En directe

Completes

RÀDIO ESTEL

FEDAC-HORTA compleix 140 anys al servei de l'educació dels infants i joves del barri barceloní d'Horta

L’escola d’Horta FEDAC va ser fundada el 30 de gener de 1875 pel Pare Coll, fundador de les Dominiques de l’Anunciata, poc abans de morir.…

11 febrer 2015

Comparteix
L’escola d’Horta FEDAC va ser fundada el 30 de gener de 1875 pel Pare Coll, fundador de les Dominiques de l’Anunciata, poc abans de morir. Des de llavors, va ser el Col·legi Santa Caterina de Siena, conegut al barri com el de les Dominiques d’Horta. El 2009, es va crear la Fundació d’Escoles de les Dominiques de l’Anunciata (FEDAC), que ha donat nom al centre. Va ser la primera escola religiosa del barri d’Horta de Barcelona. Durant aquests 140 anys, diverses personalitats del món de la cultura i l’Església a Catalunya han estat vinculats amb aquesta escola. En el primer quart del segle XX, segons el director general de FEDAC-HORTA, Oleguer Salvador, “va haver-hi un gran impuls pedagògic a nivell de l’escola, on es feia català amb l’assessorament del mateix Pompeu Fabra, i el bisbe Torres i Bages també va tenir-hi relació, com també el rector de la Universitat de Barcelona d’aquella època, l’any 1915, Valentí Carulla”.
Segons Oleguer Salvadó, el punt culminant de la història de FEDAC HORTA va ser a l’any 1920, quan la pedagoga Maria Montesori, impulsora de l’experimentació i del sortir més enllà de l’aula per aprendre, va arribar al centre i, arran d’aquesta visita, es van construir laboratoris, una biblioteca, una pista de tennis. "Són aquests els trets que definien un aprenentatge molt proper per l’època”, ha dit Salvadó. La celebració de la festa d’aniversari va coincidir amb l’acte del Dia de la Pau i la No Violència a les Escoles (30 de gener). Aquesta efemèride, acte en què van participar alumnes i professors de l’escola,  va tenir una especial rellevància commemorativa, en ser el dia en què Sant Francesc Coll va fundar el centre. A banda de l’acte central, el diumenge 1 de febrer, va tenir lloc la trobada familiar amb antigues i antics alumnes i professors.
Es pot escoltar aquí tota l'entrevista a Oleguer Salvadó.  

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció