En directe

La Caravana

SOCIETAT

"En la pandèmia, cal donar solucions als joves per al seu lleure"

Josep Maria Simón, metge oftalmòleg i expresident de la Federació Internacional d’Associacions Mèdiques Catòliques, i Josep Maria Guardiola, internista de l’Hospital Sant Pau de Barcelona,…

22 març 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Maria Simón, metge oftalmòleg i expresident de la Federació Internacional d’Associacions Mèdiques Catòliques, i Josep Maria Guardiola, internista de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la situació de l’impacte del coronavirus ara mateix a Catalunya, que no invita a l’optimisme a curt termini mentre es mantenen les incerteses. La velocitat de contagi supera des de divendres l’1 (1,05 aquest dilluns) i supera el llindar a partir del qual la pandèmia es considera en creixement. A més, el risc de rebrot pujava de 8 punts i se situava en 192 (198 aquest dilluns), alhora que el Departament de Salut notificava el mateix divendres 1.447 nous contagis, xifra molt semblant a la de l'inici d'aquesta setmana i també a la de diumenge, que era lleugerament inferior, tot amb més de 1.400 ingressats, tot i que les defuncions de moment tendeixen a baixar. Josep Maria Simón ha dit que "estarem molt millor la tardor vinent, sobretot per les vacunes, però hem de seguir amb les mesures de mascareta, rentat de mans, ventilació i distància, que és el més important".
Simón ha recordat que, "a mesura que anem vacunant, passarà aquí com en altres països, que ja van obrint els serveis i van assolint normalitat en relacions socials". A més, ha assegurat que, "en aquest moment de la pandèmia, hem de donar a la joventut solucions per al seu lleure, no només prohibicions". En aquesta línia, l'oftalmòleg ha comentat que "la quantitat de botellots indica que els nois i noies tenen necessitat de socialitzar, i es poden fer experiments amb tests d'antígens en alguns teatres, fet que confirma que hem de seguir per aquest camí". Per la seva banda, Josep Maria Guardiola ha destacat que "tots tenim moltes ganes de començar a obrir espais, com ha passat amb l'obertura de comarques aquest cap de setmana, cosa que es veu també amb el desig de sortir per Setmana Santa".  L'internista ha recordat que "la realitat és molt tossuda, perquè no és només la il·lusió el que fa que la situació millori, cosa que es veu en el fet que, cada vegada que es relaxen una mica les mesures, torna a haver-hi un rebrot".

La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, presentava dimecres passat una guia per atendre les persones que pateixen l’anomenat Covid persistent, que es calcula que poden ser entre un 10 i un 20 per cent dels qui han tingut el virus. Segons el departament, aquesta eina “posiciona els equips d’atenció primària com a primer nivell de referència per tractar aquesta problemàtica” amb el suport dels equips de rehabilitació, de salut mental i de treball social. Ens trobem en un moment, com hem dit aquests últims dies, en què el treball de fons, més enllà de les urgències i prioritats ràpides de cada moment, serà molt important per a la salut de tothom.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 22 de març.

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció