En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

En el missatge de Quaresma, Francesc anima a fer "esforços pels pobres", que són "carn ferida" i "misteri escandalós"

El Papa diu, en el seu Missatge per a la Quaresma 2016, que començarà el proper 10 de febrer (dimecres de Cendra), que la fe…

26 gener 2016

Redacció

Comparteix
El Papa diu, en el seu Missatge per a la Quaresma 2016, que començarà el proper 10 de febrer (dimecres de Cendra), que la fe no és només pregària, sinó també acció pels més necessitats, que són la riquesa i la força del nostre camí en aquest Any Jubilar de la Misericòrdia. El títol del document és molt complet: “Vull misericòrdia i no pas sacrifici. Les obres de misericòrdia en el camí jubilar”. Les paraules de Jesús, amb la icona de Maria per a l’Església que evangelitza, constitueixen l’eix temàtic d'un missatge pontifici per a la Quaresma que s’ha presentat aquest dimarts en un acte amb la presència de l’arquebisbe d’Agrigento, el cardenal Francesco Montenegro, i el secretari del Pontifici Consell Cor Unum, Giampietro Dal Toso.
Francesc reitera la seva invitació, seguint la butlla Misericordia Vultus, a fer de la Quaresma un temps fort per celebrar i experimentar la misericòrdia de Déu. En aquesta línia, destaca que, amb la iniciativa 24 hores per al Senyor, ha volgut posar l’accent en l’escolta de la paraula profètica, amb la Misericòrdia de Déu entesa com una llum per al món en què cada cristià està cridat a experimentar en primera persona aquest anunci. 
Durant l'acte de presentació de l'escrit, elcardenal Francesco Montenegro ha assegurat que aquest missatge ens recorda que creure en Déu no és només una qüestió de la interioritat. "De vegades es tendeix a pensar que la fe es pot viure només participant en els sagraments o pregant de la manera més variada, apartant de la vida espiritual les necessitats de l'home i sobretot dels més pobres", ha comentat el purpurat italià. En aquesta línia, ha afegit que, si es posa en pràctica una fe connectada amb l'acció pels necessitats, "la fe es converteix en una experiència joiosa, contagiosa, enriquidora i estimulant", i ha posat l'exemple de "Lampedusa durant l'arribada de milers de persones"Gianpietro Dal Toso, per la seva banda, ha recordat que les obres de misericòrdia donen sentit a la commemoració jubilar i no han de ser només bones accions.
En aquest missatge per a la Quaresma, el Papa diu que "el misteri de la misericòrdia divina, que es revela en la història de l’aliança entre Déu i el seu poble, el mateix Déu i la humanitat viuen un drama d’amor que troba la seva culminació en Jesucrist, en qui Déu fa vessar tota la seva misericòrdia encarnada". També Francesc subratlla la importància de les obres de misericòrdia, corporals i espirituals, des d’un desig especial "que el poble cristià reflexioni sobre aquestes obres i les practiqui durant l’Any Jubilar"
El cardenal Montenegro també ha recordat que el drama de les migracions desesperades, a partir del Missatge del Papa per a aquesta Quaresma, han de fer reflexionar els responsables polítics del nostre temps. "Cal que la política faci la tria justa, perquè malauradament encara dóna signes de tancament d'ulls i també de cor", ha destacat. L'arquebisbe d'Agrigento, a més, ha recordat que "l'acollida no sempre es veu com la novetat per preparar-nos per a un món diferent, nou", i que "si s'impulsa una xarxa de solidaritat i acollida, com l'evangeli indica, tots aconseguirem, amb el nostre cor gran i petit, canviar la història".
I encara en el text del missatge quaresmal, davant el drama de la pobresa i la necessitat d’entrar en el cor de l’evangeli a través del pobre, el Sant Pare fa una crida a "dedicar esforços precisament als pobres, que han de ser el centre perquè són la carn ferida, el misteri escandalós". Després d’avisar contra l’esclavatge del pecat que passa per utilitzar la riquesa i el poder no precisament per servir Déu i els altres, el pontífex recorda que “Llàtzer representa la conversió que Déu ens ofereix i que potser no veiem”.
Important reunió amb el president iranià
D'altra banda, també aquest dimarts, Francesc ha rebut en audiència, al Palau Apostòlic, el president iranià, Hassan Rouhani, que després s’ha entrevistat també amb el cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat del Vaticà, i amb Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats. Durant la conversa, en un clima de cordialitat, el Sant Pare i el president de l’Iran han subratllat els valors espirituals comuns i han fet referència al bon estat de les relacions entre la Santa Seu i la República Islàmica, com també a la vida de l'Església al país i a l'acció de la Santa Seu a favor de la promoció de la dignitat de la persona humana i de la llibertat religiosa.
D’altra banda, Francesc i Rouhani han parlat de la conclusió i l'aplicació de l'Acord Nuclear. Tots dos han posat de relleu el significatiu paper que l'Iran està cridat a desenvolupar, juntament amb altres països de la regió, en la promoció de solucions polítiques adequades a les diverses problemàtiques que afecten el Pròxim Orient, alhora que han constatat la difusió del terrorisme i el tràfic d'armes. Referent a això, han recordat la importància del diàleg interreligiós i la responsabilitat de les comunitats religioses en la promoció de la reconciliació, de la tolerància i de la pau.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 26 de gener.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció