En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Francesc alerta davant el perill de la massificació a les presons

El Papa va pregar aquest dilluns pels presos i va tenir un record especial per als pobres. A l’inici de la Missa a la Casa…

7 abril 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa va pregar aquest dilluns pels presos i va tenir un record especial per als pobres. A l’inici de la Missa a la Casa de Santa Marta, Francesc va assegurar que pensa "en un greu problema que existeix en moltes parts de món: la massificació a les presons, on hi ha acumulació i, per tant, el perill que, durant aquesta pandèmia, la situació acabi en una greu tragèdia". En la mateixa línia, va demanar als creients que preguin "pels responsables, pels que han de prendre les decisions en això, perquè trobin un camí just i creatiu per resoldre el problema".

Es pot escoltar AQUÍ l'última edició de DIARI DEL PAPA

En la seva homilia, el pontífex va recordar que els pobres són les grans víctimes de la injustícia provocada per les polítiques econòmiques d’arreu del món, i va assegurar que aquestes persones necessitades marcaran el judici de Déu sobre cadascú de nosaltres. "Serem jutjats per la nostra relació amb els pobres. Però si jo ignoro els pobres, els deixo de banda i crec que no hi són, el Senyor m’ignorarà el dia del Judici", va alertar. Igualment el bisbe de Roma va concloure que "Jesús ens diu que sempre estarà amb cadascú en els pobres, cosa que no és ser comunista, sinó el centre de l'evangeli".  A més, el Sant Pare va dir que no serem jutjats pel luxe o els viatges que fem o la importància social que tinguem. Va ser a partir d’un comentari sobre el fragment de l'Evangeli del dia, del capítol 12 de Joan, en què es presenta una falsa preocupació de Judes pels pobres, quan era en realitat “un lladre”.

Nou ajut del Sant Pare: 750.000 dòlars
El Papa, d'altra banda, ha destinat un nou fons d’ajuda per a les zones de missió afectades pel coronavirus, una quantitat inicial de 750.000 dòlars. Aquesta ajuda d'emergència es dona a les obres Missionals Pontifícies  per a territoris considerats “de missió”, entre ells països asiàtics, africans i llatinoamericans. La Congregació per a l’Evangelització dels Pobles recorda que, només a l'Àfrica "hi ha més de 74.000 religioses i més de 46.000 sacerdots que dirigeixen milers d’obres sanitàries, socials i educatives, concretament gairebé 7.300 hospitals i clíniques, més de 2.300 llars per a persones grans i vulnerables i nombroses obres que eduquen més de 19 milions de nens a 45.000 escoles primàries". Els organismes de l'Església que puguin i vulguin ajudar estan cridats, seguint aquesta crida del Papa, a nodrir aquest fons a través de les Obres Missionals Pontifícies de cada país.
Publicades les meditacions per al Via Crucis de Divendres Sant
Finalment destaquem que el Via Crucis de Divendres Sant a Roma, que es farà aquest any al Vaticà i no pas al Colisseu, tindrà unes meditacions escrites des d’un centre penitenciari, concretament per cinc presos, una família víctima d'assassinat, la filla d'un condemnat a cadena perpètua, un educador, un jutge de llibertat condicional, la mare d'un presoner, un catequista, un sacerdot acusat injustament, un frare voluntari i un policia. Tots estan relacionats amb la Capellania de centre de detenció "Due Palazzi" a Pàdua, al nord d’Itàlia.
Entre altres comentaris, els autors d’aquestes meditacions expliquen que "acompanyar Crist en el camí de la creu, amb la veu aspra de les persones que conviuen amb el món de les presons, és una oportunitat per presenciar el prodigiós duel entre la vida i la mort, fet que ajuda a descobrir com els fils del bé s'entrellacen inevitablement amb els del mal". Les meditacions ja s’han publicat a la pàgina web de la Llibreria Editrice Vaticana. Els textos, recollits pel sacerdot Marco Pozza i per la voluntària Tatiana Mario, han estat escrits en primera persona, però estan destinats a donar veu a tots els qui comparteixen la mateixa condició de privats de llibertat arreu del món.

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció