En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

(Enquesta) Creus que és correcta la implantació de les pistoles Tàser? “Comporten un alt risc per la vida” Amnistia

Aquesta setmana a El Pitjor del pitjor parlem de les pistoles Tàser, les noves armes que s’implantaran a totes les comissaries de Mossos d’Esquadra. Dijous…

3 març 2015

Comparteix
Aquesta setmana a El Pitjor del pitjor parlem de les pistoles Tàser, les noves armes que s’implantaran a totes les comissaries de Mossos d’Esquadra.
Dijous rebíem a la coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, Ariadna Riba. L’any 2007 en l’informe Voltios sin control, Amnistia denunciava que les pistòles tàsers deixen molt poca marca, el que pot complicar identificar si s’ha fet ús abusiu o s’ha utilitzat per maltractaments. 
A més de 269 morts als Estats Units en 6 anys, un estudi recent de l'organització revela que des de l’any 2001 han mort més de 602 persones on l’arma tàser estava vinculada al cas. En 60 casos, l’ús de l’electroshock va ser la causa de la mort.
“No s’haurien d’utilitzar per l’alt risc que comporten per la vida i la salut de les persones”, avisa Ariadna Riba, que acota: “Però en cas que s’utilitzi hauria de ser en últim recurs, i sempre que els agents hagin rebut una formació sobre els riscos que comporta”.
Escolta l’entrevista a Ariadna Riba (minut 31’00’’)
Per encetar la setmana ens ha acompanyat Andrés Garcia Berrio, advocat  i portaveu de la Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura, que demana que no es comprin les pistoles tàser fins que no hi hagi un debat polític i social i que es tingui en compte la veu de totes les entitats de drets humans de Catalunya.
En contra de l’argument de la Conselleria Interior, Garcia Berrio sosté que les pistoles sí són letals: “Hi ha molts estudis on sí s’ha vinculat l’ús d’aquestes pistoles amb posteriors morts o efectes greus”, i apunta que depèn de la persona, perquè amb drogues, alcohol o dones embarassades “pot tenir efectes més greus i causar la mort”. 
Andrés Garcia Berrio, representant de la Plataforma #StopTaser, ha precisat: “Hi ha altres tipus de solucions i no són necessàries per garantir la seguretat”. Per això estan intensificant la pressió abans que la policia catalana adquireixi les armes: “Una vegada ja les tens, qui ens diu que d’aquí dos anys es multiplicaran fins i tot per 10 la compra d’aquelles armes. No és real que substitueixin les armes de foc: aquí no es fan servir les armes de foc quasi mai. En altres països s’ha vist com s’han empleat en situacions en les que no calia cap tipus d’arma”, ha defensat Garcia Berrio.
Escolta l’entrevista a Andrés Garcia Berrio (minut 44'00'')

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció