En directe

Cocodril Club

SOCIETAT

"Es facilita més que una parella trenqui que no pas que continuï"

Josep Manuel Prats, president de la Federació d’Associacions de Pares d’Escoles Lliures (FAPEL), i Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, han…

17 maig 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Manuel Prats, president de la Federació d’Associacions de Pares d’Escoles Lliures (FAPEL), i Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, han parlat de família aquest dilluns en el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. Arasa ha recordat que "l'ONU ha incidit enguany en la necessitat de tractar el tema de les noves tecnologies, perquè està passant molt sovint que els fills no tenen relació entre ells i, en canví, sí que es relacionen per la pantalla amb molta gent, el mateix que passa amb una parella que festeja". Per la seva banda, Prats ha comentat que "la tecnologia és bona, però ens ha ajudat a ser millors, perquè és com una extensió de la nostra personalitat i cal anar acompanyada de pautes educatives adequades des de la família i des de l'escola". A més, el president de la FAPEL ha lamentat que "la manca de polítiques que afavoreixin la família, com també altres iniciatives d'habitatge o subvencions i suport que igualment van contra aquesta institució, vol dir que no es té en compte el nucli de la societat, que funciona en la mesura en què les famílies funcionen".
En un altre moment, Daniel Arasa ha assegurat que "cal un cop de timó per canviar radicalment la línia de les polítiques familiars, ja que no se n'han fet, de serioses, ni a Catalunya ni al conjunt d'Espanya, amb cap dels governs dels diferents signes polítics". El també periodista ha explicat, a més, que "les ruptures familiars tan continuades, la precarietat i la baixa natalitat són problemes molt greus, però ningú no els aborda". En aquesta línia, ha lamentat que "la majoria de grans mitjans, diaris, ràdios i televisions, no han parlat gens del Dia Internacional de la Família, quan sí que n'haurien parlat si fos, per exemple, el Dia del Gat Salvatge". Arasa ha denunciat fins i tot que "bona part dels mitjans estan en contra de la família, com també en són contràries algunes lleis ara vigents a Espanya, entre elles la nova Llei Celáa, contrària a la possibilitat que els pares puguin triar lliurement el tipus d'educació per als seus fills". També ha criticat que "la nova normativa de protecció de la infància, aprovada també recentment, recela de la família perquè vo donar la impressió que els nens siguin habitualment maltractats en l'àmbit familiar, quan és el de la bona acollida i, per tant, fomenta un atac directe a la família".
Daniel Arasa ha lamentat, d'altra banda, que "s'estimulin les ruptures, amb mesures com el divorci express, i es donin moltes més facilitats perquè una parella trenqui que no pas perquè continuï endavant, la qual cosa és un fracàs com a societat". Per la seva banda, Josep Manuel Prats ha reivindicat "el treball educatiu en el si de la família, perquè és molt important que els pares i les mares s'impliquin en el procés educatiu dels propis fills, una recomanació que, si s'aplica, funciona". Finalment el president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU ha subratllat "la importància que les parelles es preparin bé per al matrimoni, perquè no fracassarien tant si això existís".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 17 de maig.
La salut de la família
Les polítiques i la sensibilitat social a favor de la família estan en crisi, especialment fruit d’una mentalitat dominant que, en el millor dels casos, no la considera una cèl·lula bàsica o un element imprescindible per a una societat més justa, més dinàmica i més cohesionada. Com cada 15 de maig, se celebrava dissabte passat el Dia Internacional de la Família, amb l’objectiu de conscienciar la societat davant la missió central que té aquesta institució en l’educació i la formació de les persones. L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar aquesta jornada l’any 1994, coincidint amb un any internacional dedicat a la família.

 otser recuperar i reivindicar la definició bàsica de família pot ser avui un bon exercici. A nivell social i antropològic, família és un grup de persones unides per vincles de consanguinitat i afecte i que, en general, viuen juntes. Aquest any, el Dia Internacional de les Famílies s’ha centrat en l’impacte de les noves tecnologies en el benestar d’aquesta unitat bàsica. La pandèmia ha provocat un increment en l’ús de plataformes digitals en l’àmbit familiar, cosa que ha obligat a afrontar noves necessitats a les llars.

La Plataforma per la Família Catalunya-ONU i Famílies Nombroses de Catalunya (la FANOC) han reclamat, amb motiu de la commemoració de dissabte passat, unes polítiques clares i serioses que fomentin la creació de famílies en un moment en què tenir fills sembla que no està de moda. Espanya té una taxa de natalitat baixa, amb un 7,62 per cent el 2019, i l’índex de fecunditat és d’1,24 fills per dona. Aquestes xifres no garanteixen una piràmide de població estable. A tot això, les entitats de defensa de la família denuncien que la llei espanyola d’educació, vigent des d’aquest any, perjudica clarament la institució familiar, perquè compromet la llibertat dels pares i mares en l’àmbit educatiu. Altres iniciatives legislatives, com ara la legalització de l’eutanàsia o la vigència d’una llei d’avortament gairebé lliure contribueixen igualment al menysteniment dels vincles familiars i la seva condició de motor i capital per a la societat.

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció