En directe

La Caravana

AUDIOS

Espartac Peran: "Posem-li color a la mort!"

El periodista ha escrit un conte infantil, 'El secret de la calaixera', per normalitzar la mort entre els petits

22 febrer 2024

Redacció

Comparteix

"Posem-li color a la mort!", diu Espartac Peran. El periodista ha escrit un conte il·lustrat sobre la mort, la vida i les pors, 'El secret de la calaixera' (edicions Proa), i ha parlat de tots aquests temes en una conversa tranquil·la amb Joan Trias al programa La Caravana de Ràdio Estel.

El periodista Espartac Peran durant l'entrevista a Ràdio estel el 22 de febrer de 2024
El periodista Espartac Peran durant l'entrevista a Ràdio Estel el 22 de febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

"La gent té ganes de parlar-ne de la mort, però no ho permetem, perquè sempre hem vist aquest tema com un tabú", diu Peran. "Però la gent té ganes de parlar dels seus morts!" El periodista es refugia en els records. "Vaig perdre els pares de cop i va ser una batzegada forta, però ara, passats els anys, tinc la presència sobre tot de la mare, dins meu. I això és gràcies al record!"

Davant una pregunta sobre la "fixació per la mort", Peran reacciona: "Si vingués aquí un savi d'economia o de política, no li preguntaries sobre la seva fixació per l'economia o la política. Per què em fas aquesta pregunta a mi, com si hagués d'anar al psicòleg?". "És l'evidència, el que ens acabarà de passar a tots. Què vol dir fixació? És normalitat". I encara més: "Parlar de la mort pot ser una cosa molt bonica. La mort és vida".

"La mort és vida"

Un conte arran d'un nen que pensava que els pares no tenien por

El llibre 'El secret de la calaixera' sorgeix arran d'un comentari del seu fill: "Papa, jo pensava que vosaltres no teníeu por". Espartac es va posar a escriure sobre una família que guarda les pors en un calaix. Entre elles, la mort. I la posa cara. Però en el procés, va notar la responsabilitat de voler parlar d'aquest tema a nens petits. "Una psicòloga em va dir que els podria crear un trauma, però per què? Ens hem passat la vida parlant de la mort com una cosa fosca i la mort és vida!"

El periodista també explica la seva relació amb el Dia dels Morts de Mèxic i remarca la responsabilitat d'explicar als nens què és la mort, però sent molt conscients de l'edat que tenen "sense enganyar-los". Posa com a exemple el cristianisme: "Si li dius a un nano que l'avi se n'ha anat amb Déu, s'ha d'explicar bé, perquè el nano pot preguntar-se per què no s'ha quedat aquí amb ell, pot pensar que potser ell no era prou bo". No és això el que li volem transmetre: expliquem qui era aquest Déu segons la religió de cadascú, què hi ha darrere de la mort, però expliquem les veritats".

És la primera vegada que Peran explica la mort als més petits a travès d'un àlbum il·lustrat, però ja va tractar el tema en un llibre per a adults: 'Tres desitjos abans de morir'.

Espartac Peran: "Posem-li color a la mort!"

0:00 / 0:00

Més actualitat

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

SOCIETAT

CONFAVC: "Catalunya està a les beceroles amb la retirada de l'amiant"

Peces d'amiant d'un edifici de Badia del Vallès | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró, lamenta que només 35 municipis catalans tinguin un cens d'amiant

15 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció