En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc condemna "el culte al poder i l'aparença"

El Papa ha condemnat aquest divendres el que ha qualificat de "culte als petits ídols, entre ells el poder, l'aparença i la superioritat", i ha dit que…

6 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha condemnat aquest divendres el que ha qualificat de "culte als petits ídols, entre ells el poder, l'aparença i la superioritat", i ha dit que aquests referents només porten "tristor, esclavitud i por". En l'homilia de la Missa que ha presidit en la Solemnitat de l'Epifania del Senyor, celebrada a la basílica de Sant Pere del Vaticà, Francesc ha descrit les diferències entre l'actitud dels Reis Mags i Herodes davant el naixement de Jesús. En aquesta línia, el Sant Pare ha recordat que Herodes no va voler adorar Jesús, perquè "buscava que l'adoressin", a ell, mentre que els Reis Mags sí que s'havien posat en camí cap a Betlem perquè "tenien el cor obert a l'horitzó" i "estaven oberts a una novetat".

Davant de milers de persones reunides per participar en l'Eucaristia, el pontífex ha explicat que "la nostàlgia de Déu ens treu dels nostres tancaments deterministes, aquells que ens porten a pensar que res no pot canviar". Ha definit igualment aquest valor diví com "l'actitud que trenca avorrits conformismes i impulsa a comprometre'ns per aquest canvi que anhelem i necessitem". Fidel al seu estil, Francesc ha comentat que "el creient que té nostàlgia, mogut per la seva fe, busca Déu en els llocs més amagats de la història, i va a la perifèria, a la frontera, als llocs no evangelitzats per poder trobar-se amb el seu Senyor com un mendicant, no pas amb superioritat". En l'extrem contrari, ha situat els qui, com Herodes, dormen "sota l'anestèsia d'una consciència cremada" i queden desconcertats "davant de la novetat que revoluciona la història", mentre es tanquen "en els seus èxits, en les seves savieses i en els seus èxits".


El bisbe de Roma també ha ampliat la crítica als qui, asseguts "sobre la seva riquesa sense aconseguir veure més enllà, volen controlar-ho tot". El Papa ha dit, en aquest sentit, que aquest "és el desconcert del qui està immers en la cultura del guanyar costi el que costi, que neix de la por davant el qui ens qüestiona i posa en risc les nostres seguretats i veritats, les nostres formes d'aferrar-nos al món i a la vida". Per això, davant d'aquestes situacions, Francesc ha defensat la "nostàlgia de Déu" que permet "tenir els ulls oberts davant de tots els intents reductius i empobridors de la vida".

Àngelus de solidarita


En aquesta jornada en què l'Església catòlica celebra l'Epifania del Senyor, el Papa ha volgut tenir un gest de solidaritat amb els més pobres. Concretament 300 sense llar podran gaudir d'un refrigeri ofert pel Vaticà, segons ha informat l'Almoineria Apostòlica vaticana en un comunicat. I en la pregària de l'Àngelus, a més de tornar a alertar davant el perill de caure en l'error "de l'aparença", el Sant Pare ha fet una crida global a "seguir, entre tantes estrelles fugaces del món, l'estrella lluminosa de Jesús"

En el seu comentari de l'Evangeli que la litúrgia presenta dins el dia de Reis, el pontífex ha destacat que "avui, Jesús resplendeix com a llum per a tots els pobles"Igualment Francesc ha recordat que hi ha en la nostra vida diverses estrelles, llums que brillen i orienten, i que depèn de nosaltres triar quina seguim. "Hi ha llums intermitents, que van i vénen, com les petites satisfaccions de la vida: tot i ser bones, no són suficients perquè duren poc i no deixen la pau que busquem", ha comentat. 

Finalment destaquem que el pontífex ha ofert, als presents a la Plaça de Sant Pere, "un petit regal: el llibret Icones de misericòrdia, un present per recordar aquest do de Déu i que serà distribuït pels pobres, els sense llar, els refugiats i molts voluntaris"El pontífex ha desitjat a tothom "un any de justícia, de perdó i de serenor, però sobretot de misericòrdia". Dins el mateix comiat ha desitjat "fraternalment la llum i la pau del Nen Jesús a les Esglésies que segueixen el Calendari Julià, les comunitats eclesials d'Orient, que celebren el Nadal aquest dissabte, com cada 7 de gener".

Més actualitat

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024