En directe

Tot sardana

RÀDIO ESTEL

Eugeni Gay diu que "tothom ha utilitzat el Tribunal Constitucional i tots els partits han violat la Constitució"

Eugeni Gay, advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional, ha valorat aquest dimecres l'important moment polític i social que viu Catalunya. Sobre tot el procés, en…

23 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Eugeni Gay, advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional, ha valorat aquest dimecres l'important moment polític i social que viu Catalunya. Sobre tot el procés, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, Gay ha dit que "és estrany i, per tant, afecta tots els catalans, perquè uns consideren que s'han de separar d'Espanya, mentre altres", entre els quals s'ha inclòs ell mateix, "prefereixen seguir formant part d'Espanya, però sempre des del respecte dels uns als altres". L'exmagistrat de l'Alt Tribunal ha admès, això sí, que "no ha ajudat l'actitud que el govern espanyol ha tingut els últims anys, ja que s'ha tancat al diàleg". Després d'assegurar que "qualsevol resultat del 27S serà benvingut", ha destacat que caldria, entre tots, administrar i gestionar "la possible majoria partidària de la independència".
Sobre la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut l'any 2010, Eugeni Gay ha dit que "amb l'Alt Tribunal s'han fet moltes barbaritats, perquè no s'ha renovat, i l'han utilitzat moltes persones i instàncies, des del govern espanyol fins al defensor del Poble, passant per institucions i partits catalans". Gay ha assegurat que "els polítics de tots els partits, sense excepció, han incomplert la Constitució en relació amb el Tribunal Constitucional, i això és fatal perquè viola el mateix pacte democràtic" que té actualment l'Estat espanyol. "Les lleis són interpretables, però es poden modificar, i fins i tot és bé fer-ho", ha assegurat. Finalment, Gay ha dit que "Alemanya té vigent una Constitució, que s'ha modificat segons les necessitats de cada moment, i que es va fer, a més, sota l'amenaça dels tancs després de la Segona Guerra Mundial". D'aquesta manera, ha relativitzat el que es diu darrerament sobre la Carta Magna Espanyola, "quan alguns busquen deslegitimar-la per una suposada amenaça militar".
Amb la seva dona, participarà en el Sínode de Bisbes
D'altra banda, Eugeni Gay i la seva esposa, Maria Montserrat Rossell, han estat escollits pel papa Francesc com a auditors per a la propera Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, que tindrà lloc a Roma entre el 4 i el 25 d'octubre. Hem conegut aquesta i altres presències catalanes després que la Santa Seu ha fet pública la llista completa dels participants del Sínode, que tindrà per tema La vocació i la missió de la família en l'Església i en el món contemporani. Gay ha explicat aquest dimecres, en una entrevista al programa El mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, que "ha estat una sorpresa" per a ell aquesta elecció. "No sóc digne de participar en tot un sínode, però vull donar el testimoni d'espòs i pare de família, també a partir dels meus coneixements de Dret Canònic i de la meva experiència eclesial a Pax Romana o de moviments de juristes cristians", ha destacat.
Sobre els possibles canvis que pot propiciar aquest Sínode de Bisbes sobre la família, Eugeni Gay ha mostrat la seva "confiança en l'Esperit Sant i en el Jesucrist que ha normalitzat la dignitat de la persona, començant pels més humils", i ha situat aquesta esperança en l'evolució de les societats humanes. "El matrimoni és un contracte, i des de Roma sempre ho ha estat, una realitat a la qual el catolicisme afegeix un caràcter sagramental compatible amb la necessària renovació constant", ha dit. L'advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional ha recordat que "el matrimoni pot convertir-se en l'aventura més preciosa de la humanitat, perquè comporta que l'espòs i l'esposa s'adaptin mútuament i visquin un autèntic consentiment de l'un a l'altre, ja que pensar-se que tot anirà rodat és signe de probable fracàs".
No tots els participants intervenen en el Sínode en la mateixa categoria i condició. El matrimoni Gay-Rossell serà únicament auditor, ja que assistirà als treballs sinodals i a les reunions però sense dret a vot. Eugeni Gay ha explicat que "l'Església és filla dels temps, com s'ha vist aquests últims 50 anys després del Concili Vaticà II". També ha comentat que "està prevista la participació de cinc matrimonis europeus en aquest Sínode", una gran oportunitat per al testimoni participatiu de famílies. Més enllà del matrimoni català, en el Sínode, participaran tres catalans més: l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach; el professor de l'Acadèmia Pontifícia de Sant Tomàs d'Aquino Lluís Clavell i el claretià tarragoní Matías Augé, consultor de la Congregació per al Culte Diví. 
Eugeni Gay, de 69 anys, va ser magistrat del Tribunal Constitucional entre el 2001 i el 2012, després d’haver estat president del Consell General de l’Advocacia Espanyolam i va arribar a ser vicepresident de l’Alt Tribunal entre el 2011 i el 2012. Tant ell com la seva dona, després d'haver estat feligresos de la parròquia de Sant Francesc de Sales i la de la Puríssima Concepció, a l'Eixample de Barcelona, comparteixen comunitat cristiana a Seva (Osona), on passen habitualment els caps de setmana. 
Es pot escoltar AQUÍ (minut 13'00") tota l'entrevista a Eugeni Gay.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La nova executiva de la Conferència Episcopal inicia els contactes amb les associacions de víctimes d’abusos 

abusos sexuals en el sí de l’Església

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l’Associació Infància Robada, Juan Cuatrecasas, avança que ha parlat amb el vicepresident José Cobo i li ha demanat que rebutgi “l’informe Dagnino” i treballi en un nou marc jurídic

12 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira: "Trobo a faltar assessorament psicològic als rodatges"

Ton Vieira és en Jairo, un jugador de futbol colombià que viu de primera mà el racisme, a L'Acadèmia, la nova sèrie de 3Cat

11 abril 2024