En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

(Enquesta) Creus que és correcta la implantació de les pistoles Tàser? “Comporten un alt risc per la vida” Amnistia

Aquesta setmana a El Pitjor del pitjor parlem de les pistoles Tàser, les noves armes que s’implantaran a totes les comissaries de Mossos d’Esquadra. Dijous…

3 març 2015

Comparteix
Aquesta setmana a El Pitjor del pitjor parlem de les pistoles Tàser, les noves armes que s’implantaran a totes les comissaries de Mossos d’Esquadra.
Dijous rebíem a la coordinadora d’Amnistia Internacional Catalunya, Ariadna Riba. L’any 2007 en l’informe Voltios sin control, Amnistia denunciava que les pistòles tàsers deixen molt poca marca, el que pot complicar identificar si s’ha fet ús abusiu o s’ha utilitzat per maltractaments. 
A més de 269 morts als Estats Units en 6 anys, un estudi recent de l'organització revela que des de l’any 2001 han mort més de 602 persones on l’arma tàser estava vinculada al cas. En 60 casos, l’ús de l’electroshock va ser la causa de la mort.
“No s’haurien d’utilitzar per l’alt risc que comporten per la vida i la salut de les persones”, avisa Ariadna Riba, que acota: “Però en cas que s’utilitzi hauria de ser en últim recurs, i sempre que els agents hagin rebut una formació sobre els riscos que comporta”.
Escolta l’entrevista a Ariadna Riba (minut 31’00’’)
Per encetar la setmana ens ha acompanyat Andrés Garcia Berrio, advocat  i portaveu de la Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura, que demana que no es comprin les pistoles tàser fins que no hi hagi un debat polític i social i que es tingui en compte la veu de totes les entitats de drets humans de Catalunya.
En contra de l’argument de la Conselleria Interior, Garcia Berrio sosté que les pistoles sí són letals: “Hi ha molts estudis on sí s’ha vinculat l’ús d’aquestes pistoles amb posteriors morts o efectes greus”, i apunta que depèn de la persona, perquè amb drogues, alcohol o dones embarassades “pot tenir efectes més greus i causar la mort”. 
Andrés Garcia Berrio, representant de la Plataforma #StopTaser, ha precisat: “Hi ha altres tipus de solucions i no són necessàries per garantir la seguretat”. Per això estan intensificant la pressió abans que la policia catalana adquireixi les armes: “Una vegada ja les tens, qui ens diu que d’aquí dos anys es multiplicaran fins i tot per 10 la compra d’aquelles armes. No és real que substitueixin les armes de foc: aquí no es fan servir les armes de foc quasi mai. En altres països s’ha vist com s’han empleat en situacions en les que no calia cap tipus d’arma”, ha defensat Garcia Berrio.
Escolta l’entrevista a Andrés Garcia Berrio (minut 44'00'')

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024