En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

(Enquesta) Creus que és correcta la implantació de les pistoles Tàser? “Comporten un alt risc per la vida” Amnistia

Aquesta setmana a El Pitjor del pitjor parlem de les pistoles Tàser, les noves armes que s’implantaran a totes les comissaries de Mossos d’Esquadra. Dijous…

3 març 2015

Comparteix
Aquesta setmana a El Pitjor del pitjor parlem de les pistoles Tàser, les noves armes que s’implantaran a totes les comissaries de Mossos d’Esquadra.
Dijous rebíem a la coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, Ariadna Riba. L’any 2007 en l’informe Voltios sin control, Amnistia denunciava que les pistòles tàsers deixen molt poca marca, el que pot complicar identificar si s’ha fet ús abusiu o s’ha utilitzat per maltractaments. 
A més de 269 morts als Estats Units en 6 anys, un estudi recent de l'organització revela que des de l’any 2001 han mort més de 602 persones on l’arma tàser estava vinculada al cas. En 60 casos, l’ús de l’electroshock va ser la causa de la mort.
“No s’haurien d’utilitzar per l’alt risc que comporten per la vida i la salut de les persones”, avisa Ariadna Riba, que acota: “Però en cas que s’utilitzi hauria de ser en últim recurs, i sempre que els agents hagin rebut una formació sobre els riscos que comporta”.
Escolta l’entrevista a Ariadna Riba (minut 31’00’’)
Per encetar la setmana ens ha acompanyat Andrés Garcia Berrio, advocat  i portaveu de la Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura, que demana que no es comprin les pistoles tàser fins que no hi hagi un debat polític i social i que es tingui en compte la veu de totes les entitats de drets humans de Catalunya.
En contra de l’argument de la Conselleria Interior, Garcia Berrio sosté que les pistoles sí són letals: “Hi ha molts estudis on sí s’ha vinculat l’ús d’aquestes pistoles amb posteriors morts o efectes greus”, i apunta que depèn de la persona, perquè amb drogues, alcohol o dones embarassades “pot tenir efectes més greus i causar la mort”. 
Andrés Garcia Berrio, representant de la Plataforma #StopTaser, ha precisat: “Hi ha altres tipus de solucions i no són necessàries per garantir la seguretat”. Per això estan intensificant la pressió abans que la policia catalana adquireixi les armes: “Una vegada ja les tens, qui ens diu que d’aquí dos anys es multiplicaran fins i tot per 10 la compra d’aquelles armes. No és real que substitueixin les armes de foc: aquí no es fan servir les armes de foc quasi mai. En altres països s’ha vist com s’han empleat en situacions en les que no calia cap tipus d’arma”, ha defensat Garcia Berrio.
Escolta l’entrevista a Andrés Garcia Berrio (minut 44'00'')

Més actualitat

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció