En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Ermes Ronchi, predicador dels exercicis: "La pregunta de Jesús sobre qui és ell ressona avui com una enquesta"

Continuen, a la Casa del Diví Mestre de la localitat d'Ariccia, els exercicis espirituals del Papa Francesc al costat de la Cúria Romana en preparació…

8 març 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Continuen, a la Casa del Diví Mestre de la localitat d'Ariccia, els exercicis espirituals del Papa Francesc al costat de la Cúria Romana en preparació per a la Pasqua, amb el guiatge d’Ermes Ronchi, religiós de l'Ordre dels Servents de Maria, i sota el lema general de "les preguntes nues de l'Evangeli". El Pare Ronchi ha extrapolat 10 de les més de 220 preguntes que presenta l'Evangeli, unes qüestions que, com ell mateix ha dit, presenten una comunicació que rellança el diàleg, implicant la persona i deixant-la lliure. Les meditacions d'aquest dimarts es basen en aquestes dues preguntes: "¿qui dieu que sóc jo?" i també la que diu "tornant-se cap a la dona i digué a Simó: veus aquesta dona?", preses de l'Evangeli de Lluc. El predicador ha recordat que la pregunta que Jesús adreça als deixebles, sobre qui és ell, "ressona sempre en un silenci que se sembla a les actuals enquestes".
Ronchi ha recordat que "la resposta de Jesús busca no només paraules, sinó sobretot persones", ja que "ell busca persones, no pas definicions sinó comportaments". El religiós ha recordat que “qui sóc jo per a tu?” és una pregunta d’enamorats, i que allò que impressiona més és que Jesús “no adoctrina ningú”. En aquesta línea, el predicador ha assegurat que “el nostre cor pot ser el bressol o la tomba de Déu".
El predicador dels exercicis del Sant Pare ha reflexionat, d’altra banda, sobre la comprensió dels deixebles davant les paraules de Jesús sobre com el veuen, un interrogant que es repeteix també ara quan “potser sovint hem predicat un rostre deformat de Déu”, començant per la mateixa jerarquía eclesiástica amb les seves vestimentes, totes iguals. Ermes Ronchi ha destacat que els pastors i els preveres han de fer com Joan Baptista, "preparar el camí del Senyor i després formar part d’aquesta ruta, i no fer només de mitjancers, perquè el veritable mediador és Crist". El predicador ha afirmat que "els deixebles, com la sal, preserven el que alimenta la vida a la terra, que és la Paraula de Déu, l'Evangeli que, en penetrar en les coses, fa que durin"
Celebracions de Setmana Santa
També destaquem que el mestre de les Celebracions Litúrgiques Pontifícies, Guido Marini, per encàrrec del Sant Pare, ha donat a conèixer aquest dimarts les celebracions de la Setmana Santa 2016, que seran presidides pel Papa. El 20 de març, diumenge de Rams i de la Passió del Senyor i XXXI Jornada Mundial de la Joventut, a les 9.30 del matí a la Plaça de Sant Pere, tindrà lloc la benedicció dels rams d'oliveres. Al final de la processó, Francesc celebrarà l’Eucaristia de la Passió del Senyor. El 24 de març, Dijous Sant, a les 9.30 del matí a la Basílica Vaticana, el Pontífex presidirà la concelebració de la Santa Missa Crismal amb els Cardenals, els Patriarques, els Arquebisbes, els Bisbes i els Preveres presents a Roma.
El 25 de març, Divendres Sant, a les 17.00 hores a la Basílica Vaticana, tindrà lloc la Celebració de la Passió del Senyor. El Sant Pare presidirà la Litúrgia de la Paraula, l'Adoració de la Creu i el Ritu de la Comunió. Després a la nit, a les 21.15 hores al Colisseu, el Papa presidirà el Via Crucis, al final del qual s’adreçarà als creients i impartirà la benedicció apostòlica. El dissabte 26 de març, a les 20.30 hores a la Basílica Vaticana, tindrà lloc la Vetlla Pasqual de la Nit Santa. A l'atri de la Basílica de Sant Pere, el Sant Pare beneirà el foc nou i després de l’entrada processional a la Basílica amb el ciri pasqual i el cant del Exsultet, presidirà la Litúrgia de la Paraula, la Litúrgia Baptismal i la Litúrgia Eucarística. El 27 de març, Diumenge de Pasqua de Resurrecció, a les 10.00 hores a la Plaça de Sant Pere, el Pontífex celebrarà la Santa Missa del dia. I al final de la celebració, des del balcó central de la Basílica, impartirà la Benedicció Urbi et orbi (a la ciutat i al món).
S'acosta el tercer aniversari de l'elecció del Papa Francesc
En la setmana del tercer aniversari de l'elecció pontifícia de Jorge Mario Bergoglio, l’arquebisbe de la diòcesi italiana de Campobasso-Bojano, Giancarlo Bregantini, ha parlat aquest dimarts del Sínode sobre la Família, l'encíclica Laudato si , els viatges apostòlics i el Jubileu de la Misericòrdia, grans fruits que fan que el bisbe de Roma segueixi el camí que va traçar des de la tarda de la seva elecció, el 13 de març de 2013. El prelat italià ha destacat, per exemple, la seva profunda estima per la Carta Encíclica del Sant Pare sobre la cura de la casa comuna: «El que m'ha agradat especialment és la Laudato si, motiu pel qual agraïm a aquest Papa que ens hagi fet veure que no és una paràbola antiga, sinó que és un missatge d'avui. Un altre element és l'experiència dels seus viatges».
Monsenyor Bregantini ha destacat també que la misericòrdia és com una lent a través de la qual podem veure tota l'acció del Papa Francesc i que «òbviament no és gelada, freda, sinó que és la calor del sol que escalfa al món d'avui». Finalment l’arquebisbe italià ha comentat que «si no tinguéssim la Misericòrdia, no podríem afrontar el tema de Líbia, de Síria i les dinàmiques tan complicades d'Europa, ¡per la qual preguem avui, perquè no s'aixequin murs, i perquè es comenci a raonar en termes de misericòrdia!». L’arquebisbe de Campobasso-Bojano ha comentat que Francesc reitera sovint la necessitat d'una Església sinodal, una Església que visqui «la bellesa del caminar junts», alhora que ha subratllat la repercussió positiva de l'exhortació del Papa per a la vida de l'Església.
Jornada pels Drets de la Dona
I aquest dimarts s'ha celebrat la Jornada Mundial de les Nacions Unides pels Drets de la Dona i la Pau Internacional. Amb aquest motiu, la Casina Pius IV del Vaticà ha acollit aquesta tarda la tercera edició del Congrés Veus de la Fe, organitzat per la Fundació Fidel Godz en col•laboració amb el Servei Jesuïta als Refugiats. La trobada, que coincideix amb el Dia Internacional de la Dona, vol impulsar la dignitat i la veu femenina amb el lema “la misericòrdia necessita coratge”.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent al dimarts 8 de març de 2016.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

POLÈMICA MÈXIC

EL MUNDO: Ressò de la situació a Mèxic

NACIÓN: El consell del Papa als bisbes mexicans

DONES

EL PAÍS: La situació de la dona, en el Dia Internacional

Més actualitat

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Coronas (ERC): "Ara mateix no contemplem l'escenari de formar un tripartit d'esquerres a Barcelona"

El portaveu adjunt d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona assegura en una entrevista a Ràdio Estel que l'acord de pressupostos a Barcelona fa estirar el model del PSC cap al model republicà

21 febrer 2024

Redacció