En directe

Fórmula Estel

AVUI ÉS FESTA

Eulàlia: un doll d’aigua fresca

Déu vos guard, amics,avui és festa i avui a Barcelona és festa gran perquè és Santa Eulàlia. L’Esbart Ciutat Comtalha presentat, per cinquè any consecutiu,…

12 febrer 2017

Comparteix

Déu vos guard, amics,avui és festa i avui a Barcelona és festa gran perquè és Santa Eulàlia.

L’Esbart Ciutat Comtalha presentat, per cinquè any consecutiu, a la Catedral de Barcelona l’espectacleEulàlia, una recreació històricabasada en la vida de santa Eulàlia, una noia valenta que al segle III, perdefensar la seva fe cristiana es va enfrontar al pretor romà, Dacià, el qual vamanar que fos martiritzada i condemnada a morir a la creu.

La persecució religiosai el martiri travessen la història de la humanitat. M’hi ha fet pensar molt larecent pel·lícula Silencio de MartinScorsese. Al segle XVII dos joves jesuïtes portuguesos viatgen al Japó buscantun missioner que després d’haver estat perseguit i torturat, ha renunciat a laseva fe. Ells mateixos viuran el suplici i la violència. La pel·lícula, moltben feta, planteja qüestions ben actuals com el diàleg de cultures i religions,el zel missioner, la fe popular o l’apostasia.

Hi ha el risc que ensmirem aquests espectacles com si només fossin això, espectacles, però sabem quedissortadament el martiri, la persecució religiosa, no són temes del passat.Continuen avui dolorosament presents en el món. De ben segur que les nostrescomunitats cristianes serien més madures si tinguéssim més sovint presents elsnostres germans perseguits.

Tornem a santa Eulàlia.La llegenda, que és el perfum de la història, explica que dues noies que anavena buscar aigua a un pou proper a casa seva van trobar-se que no hi havia aigua,i tement el càstig del seu pare es van posar a plorar. Eulàlia les sentí,estengué el seu mantell sobre el coll del pou, l'aigua brollà i les noies vanpoder omplir els seus càntirs. L’aigua sortia amb tanta força que formà un riuque segueix alimentant els pous de Barcelona.

Que Eulàlia continuïportant a la nostra ciutat el doll del ben parlar, la frescor de la fe i elcoratge de defensar les pròpies conviccions.

Que tingueu una bonafesta.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció