En directe

Fórmula Estel

MEDI AMBIENT

Els enginyers industrials avisen que "el preu de l'aigua pujarà, és inevitable. És massa barata"

El director de Sostenibilitat de Foment de Treball, Salvador Sedó, demana que s'estableixin criteris clars sobre quins serveis són essencials a l'hora d'aplicar restriccions per sequera

1 febrer 2024

Redacció

Comparteix

El president de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Marc Oliva, creu que en el període de sequera que vivim, el preu de l'aigua pujarà "inevitablement", perquè assegura que el seu cost és molt barat. Ara bé, també opina que cal garantir un preu just i també equitatiu perquè tothom hi pugui tenir accés. Oliva pronostica que la sequera "anirà a pitjor", ja que no es preveu que plogui i, per tant, aquest període d'emergència serà més freqüent a mesura que passi el temps.

El cabdal d'un riu a Catalunya | ACN

"El llindar del consum d'aigua no és del tot just"

Sobre els topalls d'aigua que el Govern preveu imposar a la ciutadania, és a dir, la limitació del consum d'aigua a 200 litres per habitant i dia, el president ha dit en una entrevista al programa La Caravana que creu que no és just, ja que "no tothom fa el mateix ús de l'aigua" sobretot en l'àmbit domèstic. "El valor de 100 litres d'aigua per habitant i dia ja és suficient, de fet és el que marca l'Organització Mundial de la Salut". En tot cas, creu que s'hauria de mirar la realitat de cada territori. Oliva compara l'àrea de Barcelona amb altres municipis que tenen poca població i pocs habitants però molta indústria agroalimentària. "El llindar es quedarà curt i, per tant, no és del tot just", lamenta.

"El valor de 100 litres d'aigua per habitat i dia ja és suficient, de fet és el que marca l'OMS"

"És necessari més dessalinització i regeneració"

D'altra banda, Oliva ha lamentat en l'entrevista a Ràdio Estel que la gestió actual de la sequera és "allargar el patiment de reserves que tenim" i, en conseqüència, hi haurà poc marge de maniobra de cara al futur si no plou. Per tot plegat, creu que és necessari més dessalinització i regeneració. "El 50% de l'aigua metropolitana ve d'allà". Oliva recorda que fa un any estàvem al 25% de les reserves i ara al 16% "gràcies a la dessalinització, si no hauríem entrat en emergència fa temps", lamenta.

"Hi ha preocupació entre els empresaris"

Qui també s'ha referit al període greu que vivim és el director de Sostenibilitat de Foment de Treball. Salvador Sedó defensa que les empreses i sectors "han fet la feina" a través de plans de millora d'eficiència davant la situació de sequera. "L'any passat van presentar plans d'estalvi a l'Agència Catalana de l'Aigua. Molts continuen amb els plans per millorar i gastar menys aigua". Ara bé, també lamenta que hi ha "preocupació", ja que la possibilitat que s'apliquin més restriccions podria afectar el cicle productiu.

"Cal decretar quins són els serveis essencials"

Per tot plegat, Sedó creu que és clau que la Generalitat decreti quins són els serveis essencials perquè aquests puguin continuar funcionant amb totes les garanties. "Si es vol garantir que hi hagi productes frescos com el peix o altres aliments, s'ha de garantir un mínim consum d'aigua a aquest sector", defensa.

Entrevistes sobre les restriccions per la sequera en fase d'emergència

0:00 / 0:00

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció