En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Es compleixen 80 anys de la fi de la Guerra Civil

Aquest dilluns s’han complert exactament 80 anys del’acabament de la Guerra Civil. Una guerra que donava pas a 36 anys dedictadura franquista. Avui, al programa…

3 abril 2019

Comparteix

Aquest dilluns s’han complert exactament 80 anys del’acabament de la Guerra Civil. Una guerra que donava pas a 36 anys dedictadura franquista. Avui, al programa A Primera Hora de Ràdio Estel hemparlat sobre aquesta efemèride amb un gran expert sobre la matèria com ésl’historiador Josep Maria Solé.

Tres anys de guerra donen per a molt d’estudi, per bé quemolta gent té la sensació que és una de les èpoques més estudiades de lahistòria espanyola. “De la Guerra Civil espanyola se n’ha estudiat moltíssim,en comparació amb altres accidents històrics. S’ha estudiat més la Guerra Civilespanyola que no pas la Segona Guerra Mundial. Tot i que encara hi ha moltstemes per estudiar”, ha dit Josep Maria Solé.

D’altra banda, segons Solé avui dia hi ha fets que encara elsorprenen de la història de la Guerra Civil. “Molts historiadors, de més renomdel món, asseguren que mai s’ha produït en la història de la humanitat unaguerra amb característiques similars a la revolució que es va viure a Catalunya.Hi ha molts aspectes d’aquesta revolució que encara no han estat motiud’estudi: biografies, actituds, comportaments, etc. Encara hi ha molts arxiusque s’han d’analitzar, però de moment no s’hi té accés perquè hi posenentrebancs els organismes que els tenen, centres que no són oficials, sinóentitats privades”.

L’historiador català també ha parlat a Ràdio Estel de lallei de Memòria Històrica. “La llei de Memòria Històrica de Rodríguez Zapateroés va quedar a mig fer. Es tracta d’una llei que condemna la dictadura sensecap mena de característica. L’equilibri del que va passar i respectar lamemòria de tothom, de vegades és complicat de fer. Per això, l’esforç que s’hafet a Catalunya és molt més profund que el que s’ha fet a la resta de l’Estatespanyol. Catalunya com a poble sí que perd totalment la guerra, tant culturalcom a identitàriament. Es va fer un genocidi cultural”.

De les declaracions de Josep Bou, el candidat del PP al'alcaldia de Barcelona, d’aquesta setmana sobre la placa de Via Laietanaassegurant que "és una història que no interessa a ningú", Solé haassegurat “que cal defensar la cultura. Les paraules que són fora de lloc ésmillor no tenir-les en compte.”

Possem sobre la taula les novetats judicials
Com cada dimecres amb el jurista Eulogi Broto em comentat les novetats del judici del Proces i els demes temas de l'actualitat més judicial.
Recorda i torna a gaudir del programa AQUÍ

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció