En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Francesc afronta "la vocació i la missió de la família" en un històric Sínode en què demana una participació universal

Aquest diumenge 4 d'octubre, s'obre l'Assemblea General Ordinària del Sínode, dedicada a la Família i amb el títol "La vocació i la missió de la…

2 octubre 2015

Redacció

Comparteix
Aquest diumenge 4 d'octubre, s'obre l'Assemblea General Ordinària del Sínode, dedicada a la Família i amb el títol "La vocació i la missió de la família en l'Església i en el món contemporani". El dia abans, aquest dissabte, ja hi ha programada una vetlla de pregària amb la presència dels pares sinodals, els participants en el Sínode i simbòlicament tots els fidels del món. El secretari general del Sínode dels Bisbes, Lorenzo Baldisseri, ha explicat aquest divendres, en una conferència informativa al Vaticà, que aquest dissabte, a la plaça de Sant Pere i en presència del papa Francesc, es fa una vetlla de pregària. Pel que fa al diumenge al matí, amb la missa presidida pel Sant Pare, s'inaugura formalment l'Assemblea General del Sínode, que permetrà a tots els fidels unir-se al camí comú dels pastors cum Petro et sub Petro, amb el successor de Pere i sota el guiatge del successor de Pere.
Aquesta Assemblea és la culminació del camí sinodal iniciat ara fa dos anys, amb l'enviament del primer qüestionari a totes les Esglésies particulars, mitjançant el qual va ser possible esbossar el perfil de la família en el món, les seves riqueses i els seus desafiaments. Després, l'Assemblea General Extraordinària va preparar una document final (amb el nom de Relatio Synodi) que va originar altres qüestions posteriors. Les respostes van confluir en l'actual Instrumentum laboris, el text bàsic per començar a treballar Amb aquest document a la mà, format per la Relatio Synodi i per les aportacions de les Esglésies particulars, els Pares sinodals es disposen a començar el seu debat a l'escolta dels reptes de la família, en el discerniment de la seva vocació, per a l'anunci de seva missió.
El cardenal Baldisseri ha explicat després la composició de l'Assemblea General Ordinària. Hi participaran els caps de les Esglésies orientals catòliques, els bisbes escollits pel Sínode dels Bisbes i pels Consells de la Jerarquia de les Esglésies Orientals Catòliques, els bisbes escollits per les conferències episcopals, 10 religiosos escollits per la Unió de Superiors Generals i els caps dels dicasteris de la Cúria Romana. A més, el Sant Pare també nomena alguns membres, entre ells aquesta vegada novament el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona. Els Pares sinodals que participen en aquesta Assemblea són en total 270, dels quals 54 són de l'Àfrica, 64 d'Amèrica, 36 d'Àsia, 107 d'Europa i 9 d'Oceania.
A més, prenen part en aquesta Assemblea sinodal altres membres de diferents cultures i nacions: 24 experts o col•laboradors del secretari Especial, 51 auditors i auditores i 14 delegats fraterns. Cal destacar que, com que l'Assemblea s'ocuparà de la família, s'ha volgut donar una importància especial als matrimonis, pares i caps de família, que són en total 18, entre ells els catalans Eugeni Gay i Montserrat Rossell i 4 matrimonis europeus més. D'altra banda, Baldisseri ha confirmat que el diumenge 18 d'octubre, a les 10.30 hores a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, hi haurà una missa per la canonització, entre d'altres, dels esposos beats Louis Martin i Marie-Zélie Guérin, pares de Santa Teresina de l'Infant Jesús, Teresa de Lisieux.
El Papa situa l'Àngel custodi en l'acció del "Déu que sempre és amb nosaltres"
"A cada persona Déu li ha donat la companyia d'un àngel perquè l'aconselli i el protegeixi, un àngel que cal escoltar amb docilitat". Així s’ha expressat aquest mateix divendres el Papa Francesc en l'homilia de la Missa celebrada a la capella de la Casa de Santa Marta, tot just el dia de la festa dels Àngels Custodis. Francesc ha recorregut a pregàries i salms que recorden com la figura de l'Àngel Custodi sempre és present en tots els entrebancs de la relació entre l'home i el cel. "És sempre amb nosaltres! I aquesta és una realitat. És com un ambaixador de Déu amb nosaltres. I el Senyor ens aconsella dient-nos que tinguem respecte per la seva presència". 
El pontífex ha recordat, a més, que “l'Àngel Custodi ens defensa sempre i, sobretot, del mal”, una presència que vincula a la nostra receptivitat, "escoltar i respectar". En aquesta línia, també ha fet una crida a saber acceptar allò que ens dóna i ens marca el Déu manifestat en nosaltres. El Sant Pare ha explicat que “la prova d'una paternitat que estima tothom es troba en les primeres pàgines de la Bíblia quan Déu fa fora Adam del Paradís, però no el deixa sol”.
Audiències aquest divendres, a les portes del Sínode
El Papa ha rebut aquest divendres, a la Sala Clementina, els 200 participants en un encontre per commemorar els 150 anys del naixement del cardenal Merry del Val, en procés de beatificació. També ha rebut el cardenal Gerhard Müller, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, entre altres personalitats eclesiàstiques i diplomàtiques.
I com a previsions, destaquem que Francesc presideix aquest dissabte, a les 11.30 hores a l’aula Pau VI, una audiència amb els participants en l’Encontre del Banc Alimentari, a pocs dies de la celebració del Dia Mundial de l'Alimentació, el 16 d'octubre. El mateix dissabte a partir de les 17.30, el mateix pontífex es fa present en una vetlla de pregària pels fruits del Sínode de la família, en aquest cas a la plaça de Sant Pere. Finalment aquest diumenge a les 10 del matí, Francesc presideix la Missa d’obertura de l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes. Després, a les 12, resarà l’Àngelus a la mateixa plaça i adreçarà unes paraules a tot el món.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 
 

 

 

 

 

 

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La justícia investiga un professor de l'Institut Torredembarra per assetjar sexualment a una alumna de batxillerat

Foto de recurs de l'Institut Torredembarra. Font: Ajuntament de Torredembarra

Fonts properes al cas expliquen a Ràdio Estel que la justícia ha imposat una ordre d'allunyament contra el professor de l'Institut Torredembarra

13 juny 2024

Redacció

AUDIOS

L'Ajuntament de Barcelona no respon la petició d'informació sobre l'exhibició de Fórmula 1 al centre de la ciutat

exhibició fórmula 1 barcelona

El Síndic de Greuges de Barcelona lamenta la falta de resposta del govern de Jaume Collboni

12 juny 2024

Redacció