En directe

La Caravana

CULTURA

Pau Freixas: "Estic en contra del doblatge, en general"

El creador de la sèrie reconeix que l'estrena de Cites Barcelona va ser un desastre i ho atribueix a problemes tècnics amb el sistema Dual de doblatge

13 juny 2023

Redacció

Comparteix
estrena de Cites Barcelona

Després de l'estrena de Cites Barcelona, el director de la sèrie, Pau Freixas, assegura que "els creadors som més partidaris que les nostres coses se sentin en versió original perquè és com les hem fet". En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, explica que des de TV3 els han dit que "va haver-hi una fallada tècnica amb el Dual", fet que ha generat "frustració per tota la gent que pateix amb la idea de veure Carmen Machi parlant català i que li agradaria més sentir-la tal com s'ha rodat".

"Em sap molt greu que els espectadors no hagin pogut veure la versió original. Confiem que la setmana vinent es podran veure els capítols en versió original".

Pel que fa a les crítiques sobre el doblatge a Twitter, Freixas afirma que "és una bombolla. El món està en un altre lloc i només és representatiu d'una part". Ara bé, tot i els problemes tècnics, "la sèrie és un èxit a nivell d'audiència" i és que, segons el mateix director de la sèrie, l'estrena de Cites Barcelona va registrar un 21% d'audiència amb 456.000 espectadors.

Cites Barcelona, una coproducció a tres bandes

Cites Barcelona és una sèrie coproduïda entre Prime Video, TV3 i Filmax. "Aquestes tres potes fan que la part que paga Prime Video sigui en castellà i la part que paga TV3, en català. I això permet fer una producció d'aquestes dimensions i ressuscitar Cites perquè era una sèrie que havia quedat en un calaix", afegeix Freixas. I és que, sense la coproducció, "TV3 no hagués pagat aquesta sèrie" assegura el creador. D'altra banda, pel mateix Freixas, aquesta fórmula té avantatges, ja que "a la resta de l'estat, se sent català i hi ha una sèrie amb certa repercussió amb actors de renom i amb una part en català que fa que exportem l'idioma i importem diners".

Internacionalització del català

Per Freixas “un país que es vol obrir al món, ha de tenir majoritàriament tota la producció, sempre que es pugui pagar, en català”. Tot i això, segons la seva opinió, TV3 ha de poder plantejar coproduccions i “permetre que una part del pastís, encara que sigui petit, es destini a això. Perquè t’obre al món, et ven al món i et fa importar talent”.  

La tercera temporada de Cites Barcelona

Per primera vegada, la producció compta amb actors espanyols com Clara Lago, Carmen Machi, Alejo Sauras o Gonzalo de Castro, entre molts d’altres. I és que la voluntat dels seus creadors és que "la sèrie fos un homenatge a la pròpia tele. Ajuntar Carmen Machi i Gonzalo de Castro, dos actors de la sèrie Siete Vidas, de sobte genera una tendresa en l’espectador i una complicitat".

Barcelona com a escenari

Pràcticament la tercera temporada s’ha rodat íntegrament a Barcelona. De fet, segons ha explicat Freixas, la idea és que “Barcelona fos un personatge més i vendre-la com una versió idealitzada de la ciutat que estimem i de la que estem enamorats”.  

Més actualitat

SOCIETAT

Ferran Barri, psicòleg infantil, sobre les baralles de joves a les xarxes: "Se senten impunes perquè les lleis del menor són molt laxes"

Baralles virals entre joves

En una entrevista a Ràdio Estel, l'expert en assetjament emmarca aquesta violència "en un context de crispació generalitzat"

2 octubre 2023

Redacció

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció