En directe

La Missa de cada dia

POLÍTICA

"En el diàleg, cal que tothom surti de la seva zona de confort"

Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés, Mònica Lafuente, membre de l’executiva del PSC, i Elisabeth Jiménez, secretària general del PP de Barcelona, han analitzat aquest divendres, des del…

25 gener 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Capdevila, diputat d’ERC al Congrés, Mònica Lafuente, membre de l’executiva del PSC, i Elisabeth Jiménez, secretària general del PP de Barcelona, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el que poden ser les claus del nou marc de diàleg estable entre el govern espanyol i la Generalitat, amb obertura al fòrum bilateral i entre partits polítics des de la Moncloa, tot per intentar afrontar el conflicte polític. Capdevila ha destacat que "el fet que la gent segui a taula a parlar no ha de ser a priori dolent". Igualment ha comentat que "l'important són els fruits que se'n puguin treure i aconseguir tothom sigui capaç de sortir de la seva zona de confort". Com a conclusió, ha dit que "són benvingudes totes les opcions, incloent-hi les taules de partits, i parlar-ne, de tot i entre tots".
Per la seva banda, Mònica Lafuente s'ha mostrat "optimista, no només per aquesta reunió d'aquest divendres, sinó davant el fet que gent que veu les coses diferents, amb responsabilitat, decideix seure a la taula, certament sense posar línies vermelles perquè cadascú defensa el seu plantejament, uns l'autodeterminació i altres el marc legal vigent". També ha apuntat que "seria absurt seure en una taula amb un 155, perquè l'alçada es demostra parlant i no pas crispant", alhora que ha acusat "alguns partits de crispar". Finalment la dirigent socialista ha recordat que "la part independentista ja està en la legalitat i no se la salta, per exemple quan van al Tribunal Constitucional i ara que ja no parlen d'unilateralitat".
Elisabeth Jiménez ha explicat que "aquesta mena de diàleg que es vol fer és una escenificació, perquè fer-ho en el marc de l'Estatut i la Constitució no pot ser sense línies vermelles, que han de ser-hi". En aquesta línia, ha recordat que, "sense lleis, això és un caos" i que "no hi ha cap govern que hagi de seure amb algú que vol trencar les lleis". La dirigent popular ha assegurat que "el govern català també és espanyol i l'executiu d'Espanya és més", i ha qualificat "d'injust que es facin taules bilaterals".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 25 de gener.

Les dues parts busquen la manera d’encarrilar el suport de PDeCAT i Esquerra als Pressupostos de l’Estat, mentre la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo, el vicepresident català Pere Aragonès i la consellera Elsa Artadi s'han reunit aquest mateix divendres a Barcelona per concretar els acords. Per a l’executiu de Pedro Sánchez, el diàleg amb les forces polítiques que governen a Catalunya, en l’àmbit d’aquest territori i amb representació al Parlament, ha de ser sense sortir de la Constitució i l’Estatut. Per al govern català, també és necessari el nou fòrum de diàleg estable, ja que el reclamava des de fa temps per intentar trobar-hi una sortida política. En qualsevol cas, aquesta nova trobada a Barcelona pot ser clau perquè els comptes de l’Estat tirin en davant durant la seva tramitació al Congrés.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció