En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Eugeni Gay diu que "tothom ha utilitzat el Tribunal Constitucional i tots els partits han violat la Constitució"

Eugeni Gay, advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional, ha valorat aquest dimecres l'important moment polític i social que viu Catalunya. Sobre tot el procés, en…

23 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Eugeni Gay, advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional, ha valorat aquest dimecres l'important moment polític i social que viu Catalunya. Sobre tot el procés, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, Gay ha dit que "és estrany i, per tant, afecta tots els catalans, perquè uns consideren que s'han de separar d'Espanya, mentre altres", entre els quals s'ha inclòs ell mateix, "prefereixen seguir formant part d'Espanya, però sempre des del respecte dels uns als altres". L'exmagistrat de l'Alt Tribunal ha admès, això sí, que "no ha ajudat l'actitud que el govern espanyol ha tingut els últims anys, ja que s'ha tancat al diàleg". Després d'assegurar que "qualsevol resultat del 27S serà benvingut", ha destacat que caldria, entre tots, administrar i gestionar "la possible majoria partidària de la independència".
Sobre la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut l'any 2010, Eugeni Gay ha dit que "amb l'Alt Tribunal s'han fet moltes barbaritats, perquè no s'ha renovat, i l'han utilitzat moltes persones i instàncies, des del govern espanyol fins al defensor del Poble, passant per institucions i partits catalans". Gay ha assegurat que "els polítics de tots els partits, sense excepció, han incomplert la Constitució en relació amb el Tribunal Constitucional, i això és fatal perquè viola el mateix pacte democràtic" que té actualment l'Estat espanyol. "Les lleis són interpretables, però es poden modificar, i fins i tot és bé fer-ho", ha assegurat. Finalment, Gay ha dit que "Alemanya té vigent una Constitució, que s'ha modificat segons les necessitats de cada moment, i que es va fer, a més, sota l'amenaça dels tancs després de la Segona Guerra Mundial". D'aquesta manera, ha relativitzat el que es diu darrerament sobre la Carta Magna Espanyola, "quan alguns busquen deslegitimar-la per una suposada amenaça militar".
Amb la seva dona, participarà en el Sínode de Bisbes
D'altra banda, Eugeni Gay i la seva esposa, Maria Montserrat Rossell, han estat escollits pel papa Francesc com a auditors per a la propera Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, que tindrà lloc a Roma entre el 4 i el 25 d'octubre. Hem conegut aquesta i altres presències catalanes després que la Santa Seu ha fet pública la llista completa dels participants del Sínode, que tindrà per tema La vocació i la missió de la família en l'Església i en el món contemporani. Gay ha explicat aquest dimecres, en una entrevista al programa El mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, que "ha estat una sorpresa" per a ell aquesta elecció. "No sóc digne de participar en tot un sínode, però vull donar el testimoni d'espòs i pare de família, també a partir dels meus coneixements de Dret Canònic i de la meva experiència eclesial a Pax Romana o de moviments de juristes cristians", ha destacat.
Sobre els possibles canvis que pot propiciar aquest Sínode de Bisbes sobre la família, Eugeni Gay ha mostrat la seva "confiança en l'Esperit Sant i en el Jesucrist que ha normalitzat la dignitat de la persona, començant pels més humils", i ha situat aquesta esperança en l'evolució de les societats humanes. "El matrimoni és un contracte, i des de Roma sempre ho ha estat, una realitat a la qual el catolicisme afegeix un caràcter sagramental compatible amb la necessària renovació constant", ha dit. L'advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional ha recordat que "el matrimoni pot convertir-se en l'aventura més preciosa de la humanitat, perquè comporta que l'espòs i l'esposa s'adaptin mútuament i visquin un autèntic consentiment de l'un a l'altre, ja que pensar-se que tot anirà rodat és signe de probable fracàs".
No tots els participants intervenen en el Sínode en la mateixa categoria i condició. El matrimoni Gay-Rossell serà únicament auditor, ja que assistirà als treballs sinodals i a les reunions però sense dret a vot. Eugeni Gay ha explicat que "l'Església és filla dels temps, com s'ha vist aquests últims 50 anys després del Concili Vaticà II". També ha comentat que "està prevista la participació de cinc matrimonis europeus en aquest Sínode", una gran oportunitat per al testimoni participatiu de famílies. Més enllà del matrimoni català, en el Sínode, participaran tres catalans més: l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach; el professor de l'Acadèmia Pontifícia de Sant Tomàs d'Aquino Lluís Clavell i el claretià tarragoní Matías Augé, consultor de la Congregació per al Culte Diví. 
Eugeni Gay, de 69 anys, va ser magistrat del Tribunal Constitucional entre el 2001 i el 2012, després d’haver estat president del Consell General de l’Advocacia Espanyolam i va arribar a ser vicepresident de l’Alt Tribunal entre el 2011 i el 2012. Tant ell com la seva dona, després d'haver estat feligresos de la parròquia de Sant Francesc de Sales i la de la Puríssima Concepció, a l'Eixample de Barcelona, comparteixen comunitat cristiana a Seva (Osona), on passen habitualment els caps de setmana. 
Es pot escoltar AQUÍ (minut 13'00") tota l'entrevista a Eugeni Gay.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció