En directe

Fórmula Estel

MEDI AMBIENT

La Federació Gallega de Municipis denuncia manca de lideratge de la Xunta abans de reunir-se per primera vegada per la crisi dels pèl·lets

El Col·legi d'Enginyers Industrials assegura que la situació respecte a aquests plàstics és diferent a Tarragona i que administracions i el sector químic "hi estan a sobre"

11 gener 2024

Redacció

Comparteix

El president de la Federació Gallega de Municipis i Províncies i alcalde de Villagarcia d'Arousa, Alberto Varela Paz, ha parlat a Ràdio Estel sobre la crisi dels pèl·lets i ha carregat contra la Xunta de Galícia, a la que acusa de "falta de coordinació i lideratge per quelcom que està afectant tota la costa gallega".

De moment, la Xunta ha dit que, de les 26,3 tones de pèl·lets de plàstic procedents del contenidor que va caure al mar el passat 8 de desembre, només se n'han recollit un 10%.

En declaracions al programa La Caravana, Varela lamenta que aquesta tarda tindran la primera reunió oficial amb la Xunta i denuncia que, fins ara, tota la informació que tenen l'estan rebent a través dels mitjans de comunicació i de la delegació del govern a Galícia. "S'ha d'afrontar sabent que és un accident al mar, però les administracions no estan per defugir-lo. Estem perdent un temps molt important", ha explicat.

"És un accident al mar, però les administracions no estan per defugir-lo i estem perdent un temps molt important"
Pèl·lets de plàstic a Galícia
Pèl·lets de plàstic a Galícia | EFE/Cabalar

El batlle de Villagarcia d'Arousa veu amb resignació com el canvi de vent previst avui podria portar amb ell els primeres residus a les platges de la localitat. "Estem amb vigilàncies, amb vistes constants i comprant material per si tinguéssim la mala sort que arriben aquest cap de setmana. Ho hem vist en altres ajuntaments i és un treball molt laboriós perquè (els pèl·lets) són molt petits. Al mar són quasi impossibles de detectar".

Investigació a Tarragona per contaminació amb pèl·lets

Mentrestant a Catalunya, el departament d'Acció Climàtica de la Generalitat investiga 13 empreses químiques de Tarragona per contaminació amb pèl·lets i un possible incompliment de la llei de responsabilitat ambiental. Per a Jeroni Farnós, president de la Comissió d'Indústria Química d'Enginyers Industrials de Catalunya i expert en microplàstics, la situació catalana és ben diferent de la gallega. "Hem de separar la situació de Galícia de la de Catalunya".

Però alerta que s'ha de continuar treballant en el compromís d'acabar amb les pèrdues de pèl·lets al mar. "No ens hem de preocupar, hem d'ocupar-nos-en". Farnós ha recordat als micròfons de Ràdio Estel que aquest és un material que pot durar desenes d'anys, però que tant les administracions com el sector químic de Tarragona "hi està a sobre" amb programes i plataformes de seguiment.

Entrevistes sobre els pèl·lets a Galícia i la investigació a Tarragona per contaminació amb aquests microplàstics

0:00 / 0:00

Més actualitat

ENERGIES ALTERNATIVES

MEDI AMBIENT

"Tenir teulades sense plaques solars és com deixar-te l’aixeta oberta" 

Plaques solars a una teulada

La portaveu de l’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya (OBERCAT), Helen Badger, avisa a Ràdio Estel de les conseqüències de no instal·lar plaques solars

17 juliol 2024

Redacció

SOCIETAT

Alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, sobre l'autobús bolcat a la C-32 amb desenes de ferits: "Temíem el pitjor!" 

En una entrevista a Ràdio Estel, Amor desconeix les causes de per què l’autobús ha bolcat a la C-32 entre Pineda de Mar i Tordera

16 juliol 2024

Redacció

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda