En directe

El Matí a Ràdio Estel

SOCIETAT

"És fonamental denunciar el delicte sexual i que la justícia actuï"

Lluís Batlló, advocat penalista que tracta temes d'infància i abusos, i Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, han analitzat aquest dimarts, des del…

4 juny 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix

Lluís Batlló, advocat penalista que tracta temes d'infància i abusos, i Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, la necessitat d’una llei que garanteixi una justícia més eficaç contra els delictes sexuals. Batlló ha començat explicant que “la prescripció es el termini que hi ha per a poder denunciar un fet a partir del moment en què s'ha produït”. En aquesta línia, ha afegit que, “si la víctima és menor de 25 anys, sovint no té prou valentia per a denunciar l’abús”. L'advocat ha recordat que “poder augmentar el termini de denúncia fa que es puguin jutjar molts més delictes”. Jorge Martínez, per la seva banda,  ha apuntat que “aquesta llei intimidarà per tal que no es cometin tants delictes, però cal educar a la població, que és el que està fallant”. En aquest sentit, Martínez ha afirmat que “el Papa Francesc ens està ajudant a entendre que cal escoltar la víctima i donar-li un espai que fins ara no se li havia assegurat”.

En un altre moment, a l’hora de comentar la divulgació d'imatges de caràcter sexual, Batlló ha remarcat que “les noves tecnologies fan molt mal en la difusió imatges de material sexual perquè, sense saber-ho, hi ha joves que cometen un delicte de distribució de pornografia infantil”. En aquest sentit, Martínez ha fet èmfasi en “la necessitat de mostrar a les persones el valor del ser humà”, i ha recordat que “això s’aprèn a casa, on cadascú és afirmat i és estimat gratuïtament”. L'advocat penalista, a més, ha afegit que “és fonamental denunciar aquesta mena de crims, els delictes sexuals, i que la justícia pugui actuar”.

Podeu escoltar el programa AQUÍ
La prioritat de tirar endavant una nova llei s’expressa en l’avantprojecte que estableix l’inici del període de prescripció en el moment en què la víctima compleix 30 anys. El Poder Judicial ha avalat aquesta iniciativa, que protegeix molt més la persona agredida o abusada sexualment, ja que la preinscripció començava a comptar fins ara a partir dels 18 anys, cosa que impedia sovint l’acció judicial contra els agressors o abusadors. L’augment dels 13 als 16 anys en l’edat màxima de la víctima perquè una relació sigui considerada delicte, en aquest cas contra la llibertat sexual (explotació sexual, prostitució i corrupció de menors), i l’extensió de l’abús sexual a tot tipus de violència psicològica i física, incloent-hi la practicada mitjançant les noves tecnoloies, són altres de les novetats importants de l’avantprojecte, ara avalat pel Poder Judicial. A més, es crea l’agreujant de l’abús o agressió contra persones sense recursos.
Aquest avantprojecte rep l’impuls judicial coincidint amb la commoció social per la noia de 32 anys que es va suïcidar la setmana passada després que es difongués un vídeo sexual seu entre tots els seus companys de feina, a l’empresa Iveco Pegaso. La seva exparella, de moment en llibertat, pot donar moltes pistes sobre l’autoria d’un arxiu audiovisual que, tristament, era dels més buscats a Internet en les hores posteriors a la difusió de la tràgica notícia.

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció