En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Fernando Guirao: "El problema de Grècia no és el deute, és de finançar-se el seu model social, econòmic i institucional"

El pitjor del pitjor d'aquesta setmana es centra en analitzar les conseqüències del 'No' grec.  Per tancar el tema de la setmana hem entrevistat catedràtic…

10 juliol 2015

Redacció

Comparteix

El pitjor del pitjor d'aquesta setmana es centra en analitzar les conseqüències del 'No' grec

Per tancar el tema de la setmana hem entrevistat catedràtic de Història Fernando Guirao: "Ningú vol que Grècia surti de l'euro: és kafkià, materialment impossible. Porta en el mercat únic des de l'any 68, té un seguit d'implicacions que no saps mai on tallar-les".  
El problema de Grècia, segons Guirao, és la incapacitat del govern de construir un Estat econòmicament estable: "El problema de Grècia no és el deute, és de finançar-se el seu model social, econòmic i institucional". I afegeix: "Tota la discussió des de fa 5 anys és les reformes que canviïn la viabilitat del model grec".
"Tsipras ha enganyat a tothom. Hi ha un risc molt important que les reformes no es puguin aprovar al Parlament", i ha vaticinat: "Ara deixarà a tothom desconent, tant a Grècia com a Europa".
Escolta Fernando Guirao - minut 30
Dijous ens ha acompanyat l'economista David Lizoain: "El 'no' provoca vertigen, perquè no sabem quin serà el resultat. Hi ha dos opcions: quedar-se o marxar de la zona euro". I afegeix: "La primera conseqüència del 'Sí' hauria estat la dimissió del govern grec". Una decisió difícil pels grecs, segons Lizoain: "Votar per una austeritat que ha fet caure el seu PIB també és molt arriscat".
L'economista ha recordat el corralito argentí: "Es va adoptar un tipus de canvi fixe amb el dólar estadounidenc, i amb problemes de deute. Per evitar un impagament a l'FMI van adoptar una sèrie de mesures més radicals: la última va ser el corralito. Però a Grècia ho estan fent per no sortir de l'euro".
Escolta David Lizoain - minut 31
Aquest dimecres hem enraonat amb l'assessor de finances de Grècia, Daniel Munevar, que ha advertit"En les últimes 48 hores la situació s'ha tornat sumament preocupant", posant un exemple: "A Brusel·les va pasar una cosa inaudita: se li va dir al primer ministre grec que si no acceptava les condicions la UE estava disposada a fer fora Grècia de la zona euro. Això és il·legal".
Munevar era fins fa poc assessor del ministre Ianis Varufakis, que ha preferit deixar el càrrec per arribar a un acord amb la troika: "En un país que té arguments tècnics, validada per l'FMI, la resposta d'Europa és senzillament: 'No ens importa la democràcia. Nosaltres tenim els diners i el poder i aquí es fa el que nosaltres diem. Punt'".
Segons Munevar: "Existeix una mentalitat completament distorsionada a Europa. És més fàcil justificar l'expulsió de Grècia de la zona euro que les mesures tècniques per reestructurar el deute".
Escolta Daniel Munevar - minut 30
Seguim parlant de les conseqüències del 'No' en el referèndum grec amb Albert Balada i Abella, del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya: "S'ha convertit una qüestió econòmica en una qüestió política".
"La legitimitat del deute no és un terme econòmic", i el govern grec ho fa servir per exculpar-se del deute heretat. La pregunta del referèndum tenia a veure amb la pregunta de la Comissió Europea del 25 de juny, que s'havia posicionat políticament, ha explicat Albert Balada.
"Jo crec que Grècia no acabarà sortint de l'euro", aclaria Balada, que descriu: "Seria impossible. S'estan definit dos blocs: Europa-Estats Units, i BRIC (Brasil, Rússia, l'Índia, la República Popular de Xina i Sud-àfrica) i no interessa que Grècia se'n vagi a l'altra bloc".
Escolta Albert Balada - minut 30
Per obrir la setmana hem parlat amb Miren Etxezarreta, economista basca, intel·lectual d'esquerres i activista: "Ens han donat una lliçó de dignitat i serietat davant les pressions de tota la dreta europea. Es poden oposar a aquestes grans institucions, tot i que tindrà conseqüències".
Aquesta situació de Grècia també afecta als països del sud d'Europa: "Les conseqüències no les sap ningú, perquè no hi ha precedents. Depén de com actuin les diferents instàncies". Miren Etxezarreta ha plantejat dues: "Si la UE no vol que Grècia surti de l'euro hauran de cedir. Si no volen negociar, Grècia sortirà de l'euro. A mi em sembla que no faran que Grècia surti de l'euro, perquè és reconèixer l'error d'una iniciativa".
El referèndum pot animar a molts països a rebel·lar-se: "A Espanya ja ho tenim: en jubilació, retallades... Però si tu ja t'estàs morint de gana ja no hi ha molta diferència amb el que podria passar". 
Escolta Miren Etxezarreta - minut 40

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció