En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc completa, a la República Centreafricana, una ruta per l'esperança dels africans en la misericòrdia i la pau

El Papa tanca, aquest diumenge i aquest dilluns a la República Centreafricana, el seu 11è viatge apostòlic internacional. En un intens cap de setmana, primer…

29 novembre 2015

Comparteix

El Papa tanca, aquest diumenge i aquest dilluns a la República Centreafricana, el seu 11è viatge apostòlic internacional. En un intens cap de setmana, primer ha completat l'estada a Uganda, on ha celebrat aquest dissabte una Missa pels màrtirs del país. També ha tingut una trobada amb joves a Kampala, i ha completat la jornada amb una visita a la casa de caritat de Nalukolongo. Aquest diumenge, el pontífex ja s'ha desplaçat a la República Centreafricana, on ha presidit a Bangui l'Eucaristia aquest diumenge, coincidint amb l'inici de l'any litúrgic (primer dia d'Advent). En la celebració, ha obert la porta santa tot just 9 dies abans de l'inici oficial de l'Any Jubilar de la Misericòrdia. Aquest dilluns, el Sant Pare torna ja a Roma.

Francesc ha declarat l'inici, "a Bangui, de l'Any Sant de la Misericòrdia". D'aquesta manera, ha definit la capital centreafricana com "la capital espiritual de la Misericòrdia". Aquesta jornada intensa i rica d'emocions, en les diferents activitats dins el primer dia del Sant Pare en Centreàfrica, ha començat amb una trobada amb les autoritats del país, davant les quals ha recordat els valors en què es fonamenta aquesta nació. El pontífex, a més, ha fet una emocionant visita als pròfugs de "Sant Salvador" de Bangui, per dir-los que "la pau és possible perquè tots som germans". Finalment el Papa ha tingut trobada "familiar" amb els bisbes centreafricans, que formen una de les Conferències Episcopals menys nombroses de l'Església, i també ha visitat la Facultat Teològica Evangèlica, per enfortir el "diàleg" i rellançar la plataforma interreligiosa. La jornada s'ha completat amb la ja comentada obertura de la Porta Santa a la Catedral de Bangui.

La presència del Pontífex ha reforçat l'esperança i ha encoratjat l'alegria de la gent en un país, la República Centreafricana, on moltes vegades la resposta a la violència ha estat la venjança. El bisbe de Roma, des de la capital, ha invitat tothom a pregar per la pau i la reconciliació nacional. Davant dels fidels i pelegrins congregats a l'atri de la Catedral de la Immaculada Concepció, a Bangui, ha fet repetir successivament "demanem la pau", "demanem la pau". Per a aquest poble pobre que pateix la guerra, ha demanat la gràcia de "l'almoina de la pau". En aquesta línia, Francesc ha demanat que "la resposta a la violència sigui la misericòrdia", i ha invitat tots els presents a "passar a la riba de la pau i la misericòrdia, perquè el poble centreafricà visqui un nou temps de pau i progrés".

En aquest context, el Sant Pare ha fet una crida als ciutadans de la República Centreafricana perquè visquin la reconciliació, fins i tot amb els enemics, a ser "artesans de la reconciliació i la misericòrdia". La justícia de Déu, segons ha recordat el Papa, "es dóna a la Misericòrdia". Abans d'iniciar les Eucaristia el Pontífex ha demanat igualment a tots els centreafricans que "deposin les armes d'aquest món i abracin les armes de la justícia i la pau". "L'Any sant de la misericòrdia ve anticipadament a aquesta terra", ha afirmat Francesc, en avançar l'inici del Jubileu per a República Centreafricana i en obrir ell mateix la "porta santa" a la catedral de Bangui.

"En una terra de guerra i odi, posem la pau i la misericòrdia

Francesc ha assegurat que, en "una terra que pateix des d'anys la guerra, l'odi, la incomprensió i el patiment, també són presents tots els països del món que estan passant per la creu de la guerra". També ha afegit que "Bangui es converteix en la capital espiritual de la pregària per la misericorida del Pare", alhora que ha comentat que "tots demanem pau, misericòrdia, reconciliació, perdó, tots junts amor i pau". Al final de la seva homilia, Francesc s'ha adreçat especialment "a tots els que empunyen injustament les armes d'aquest món", perquè "s'armin més aviat amb la justícia, l'amor i la misericòrdia, garanties d'autèntica pau".

Acabada l'eucaristia que el Papa ha presidit a la catedral de Bangui, s'ha celebrat a fora de la seu una vetlla de pregària amb juves, com a posada en pràctica immediata de les paraules de Frances en l'obertura del Jubileu a República Centreafricana. A la sagristia, Francesc ha confessat diversos joves, com un exercici concret d'oferiment i acceptació de la misericòrdia de Déu, amb l'absolució dels pecats en el sagrament de la reconciliació. "Estimats joves, estic molt content de trobar-vos. Avui hem obert aquesta porta. Això significa la Porta de la Misericòrdia de Déu. Confieu en Déu, perquè ell és misericordiós. Ell és amor. Ell és capaç de donar-nos la pau. I per això us he dit que pregueu per resistir, per estimar, per ser artesans de pau ", ha dit el Sant Pare.

En un ambient d'emoció i d'entusiasme, els joves han rebut el Sant Pare amb càntics i somriures. Després de la salutació del bisbe Paul Semogerere, president de la Comissió per a l'Apostolat de Laics de la Conferència Episcopal d'Uganda, el Papa ha escoltat els colpidors testimonis de vida de dos joves: Winnie Nansumba, amb el Virus d'immunodeficiència humana (VIH), i Emmanuel Odokonyero. que va sobreviure a un atac contra el seu seminari.

Visita a la República Centreafricana seguint el programa previst

Malgrat els rumors sobre la inestabilitat i l'esclat de violència al país, el "missatger de la pau i de la reconciliació" ha arribat aquest diumenge al matí amb normalitat a Bangui seguint completament el programa previst. Després de saludar les autoritats, a la classe dirigent i el cos diplomàtic, ha visitat la cap de l'Estat de Transició de la República Centreafricana. En el seu discurs, el Sant Pare ha manifestat la seva "alegria per ser enmig del poble, dels centreafricans, com a pelegrí de la pau i com a apòstol de l'esperança". En aquest sentit, el pontífex subratllat els valors sobre els quals va ser fundat aquest país: "unitat, dignitat i treball". L'Església, segons ha conclòs el Papa, "dóna testimoni del compromís per aquests valors des de l'inici de l'evangelització en el cor d'Àfrica".

Després, el Papa ha visitat el camp de pròfugs de "Sant Salvador" de Bangui, un dels 5 més grans de la capital centreafricana. Des de l'inici dels últims conflictes, ara fa tres anys, la violència ha produït almenys 75.000 refugiats que han hagut de fugir de les seves cases i les seves terres per trobar seguretat. A Bangui, com en altres ciutats africanes, els camps pròfugs són nombrosos, molts d'ells instal·lats en parròquies i altres centres cristians. La majoria dels camps estan formats per tendes i carpes de plàstic de 80 metres quadrats, en els quals famílies senceres troben un lloc per dormir i alimentar-se, un lloc per viure.

Una dansa típica africana, plena de color amb vestits tradicionals i al ritme de tambors, ha estat el marc perquè el successor de Pere pogués dirigir algunes paraules d'esperança. "La pau passa pel perdó, l'amistat i l'amor entre tots". Aquestes han estat les primeres paraules de Francesc als refugiats, als quals ha fet notar que havia llegit les diferents paraules escrites en els cartells dels nens. El Sant Pare igualment ha recordat que "la pau és possible perquè tots som germans i per això, els desitjo a tots vostès la pau". Finalment, ha fet una invocació explícita a la pau sobre els presents i es ha demanat que preguin per ell.

Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del  Papa corresponent a aquest dilluns 30 de novembre.

Més actualitat

POLÍTICA

Oriol Junqueras veu "prepotent i pretensiós" que Salvador Illa es postuli ja per ser investit president

Oriol Junqueras, president d'ERC, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el president d'ERC critica al candidat del PSC parlant de futurs pactes i insta a Junts a actuar amb responsabilitat

3 maig 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Alèxia Pascual: "Tinc un nivell de perfeccionisme que a vegades no és sa"

Alèxia Pascual, finalista de la segona edició d'Eufòria, serà la protagonista al musical 'Mar i Cel' de Dagoll Dagom que s'estrena al setembre al Teatre Victòria de Barcelona | RÀDIO ESTEL

La finalista de la segona edició d'Eufòria i protagonista del pròxim musical 'Mar i Cel' de Dagoll Dagom explica la importància que té per a ella la salut mental

2 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pedro Casablanc: "M'agradaria fer una obra en català"

Pedro Casablanc: "M'agradaria fer una obra en català"

Pedro Casablanc admet que vol tornar a fer teatre en català. Ara actua a Don Ramón Maria del Valle-Inclán a través de Ramón Gómez de la Serna

2 maig 2024

Redacció