En directe

La Missa de cada dia

Sense categoria

Eugeni Gay, exvicepresident del Tribunal Constitucional: "El bloqueig del Poder Judicial posa en risc la democràcia"

L'exvicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, considera que el bloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial "afebleix i posa en risc la democràcia"

16 desembre 2022

Redacció

Comparteix

L'advocat i exvicepresident del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay, considera que el bloqueig que pateix la renovació del Consell General del Poder Judicial, que porta amb el mandat caducat més de quatre anys, "afebleix i posa en risc la democràcia" i acusa "d'irresponsables" a tots els grups polítics del Congrés. Gay ho ha dit en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' l'endemà que al Congrès dels Diputats s'aprovés la reforma del Codi Penal que inclou una esmena a la Llei Orgànica del Poder Judicial per facilitar el nomenament dels magistrats del Constitucional.

El Ple del Congrés, el 15 de desembre de 2022
El ple del Congrés dels Diputats, el 15 de desembre de 2022. ACN

"La irresponsabilitat és compartida, tant de jutges com de partits polítics"

Segons el lletrat català, hi ha hagut un "incompliment de la constitució per part de tothom", tant de jutges com de partits polítics i, per tant, diu que "la irresponsabilitat és compartida" per no haver desbloquejat abans la situació del poder judicial.

Gay considera que el que va passar en la sessió d'ahir al Congrés dels Diputats va ser "un espectacle lamentable" i demostra que "està fallant el principi de serietat i de serenitat i que s'ha arribat als extrems del que va passar a Catalunya" durant el procés. "No es pot continuar legislant d'aquesta manera", ha sentenciat.

Preguntat per si la modificació del sistema d'elecció dels jutges del TC es pot fer a través d'una esmena a la llei, Gay ha respost que la Constitució "no contempla res" quan es tracta de l'elecció que fa el CGPJ. En canvi, "sí que és inconstitucional" quan es canvien les tres cinquenes parts del Senat i del Congrés que són qui nomenen 8 dels magistrats.

Entrevista a Eugeni Gay, exvicepresident del Tribunal Constitucional

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció