En directe

Sense distància

RÀDIO ESTEL

Enquesta: Hi ha igualtat d'oportunitats per les persones amb discapacitat? Parlem sobre qüestions laborals

Divendres us hem presentat FSC Inserta, entitat de la Fundació ONCE per a la formació i l'ocupació de persones amb discapacitat. Hem parlat amb Núria Sanz,…

27 març 2015

Redacció

Comparteix
Divendres us hem presentat FSC Inserta, entitat de la Fundació ONCE per a la formació i l'ocupació de persones amb discapacitat. Hem parlat amb Núria Sanz, directora de Catalunya i Balears: "El nostre ideal seria aconseguir el màxim de contractació en empreses ordinaries", explicava Sanz.
Actualment només 1 de cada 4 persones amb discapacitat treballen, i d'aquests, el 70% ho fan en centres especials, enfront del 40% que ho feien al 2006: "L'Administració, si ve sempre diu que té molt bones intencions, pot colaborar més" - ha dit Sanz - "Amb accions com incrementar les inspeccions. El 81% de les persones estan en empreses que no compleixen el 2% de persones amb discapacitat".
Escolta l'entrevista a Núria Sanz (minut 32' 30'')
Dijous a El pitjor del pitjor hem entrevistat Edgar Vinyals, fundador de l’associació Sarau: “L’oci inclusiu és l’oci que tothom coneixem, el que fem a la comunitat. Per exemple, anar a un taller de ioga del centre cívic o a la piscina”. Vinyals ha destacat que l’oci treballa la consciència dels gustos personals i l’autonomia: “És especialment interessant per persones que per les seves característiques viuen gran part de la seva vida en l’atenció assistencial”.
Les activitats lúdiques ajuden sobretot a persones amb discapacitats físiques, comentava Edgar Vinyals, que ha lamentat: “Malauradament estem lluny de dir que tenim una oferta àmplia en oci inclusiu. D’oci específic tampoc tenim una oferta àmplia”. 
Podeu escoltar l’entrevista a Edgar Vinyals (minut 32' 30'')
Dimecres hem conversat amb Noemí Santiveri, portaveu de la Plataforma Ciutadana per l'Escola Inclusiva, amb l'objectiu de que els nens amb necessitats especials comparteixin l'educació amb altres nens. Canadà, apuntava Santiveri, és un bon model d'escola inclusiva.
Quines són les reivindicacions d'aquesta plataforma: “La principal es no anar marxa enrere. La segona es fer una avaluació de com les escoles inclusives afavoreix a tots els nens i nenes, i la tercera, no fer cap mena de retallada”
Noemí Santiveri, natural de Llinars del Vallès, s’ha volgut sumar al dol de les famílies alemanyes que han perdut als seus fills a l’accident d’avió de Germanwings.
Dimarts hem parlat amb Inma Gómez, responsable de Defensa dels Drets d’ECOM, una federació que agrupa més de 180 associacions de persones amb discapacitat física, nascuda l’any 1971, amb dos objectius, defensar els drets de les persones amb discapacitat física i fomentar l’associacionisme.
Inma Gómez ens ha explicat la ILP que ha impulsat CERMI per modificar l’actual sistema de copagament: “Volem que se li pugui garantir una quantitat per despeses personals, un 40%, ja que el 60% és el màxim per despeses de dependència”. Amb la Iniciativa Legislativa Popular, que necessita 500.000 signatures abans del 31 de juliol, es modificarien dos articles de la Llei de Dependència
“Cada comunitat autònoma ens trobem amb uns criteris diferents: això agreuja les diferències entres persones”, recalcava Inma Gómez, que ha explicat el cas de Catalunya: “Fins ara es tenia en compte la renda, però des de l’any passat també es té en compte el patrimoni de les persones”, el que suposa un increment substancial de la despesa en atenció a la dependència.
Escolta l’entrevista a Inma Gómez (minut 30’)
Per arrencar la setmana hem entrevistat Antoni Guillem, president de Cocarmi, una organització que estudia la situació de discapacitats i trasllada les seves necessitats als governs municipals i autonòmics.
Les retallades han tingut conseqüències molt greus en el col·lectiu discapacitat: “Afecta al seu entorn familiar, i aquesta atenció les està fent el nucli familiar i no tenen els recursos que necessiten per tirar endavant”.
Antoni Guillem també creu: “No pot ser que segons les circumstàncies financeres, econòmiques, polítiques, les persones amb discapacitat ens veiem que tenim o no tenim suports suficients per tirar una vida endavant”.
Escolta l’entrevista a Antoni Guillem (minut 41’ 30’’)

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció