En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

Ermes Ronchi, predicador dels exercicis: "La pregunta de Jesús sobre qui és ell ressona avui com una enquesta"

Continuen, a la Casa del Diví Mestre de la localitat d'Ariccia, els exercicis espirituals del Papa Francesc al costat de la Cúria Romana en preparació…

8 març 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Continuen, a la Casa del Diví Mestre de la localitat d'Ariccia, els exercicis espirituals del Papa Francesc al costat de la Cúria Romana en preparació per a la Pasqua, amb el guiatge d’Ermes Ronchi, religiós de l'Ordre dels Servents de Maria, i sota el lema general de "les preguntes nues de l'Evangeli". El Pare Ronchi ha extrapolat 10 de les més de 220 preguntes que presenta l'Evangeli, unes qüestions que, com ell mateix ha dit, presenten una comunicació que rellança el diàleg, implicant la persona i deixant-la lliure. Les meditacions d'aquest dimarts es basen en aquestes dues preguntes: "¿qui dieu que sóc jo?" i també la que diu "tornant-se cap a la dona i digué a Simó: veus aquesta dona?", preses de l'Evangeli de Lluc. El predicador ha recordat que la pregunta que Jesús adreça als deixebles, sobre qui és ell, "ressona sempre en un silenci que se sembla a les actuals enquestes".
Ronchi ha recordat que "la resposta de Jesús busca no només paraules, sinó sobretot persones", ja que "ell busca persones, no pas definicions sinó comportaments". El religiós ha recordat que “qui sóc jo per a tu?” és una pregunta d’enamorats, i que allò que impressiona més és que Jesús “no adoctrina ningú”. En aquesta línea, el predicador ha assegurat que “el nostre cor pot ser el bressol o la tomba de Déu".
El predicador dels exercicis del Sant Pare ha reflexionat, d’altra banda, sobre la comprensió dels deixebles davant les paraules de Jesús sobre com el veuen, un interrogant que es repeteix també ara quan “potser sovint hem predicat un rostre deformat de Déu”, començant per la mateixa jerarquía eclesiástica amb les seves vestimentes, totes iguals. Ermes Ronchi ha destacat que els pastors i els preveres han de fer com Joan Baptista, "preparar el camí del Senyor i després formar part d’aquesta ruta, i no fer només de mitjancers, perquè el veritable mediador és Crist". El predicador ha afirmat que "els deixebles, com la sal, preserven el que alimenta la vida a la terra, que és la Paraula de Déu, l'Evangeli que, en penetrar en les coses, fa que durin"
Celebracions de Setmana Santa
També destaquem que el mestre de les Celebracions Litúrgiques Pontifícies, Guido Marini, per encàrrec del Sant Pare, ha donat a conèixer aquest dimarts les celebracions de la Setmana Santa 2016, que seran presidides pel Papa. El 20 de març, diumenge de Rams i de la Passió del Senyor i XXXI Jornada Mundial de la Joventut, a les 9.30 del matí a la Plaça de Sant Pere, tindrà lloc la benedicció dels rams d'oliveres. Al final de la processó, Francesc celebrarà l’Eucaristia de la Passió del Senyor. El 24 de març, Dijous Sant, a les 9.30 del matí a la Basílica Vaticana, el Pontífex presidirà la concelebració de la Santa Missa Crismal amb els Cardenals, els Patriarques, els Arquebisbes, els Bisbes i els Preveres presents a Roma.
El 25 de març, Divendres Sant, a les 17.00 hores a la Basílica Vaticana, tindrà lloc la Celebració de la Passió del Senyor. El Sant Pare presidirà la Litúrgia de la Paraula, l'Adoració de la Creu i el Ritu de la Comunió. Després a la nit, a les 21.15 hores al Colisseu, el Papa presidirà el Via Crucis, al final del qual s’adreçarà als creients i impartirà la benedicció apostòlica. El dissabte 26 de març, a les 20.30 hores a la Basílica Vaticana, tindrà lloc la Vetlla Pasqual de la Nit Santa. A l'atri de la Basílica de Sant Pere, el Sant Pare beneirà el foc nou i després de l’entrada processional a la Basílica amb el ciri pasqual i el cant del Exsultet, presidirà la Litúrgia de la Paraula, la Litúrgia Baptismal i la Litúrgia Eucarística. El 27 de març, Diumenge de Pasqua de Resurrecció, a les 10.00 hores a la Plaça de Sant Pere, el Pontífex celebrarà la Santa Missa del dia. I al final de la celebració, des del balcó central de la Basílica, impartirà la Benedicció Urbi et orbi (a la ciutat i al món).
S'acosta el tercer aniversari de l'elecció del Papa Francesc
En la setmana del tercer aniversari de l'elecció pontifícia de Jorge Mario Bergoglio, l’arquebisbe de la diòcesi italiana de Campobasso-Bojano, Giancarlo Bregantini, ha parlat aquest dimarts del Sínode sobre la Família, l'encíclica Laudato si , els viatges apostòlics i el Jubileu de la Misericòrdia, grans fruits que fan que el bisbe de Roma segueixi el camí que va traçar des de la tarda de la seva elecció, el 13 de març de 2013. El prelat italià ha destacat, per exemple, la seva profunda estima per la Carta Encíclica del Sant Pare sobre la cura de la casa comuna: «El que m'ha agradat especialment és la Laudato si, motiu pel qual agraïm a aquest Papa que ens hagi fet veure que no és una paràbola antiga, sinó que és un missatge d'avui. Un altre element és l'experiència dels seus viatges».
Monsenyor Bregantini ha destacat també que la misericòrdia és com una lent a través de la qual podem veure tota l'acció del Papa Francesc i que «òbviament no és gelada, freda, sinó que és la calor del sol que escalfa al món d'avui». Finalment l’arquebisbe italià ha comentat que «si no tinguéssim la Misericòrdia, no podríem afrontar el tema de Líbia, de Síria i les dinàmiques tan complicades d'Europa, ¡per la qual preguem avui, perquè no s'aixequin murs, i perquè es comenci a raonar en termes de misericòrdia!». L’arquebisbe de Campobasso-Bojano ha comentat que Francesc reitera sovint la necessitat d'una Església sinodal, una Església que visqui «la bellesa del caminar junts», alhora que ha subratllat la repercussió positiva de l'exhortació del Papa per a la vida de l'Església.
Jornada pels Drets de la Dona
I aquest dimarts s'ha celebrat la Jornada Mundial de les Nacions Unides pels Drets de la Dona i la Pau Internacional. Amb aquest motiu, la Casina Pius IV del Vaticà ha acollit aquesta tarda la tercera edició del Congrés Veus de la Fe, organitzat per la Fundació Fidel Godz en col•laboració amb el Servei Jesuïta als Refugiats. La trobada, que coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, vol impulsar la dignitat i la veu femenina amb el lema “la misericòrdia necessita coratge”.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent al dimarts 8 de març de 2016.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

POLÈMICA MÈXIC

EL MUNDO: Ressò de la situació a Mèxic

NACIÓN: El consell del Papa als bisbes mexicans

DONES

EL PAÍS: La situació de la dona, en el Dia Internacional

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció