En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Francesc defensa "una educació de diàleg i esperança"

El Papa ha dit aquest dijous que "humanitzar l'educació és bàsic per enfrontar-se a un individualisme intrusiu, impulsar la cultura del diàleg i sembrar esperança…

9 febrer 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha dit aquest dijous que "humanitzar l'educació és bàsic per enfrontar-se a un individualisme intrusiu, impulsar la cultura del diàleg i sembrar esperança amb l'aportació de l'educació catòlica". Ha estat l'exhortació principal als gairebé 80 participants en l'Assemblea Plenària de la Congregació per a l'Educació Catòlica. Francesc els ha rebut en audiència coincidint amb el final dels treballs d'aquests dies, durant els quals han abordat diversos temes i han fet balanç de l'estat actual d'aquest Dicasteri, que inclou els instituts d'estudi, i han preparat les orientacions dels compromisos futurs. A la Sala Clementina del Palau Apostòlic del Vaticà, el pontífex ha saludat el cardenal prefecte, Giuseppe Versaldi, els membres de recent nomenament i els components de la Fundació Gravissimum Educationis, constituïda per rellançar els continguts de la declaració conciliar que porta aquest nom.
El Sant Pare ha recordat que "l'escola i la universitat tenen un sentit ple només en relació amb la formació de la persona". També ha comentat que "les institucions educatives catòliques tenen una missió afegida: la d'oferir horitzons oberts a la transcendència". Sobre les principals barreres que necessita superar l'educació, el pontífex ha destacat que "malauradament hi ha moltes formes de violència, pobresa, explotació, discriminació, marginació i restriccions a les llibertats fonamentals, realitats que generen una cultura del descartar". En la mateixa línia, el bisbe de Roma ha afegit que "el diàleg educa quan la persona es relaciona amb respecte, estima i sinceritat per escoltar, alhora que s'expressa amb autenticitat, sense enfosquir o mitigar la pròpia identitat nodrida per la inspiració evangèlica".
En un altre moment de la trobada, el Papa s'ha mostrat "convençut que els joves d'avui tenen sobretot necessitat d'aquesta vida que construeix futur". Igualment ha explicat que, "per aquest motiu, l'autèntic educador és com un pare i una mare que transmeten una vida amb capacitat de futur". Per assolir aquest objectiu, segons Francesc, "és urgent posar-se a escoltar els joves, amb el treball de l'orella". Finalment, ha assegurat que "l'esperança no és un optimisme superficial, ni tan sols la capacitat de mirar les coses amb benvolença, sinó sobretot saber arriscar de manera justa, precisament com l'educació".
La gravetat d'explotar la dona
D'altra banda, en l'homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Sant Pare ha assegurat també aquest dijous que «explotar a una dona és destruir l'harmonia que Déu ha volgut donar al món». Així ha seguit amb les seves reflexions sobre la creació i les lectures del llibre del Gènesi. «Quan no hi ha la dona, hi manca l'harmonia», ha destacat. En aquesta línia, el Papa ha recordat que "explotar  les persones és un crim contra la humanitat i, amb la dona, encara té un element pitjor perquè trenca l'harmonia". A partir d'un fragment de l'evangeli de Marc (7,24-30), que parla de la dona fenícia de Síria i de la seva valentia com a mare, Francesc ha dit que personalment li agrada "pensar que Déu va crear la dona per que tots tinguéssim una mare".
Trobada amb els "amics jueus" de l'Anti-Defamation League
En una altra de les activitats importants del dia, el pontífex ha dit als membres d'una delegació de l'Anti-Defamation League, organització internacional defensora dels jueus, que "una vida digna, promoure la cultura i afavorir a tot arreu la llibertat de culte, també protegint els creients i les religions de tota manifestació de violència i instrumentalització, són els millors antídots contra el sorgir de l'odi". En el seu discurs, el Sant Pare ha recordat les anteriors trobades dels seus predecessors amb els membres d'aquesta entitat, que manté relacions amb la Santa Seu des del temps del Concili Vaticà II. Després de recordar la seva visita al camp de concentració de Auschwitz-Birkenau, al juliol de l'any passat, Francesc ha reafirmat que "l'Església catòlica fa tot el possible per col•laborar amb els amics jueus, per rebutjar i aturar qualsevol tendència antisemita".
Finalment destaquem que el Papa ha felicitat aquest dijous Civiltà Cattolica, una publicació dels jesuïtes que acaba d'arribar al número 4.000. Ha animat aquesta revista quinzenal, que va néixer ara fa 167 anys, a ser "pont, frontera i discerniment" i, concretament als seus redactors i impulsors, a seguir treballant com a escriptors "incomplets, inquiets i amb imaginació". A més, el bisbe de Roma ha encoratjat la celebrat les noves publicacions en anglès, francès, espanyol i coreà. És el signe, segons ha dit, d'una revista "sempre més oberta al món".

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció