L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha assegurat aquest dimecres que, “a la Cerdanya, els indicadors sanitaris malauradament no son bons”. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha comentat també que “l’anunci del confinament s'hauria d'haver fet amb més temps, perquè els comerços i tot el sector turístic es poguessin organitzar”. La decisió d'establir un confinament perimetral a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès ha produït consternació entre alcaldes i empresaris dels sectors turístic, de la restauració i de l'alimentació. Des de la mitjanit de dimarts, el pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha decretat que es restringeixi la mobilitat i es tanquin establiments en aquests territoris. Des de les 7 del matí d'aquest dimecres s'han format llargues cues als accessos a la comarca del Ripollès pel controls policials que proven de fer complir el confinament perimetral. Els agents dels Mossos d'Esquadra desplaçats a la zona exigeixen als conductors que acreditin els motius del seu desplaçament. Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, ha parlat sobre la situació que s’està vivint a la Cerdanya en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat.
Com valora vostè la decisió del govern de tancar aquestes comarques de manera tan sobtada?
Malauradament els indicadors sanitaris no son bons, ni la Rt ni el risc de rebrot ni el nombre de casos. No són gens esperançadores cap de les dades en general, que s’han incrementat de manera significativa. Veiem que són necessàries les mesures i que es poden entendre. Ara bé, cal que vagin acompanyades de decisions importants d'estímul a la activitat econòmica. I és clau que els comerços i tot el sector turístic es puguin organitzar. És per això que hauria calgut un anunci amb temps. Sobretot calen mesures d’estímul econòmic.
Quina és la situació a hores d’ara a la Cerdanya i com està afectant el tancament?
Es veu molt poca gent pel carrer. Cal tenir present que també l’activitat lectiva havia finalitzat. Que estigui tancada la restauració es nota molt, perquè som una zona amb molt de turisme. És un dia trist. Ens preocupa la situació sanitària, però també l'econòmica i la social. Venim d’un històric en què la temporada turística d’hivern es va acabar de manera sobtada. Hem tingut més restriccions, més intermitències i, en definitiva durant gran part de l’any, tot s’ha vist molt limitat. Ara hem vist que el nou confinament ens impacta de ple en la campanya d’hivern. La nostra economia esta mot centrada en el sector turístic. Aquesta temporada, la d’hivern, suposa el 60 per cent del total cada any. Hem demanat aquestes mesures per ajudar l’economia, i cal que siguin urgents, àgils i simples, i que els diners arribin. Nosaltres, com a consistori, també teníem mesures en marxa, però no són suficients per sostenir tothom.
Quina és la situació sanitària? La considera tan greu com per fer aquest tancament?
És complexa, per la qual cosa allò més important és que cadascú sigui curós en les seves mesures de prevenció individual, a banda de tot el que ja sabem. Totes les mesures són importants. Cal que la gent ho continuï fent. El seguiment de la pandèmia pivota en l’atenció sanitària. En la primera onada, era més en l’àmbit hospitalari, però ara, més en l'àrea d’atenció primària. Es van haver de tancar el centres de diversos pobles, i tot ha recaigut sobre Puigcerdà, que pot atendre bé. Tenim 14 ingressats al nostre hospital de la Cerdanya i necessitem més recursos assistencials a nivell mèdic i econòmic. El confinament evitarà que la tensió dels desplaçats no hi sigui, però calen aquests recursos addicionals. Ara som nosaltres però, potser d’aquí a un temps, seran més pobles d’arreu de Catalunya. Per això és tant necessari que el govern impulsi ajudes. També hem demanat un increment de la dotació de Mossos, per fer controls. Personalment, penso que hi ha mesures que hauríem fer abans. Vam estar insistint-hi perquè creiem que calia tancar centres educatius i avançar el tancament del trimestre escolar, però ens van dir que no. Després hem vist que el calendari escolar sí que es pot alterar. Tot es pot fer quan hi ha voluntat política.
Quina ha estat la reacció dels veïns?
Hi ha agut una concentració de diferents sectors aquest mateix dimecres, a les 12 del migdia a la plaça de l'Ajuntament. Entenc les empreses i els veïns perquè tenen preocupacions i es viuen situacions molt complicades. La gent sent una barreja d'indignació, ràbia i impotència. Molts sentiments xoquen, i es tracta de donar resposta des de es administracions.
Estan valorant prendre alguna acció com a consistori o a nivell comarcal per tractar de revertir les situacions?
Ho hem fet i de moment tenim el compromís polític, que això ja és important, però cal que es posi en pràctica en forma de recursos concrets. Tenim experiències prèvies, com és el cas dels autònoms, que no ha funcionat gens bé. Les mesures han de ser amb caràcter urgent, que arribin ràpid i que arribin a la gent. Cal passar de la voluntat als fets. A dia d’avui, no n’hi cap dotació econòmica precisa, però treballem per concretar-la.