantejament del model productiu". Finalment ha destacat que cal "una regeneració contra la corrupció i una taula de diàleg que avanci cap al reconeixement d'Espanya com un estat plurinacional, amb el reconeixement de Catalunya com a nació".
Davant alguns comentaris sobre populisme i radicalisme, Vendrell ha explicat que la seva formació "ja ha demostrat capacitat de govern en molts ajuntaments, ja que han impulsat canvis notables". Sobre el fet que els titllin de populistes, ha reivindicat "la dimensió positiva de la paraula, com també el qualificatiu de radicals, que pot ser entès en el sentit d'anar a les arrels d'un sistema econòmic que cal canviar". El candidat dels Comuns ha dit, davant la diversitat de les forces que integren la seva candidatura, que "certament hi ha hagut problemes interns, però el grup no ha votat mai de manera diferent cap vegada al Congrés dels Diputats" en aquesta legislatura.
Vendrell ha comentat, novament sobre la situació de conflicte a Catalunya, que "la via unilateral que han defensat aquests anys Esquerra i Junts per Catalunya és una opció esgotada", i ha criticat les forces independentistes al Congrés aquests mesos, "ja que la seva negativa a aprovar uns pressupostos que eren molt socials és una gran irresponsabilitat". D'altra banda, ha defensat que "els Comuns i Podem han plantejat crear una taula de diàleg sense límits, defensant uns pluralitat política i territorial que es pot adaptar a l'actual marc constitucional, tot i que també es vol plantejar una reforma més àmplia".
Jordi Verdaguer ha lamentat, en algunes de les seves intervencions, "el creixent distanciament entre la ciutadania i els candidats que es presenten a les eleccions", i ha reivindicat "una força integradora com el PSUC" ara fa unes dècades. "El trobem a faltar", ha conclòs. En un altre moment, l'advocat ha reivindicat l'esperit "de la Doctrina Social de l'Església en matèria social i laboral, particularment amb la gran aportació de l'encíclica Rerum Novarum, que denunciava que el treball s'ha convertit en una esclavitud".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 26 d'abril.

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció