En directe

Laudes

RÀDIO ESTEL

Ferran Almudí va sobreviure a un càncer de pulmó: "M'ha tocat la grossa"

Participa a l'enquesta! Les autoritats fan prou per preveure l'adicció al tabac? Aquest diumenge es va celebrar el Dia Mundial sense Fum i és que…

5 juny 2015

Redacció

Comparteix
Participa a l'enquesta!
Les autoritats fan prou per preveure l'adicció al tabac?
Aquest diumenge es va celebrar el Dia Mundial sense Fum i és que al món 4 milions de persones moren cada any a causa del tabac. Entre el 80 i el 90% dels càncers de pulmó es donen en persones que són o han estat fumadores.
L'últim convidat ha estat Ferran Almudí, que ha sobreviscut a un càncer de pulmó. De cada 10, només 3 se'n salven: "M'ha tocat la grossa". Va rebre la notícia amb moltíssima por, no tenia informació, i va veure com la família i les amistats canviaven: "La paraula càncer fa 15 anys estava prohibida. És molt complicat, i sobretot sortir-se'n d'això". 
Durant uns minuts Ferran Almudí ens ha estat explicant la seva experiència. Després de curar-se s'ha fet voluntari de l'Asociación Española contra el Cáncer: "A mi em van ajudar, i la poca experiència que vaig adquirir la volia posar al servei de l'associació". Fa l'acompanyant a molta gent: "En 3 hores et confessen tot el que no s'atreveixen a dir a la família". 
Escolta Ferran Almudí - minut 32
Josep Maria Ramon, cap de la unitat de tractament de tabaquisme de l'Hospital de Bellvitge, va ser a RàdioEstel dijous al matí.
"Jo crec que sí, que cada vegada més, som conscient del què ens arrisquem des del moment que fumem, des de les caixes de tabac a tota la informació que donem". Una pràctica que resulta molt negativa: "Malauradament, el tabac, allà on passa, provoca malalties". El doctor Josep Maria Ramon ha posat exemples: "El monòxid de carboni té efecte sobre les cèl·lules: càncer de pit, de gola, de pulmó, de bufeta... Ja no parlem dels efectes de la mare fumadora sobre el fetus".
Fins i tot més que l'heroïna i la cocaïna, el tabac és profundament addictiu: "La nicotina en 9 segons està fent el seu efecte. No hi ha res més que enganxi com la nicotina". Sobre possibles substitutius, el cap de la unitat de tractament de tabaquisme de l'Hospital de Bellvitge ha recalcat"Jo no estic d'acord que el cigarret electrònic es pugui fer servir en qualsevol lloc. Ens ha costat molt normalitzar llocs lliure de fum".
Escolta Josep Maria Ramon - minut 32
Dimecres, Anna Martín, técnica de prevenció de la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), ha explicat les coses positives que té deixar de fumar. "No només reduir càncer de pulmó o altres càncers, o millorar les vies respiratories: es va veient els guanys des dels primers 20 minuts, a les 8 hores... No és només a llarg termini". 
Un altra focus d'actuació és l'adolescència: "Per prevenir plantegem un taller a instituts on aprenem a dir que no. Moltes vegades l'addició al tabac comença per dir que no quan estan en grup", i fins i tot ajuden de manera individual a qui ho demani. La AECC ofereix recursos com la aplicació respirapp, que fa un seguiment del teu consum de tabac.
Escolta Anna Martín - minut 32
Per continuar el tema de la setmana, hem conversat amb Patricia Montull, doctora de la Clínica de cirugia estética Ivan Mañero, que ens ha explicat que els fumadors fan complicacions afegides en les cirugies. En les operacions on hi ha retalls de pell, tenen pitjor cicatrització: "En una pacient fumadora les cicatrius són més lletges". Montull ha advertit: "Des del punt de vista anestèsic, és molt important que les pacients, si fumen, deixin de fer-ho 3 setmanes abans i 3 després". 
La mare de la doctora Montull va morir de càncer de pulmó fa tres anys. A partir d'aquest fet, va proposar a tot l'equip mèdic i als pacients a deixar de fumar. La cirugiana de la clínica Ivan Mañero anima a "fer feina amb els nostres amics, família" i especialment amb la gent jove, que porta poc fumant.
"Hem conseguit que una gran part deixin de fumar, i avui precisament tornem a fer una conferència per sumar més gent que deixi de fumar. Molts pacients arrel de la proposta i després d'una cirugia han deixat de fumar per sempre, i això ens produeix molta alegria", afegia Patricia Montull.
Escolta Patricia Montull - minut 32
Per saber més detalls dilluns hem parlat amb Teresa López Fondo, coordinadora de programes i serveis de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC)
La jornada de diumenge, ha exposat López, té dos objectius: conscienciar sobre la necessitat de no exposar-se al fum del tabac, i protegir als menors d'edat, que estan en contacte amb adults que fumen i als adolescents que s'iniciïen amb el tabac.
La Asociación Española contra el Cáncer posa en pràctica l'educació per la salut en tres àmbits:

- A les escoles, on es treballa amb els nens. 
- Als centres d'ajuda per deixar de fumar, ajudant als pares a que deixin el tabac i donin exemple.
- A les empreses, en horari laboral, pels treballadors que estan interessats en deixar de fumar.
Teresa López establia, que, per deixar el tabac: "Primer, ha de voler deixar de fumar. Fer-ho directament sense ajuda, o demanar a través de l'associació, i fer teràpia grupal o individual en funció de les seves necessitats".
AECC equipara l'addició al tabac amb altres substàncies com la cocaïna i l'heroina, i també apunta que està associat a altres dependències, com el consum social: "La nicotina, que genera la dependència física i cognitiva, és una droga molt potent a nivell cerebral", explica Teresa López. "En introduir més nicotina del què el nostre cervell pot assimilar, fem que el cervell generi més neurotransmissors".
Escolta Teresa López Fondo - minut 44

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció