En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc, amb els afectats pels terratrèmols a Itàlia

El Papa ha recordat aquest diumenge, després de l'Àngelus, que aquest dimecres 25 de gener es completarà a Roma la Setmana de Pregària per la…

22 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix

El Papa ha recordat aquest diumenge, després de l'Àngelus, que aquest dimecres 25 de gener es completarà a Roma la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians amb la celebració de les Vespres a la Basílica de Sant Pau Extramurs, en la qual participaran els germans i germanes d'altres Esglésies i comunitats cristianes presents a la capital italiana. El Sant Pare ha mostrat, d'altra banda, el seu "afecte i proximitat a tots els afectats pel terratrèmol que va afectar la setmana passada novament el centre d'Itàlia". En un altre moment, també ha invitat "totes les famílies que celebraran dissabte vinent la conclusió del any lunar a convertir-se cada vegada més en una escola on s'aprèn a respectar l'altre, a comunicar i a tenir cura els uns dels altres d'una manera desinteressada".

En el comentari de l'evangeli d'aquest diumenge III durant l'any, sobre l'inici de la predicació de Jesús a Galilea, Francesc ha explicat que "el Senyor es revela a nosaltres no pas d'una manera extraordinària o sensacional, sinó en la quotidianitat de la nostra vida". Des de la finestra del Palau Apostòlic i davant els milers de persones que omplien la Plaça de Sant Pere, el pontífex s'ha endinesat en allò que va passar a les ribes del llac de Galilea, el punt a partir del qual es va difondre la "llum de Crist", per assegurar que "els cristians d'avui dia tenen l'alegria d'anunciar i donar testimoni de la fe gràcies a aquells 4 pescadors humils i valents que van respondre amb generositat a la crida del Senyor", referint-se a Simó, Andreu, Jaume i Joan. Com a conclusió, el Papa ha fet una crida als creients perquè "vegin inspirat, en la consciència d'aquests inicis, el desig de portar la paraula, l'amor i la tendresa de Jesús a tots els ambients, fins i tot a aquell més inaccessible i resistent".

Missa de cloenda de l'Any Jubilar Dominicà

El missatge d'aquest diumenge culminava un nou cap de setmana d'activitats també marcats per la celebració eucarística presidida pel Sant Pare dissabte a la Basílica romana de Sant Joan del Laterà, amb motiu de la clausura del Jubileu pels 800 anys de l'aprovació dels dominics. Francesc destacava, en la seva homilia, que "l'obra que Sant Domènec de Guzmán, ple de la llum i de la sal de Crist, va realitzar ara fa 8 segles està al servei de l'evangeli, predicat amb la paraula i amb la vida". En aquesta línia, afegia que tota la petjada dominica "ha fet que molts homes i dones siguin ajudats a no perdre's enmig del carnaval de la curiositat mundana".

En un altre moment, el pontífex comentava que "la tendència a buscar la novetat pròpia de l'ésser humà troba l'ambient ideal en la societat del aparentar i del consum, en el qual sovint es reciclen coses velles". En relació amb això, ha aclarit que "l'important és fer-les semblar noves, atraients i seductores". És l'anomenada "societat liquida", segons paraules del mateix Papa, una societat "sense punts fixos, desordenada, sense referències sòlides i estables i que és, en definitiva, la cultura de l'efímer, d'un sol ús".

Entrevista al diari El País

Finalment destaquem que el Papa repassa en profunditat, en una entrevista publicada aquest diumenge pel diari El País, diverses qüestions personals, les seves preocupacions sobre l'Església i algunes de les situacions del món actual. Francesc assegura que "hi ha molta santedat en l'Església, també en la Cúria, on hi ha persones corruptes però també moltes que són santes". Igualment expressa el desig que "l'Església sigui propera a la gent". Després de reiterar que "el clericalisme és el pitjor mal que pot tenir avui l'Església". Sobre l'inici de la Presidència de Donald Trump als Estats Units, el pontífex afirma que no li agrada "anticipar-se als esdeveniments ni jutjar les persones abans", sinó que caldrà "veure què fa i com actua".

D'altra banda, el bisbe de Roma respon a una pregunta sobre les reaccions de sectors considerats tradicionals, "que veuen qualsevol canvi com una traïció": "Jo intento, i no sé si ho aconsegueixo, fer allò que marca l'evangeli". Pel que fa a la teologia de l'alliberament, el Papa subratlla que "va ser una cosa positiva a Amèrica Llatina, tot i que el Vaticà va condemnar la part que va optar per l'anàlisi marxista de la realitat". En una altra resposta, Francesc es refereix al paper de la dona en l'Església, per afirmar que allò qli interessa és "que la dona ens doni el seu pensament, perquè l'Església és femenina, l'esposa de Jesucrist, i aquest és el fonament teologal de la dona". Finalment, s'ha mostrat obert a la renúncia: "Serà quan jo senti que no pugui més, i el meu gran mestre Benet XVI em va ensenyar com cal fer-ho. Si Déu no em crida abans, veuré el proper conclave des de l'altre costat".

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció