El Papa ha fet aquest dimecres una crida general a "pregar per la pau a tots els racons del món". Ha estat en una audiència general que ha coincidit amb la vigília de la iniciativa que recorda la trobada als Jardins Vaticans, per invocar de Déu el do de la pau a Terra Santa, al Pròxim Orient i a tot arreu. Va ser el 8 de juny de 2014, que era, ara fa tres anys, la Solemnitat de la Pentecosta, quan Francesc va rebre a casa als mandataris israelià i palestí. Aquest dimecres al matí, el Sant Pare ha animat tothom, una vegada més, a pregar per una pau molt desitjada. «Aquest dijous, a les 13 hores, es renova en diversos països la iniciativa 'Un minut per la pau'. Això vol dir un petit moment de pregària en l'aniversari de la meva trobada al Vaticà amb el difunt president israelià Peres i el president palestí Abbas. En el nostre temps hi ha moltíssima necessitat de resar, cristians, jueus i musulmans, per la pau», ha anunciat.
El pontífex ha destacat, en les seves salutacions als pelegrins de diversos països del món, que "l'Esperit Sant ens introdueix en la pregària de Jesús". En aquesta línia, ha animat tothom a aprofundir cada vegada més en la pròpia relació filial amb Déu. Igualment el Papa ha recordat la Mare de Déu, que ha qualificat novament de “Reina de la Pau”. En la seva cordial benvinguda als pelegrins de Polònia, Francesc s’ha adreçat de manera especial als promotors d'una iniciativa mariana, concretament «la creació, inspirant-se en les 12 estrelles de la corona mariana, de 12 centres d'Adoració Eucarística i pregària perpètua per la pau». Ha explicat, a més, que ha beneït aquest mateix dimecres, «a petició d’aquesta entitat, l'altar Adoratio Domini in unitate et pace, destinat al Santuari de la Mare de Déu del Rosari en Namyang, a Corea del Sud». Finalment el bisbe de Roma ha expressat el seu desig «que en aquest mes de juny, dedicat a la devoció del Sagrat Cor de Jesús, no hi manqui la pregària de cadascú per la pau».
En un altre moment de l’audiència general, el Sant Pare ha beneït la 'Torxa de la Pau' del tradicional pelegrinatge que es realitza cada any des de la ciutat italiana de Macerata fins al Santuari Marià de Loreto. I encara Francesc s’ha referit al Sagrat Cor de Jesús, en el mes que l’Església dedica a aquesta devoció, per recordar un dimecres més els joves, els malalts i les parelles que acaben de casar-se. Als malalts, els ha demanat que «uneixin els seus cors al del Fill de Déu», mentre que, als matrimonis joves, els ha proposat «contemplar el Cor de Jesús per aprendre l'amor incondicional».
Francesc ha assegurat, en una audiència dedicada a la paternitat divina com a font de la nostra esperança, que "Déu és el nostre papà" i que, "en adreçar-nos així a ell, ens posem en una relació com la d’un nen que se sent estimat i protegit pel seu pare". El bisbe de Roma ha reflexionat, en el seu discurs, sobre la pregària de Jesús, que cridava l'atenció dels seus deixebles, motiu pel qual li van demanar un dia que els ensenyés a pregar. Dins aquest comentari sobre el Parenostre, pregària cristiana per excel•lència, el Sant Pare ha destacat que, "en la senzilla invocació Pare, es resumeix tot el misteri de la nostra espiritualitat".
El pontífex ha recordat que, "quan el fill pròdig torna a la casa, després d'haver malbaratat tots els seus béns, el Pare surt a rebre’l i no li aplica criteris de justícia humana, sinó que el perdona i l'abraça, mostrant-li que ha sentit d'allò més la seva absència, la gran mostra del misteri de Déu que no pot deixar d'estimar als seus fills". El pontífex ha fet també una crida als creients perquè s’adrecin "al Déu Pare en totes les situacions de la vida". El Papa ha conclòs que Déu sempre actua a l’estil diví, és a dir, "estimant" de manera diferent.
Plenària del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós
D'altra banda, “el paper de la dona en l’educació i en la fraternitat universal” és el tema de l’Assemblea Plenària que celebra des d’aquest dimecres, al Vaticà, el Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós. Al final de les sessions de treball, que duraran fins divendres, els participants seran rebuts en audiència pel Papa. El cardenal Jean-Louis Tauran, president d’aquest dicasteri, ha destacat que la dona i la seva dignitat són la base d’aquesta reunió, perquè "tenen una dignitat idèntica a la de l'home". En aquesta línia, ha comentat que "sobretot nosaltres, com a cristians, sabem que som membres d'un cos únic, del qual Crist és el cap, i això fa que sigui una relació paritària".
Jean-Louis Tauran ha admès que aquest missatge "encara no ha penetrat prou en la societat, sobretot per la crisi de la família", i ha recordat que "el primer anunci de la Resurrecció va ser expressat a les dones, que són les primeres missioneres". El cardenal francès ha explicat també que la presència de 4 dones en aquesta Assemblea Plenària i la varietat de temes, des de qüestions bíbliques fins a la construcció de la pau, tenen l'objectiu de "mostrar que la dona no té només aquesta missió de tendresa, de mare, sinó també el seu lloc en la societat". Ha conclòs que "les dones són capaces de tenir, com els homes, unes resonsabilitats i, per tant, està molt bé recollir una visió completa de la dona vista com a igual a l'home davant de Déu i de la societat". El president del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós ha assegurat que la tendresa, la maternitat i la capacitat d’escoltar són els principals valors femenins d’aquesta gran aportació humana.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 7 de juny.