En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc demana a la comunitat internacional que trobi la pau al Pròxim Orient "més enllà d'interessos immediats"

El Papa Francesc, dins l’aula del Sínode, ha fet aquest divendres una crida a la pau al Pròxim Orient. El pontífex ha invitat els participants…

9 octubre 2015

Redacció

Comparteix
El Papa Francesc, dins l’aula del Sínode, ha fet aquest divendres una crida a la pau al Pròxim Orient. El pontífex ha invitat els participants en les Congregacions Generals a “dedicar la pregària de l'Hora Tèrcia a la intenció de la reconciliació i de la pau a l'Orient Mitjà”. En aquesta línia, ha fet una crida a la comunitat internacional “perquè trobi la manera d'ajudar eficaçment les parts interessades a ampliar els seus propis horitzons, més enllà dels interessos immediats, i a utilitzar els instruments del dret internacional i de la diplomàcia per resoldre els conflictes actuals”. Un missatge clar des d’un fòrum obert que se centra en la família però alhora vol explorar tots els problemes del món.
El pontífex ha recordat  que tots “estem dolorosament afectats i seguim amb preocupació el que està succeint a Síria, a l'Iraq, a Jerusalem i a Cisjordània, on assistim a una escalada de violència, que afecta civils innocents i segueix alimentant una crisi humanitària de proporcions enormes”. Francesc ha assegurat que “la guerra porta destrucció i multiplica els sofriments de les poblacions”, i que “les esperances i progressos arriben només amb les opcions de pau”. Francesc ha afegit que la pregària “vol ser alhora expressió de proximitat als germans Patriarques i Bisbes presents en aquest sínode, que provenen d'aquella regió, com també als seus sacerdots i fidels, així com a tots aquells que hi viuen”.
Finalment, el Papa s’ha adreçat a la comunitat internacional, a la qual ha fet una crida “perquè trobi la manera d'ajudar eficaçment les parts interessades a ampliar els seus propis horitzons, més enllà dels interessos immediats, i a utilitzar els instruments del dret internacional i de la diplomàcia per resoldre els conflictes actuals”

El mal es fica en les nostres vides, segons recorda el Sant Pare

Francesc ha dit també aquest divendres al matí que “interpretar malament els qui fan el bé, calumniar per enveja, parar trampes per fer caure són actituds que no vénen de Déu, sinó del diable". El pontífex ha comentat l'Evangeli del dia en celebrar la Missa matinal a la capella de la Casa de Santa Marta, on ha fet una crida al discerniment i a la vigilància. En el fragment evangèlic, Jesús fa fora un dimoni, fa el bé, es troba entre la gent que l'escolta i reconeix la seva autoritat, però també hi són els qui l'acusen. Davant aquesta situació, el Sant Pare ha subratllat que "un grup de persones mirava d'interpretar les paraules de Jesús i també les seves actituds de manera diversa, contra Jesús, alguns per enveja, d'altres per rigideses doctrinals, altres perquè tenien por que els romans fessin una matança”. El Sant Pare ha recordat que "aquests contraris acusaven Jesús de ser com un bruixot i el posaven a prova, davant un parany per veure si queia".
El Papa ha recordat la importància de no anestesiar la consciència. Finalment ha explicat que "el maligne està amagat, es presenta amb els seus amics molt educats, pica a la porta, demana permís, entra i conviu amb aquell home, la seva vida quotidiana i, gota a gota, dóna les instruccions". Amb "aquesta modalitat educada", segons ha conclòs el Papa, el diable convenç per "fer les coses amb relativisme". I ha acabat recordant que l'Església ens aconsella sempre l'exercici de l'examen de consciència.
El cardenal Martínez Sistach, en positiu
L’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha dit aquest mateix divendres, en una entrevista a Ràdio Estel, que el Sínode vol sobretot exaltar les grans potencialitats del matrimoni i la família, amb preparació i prevenció perquè els seus grans problemes, incloent-hi els trencaments, siguin en el futur més petits. El cardenal Sistach, que participa com a Pare Sinodal per designació del Papa Francesc, ha recordat la importància de mirar entre tots la família amb els ulls de Déu. "Com ens va dir el Papa, hem d'intentar veure la realitat de les famílies, que tots coneixem, amb els ulls el cor de Déu, des de la fe, cosa que ens dóna una actitud més objectiva per detectar la grandesa del matrimoni i poder superar les seves dificultats", ha explicat.
L’arquebisbe de Barcelona ha assegurat que l’Assemblea General ordinària busca oferir al món un missatge en positiu: "Volem posar de relleu la importància del matrimoni per a les persones i la societat, alhora que volem comprovar com moltes persones s'esforcen pel matrimoni amb el sacrifici i la dedicació als fills, pel bé de tota la família, uns valors que constitueixen una gran riquesa que molts posen en pràctica".
El cardenal Martínez Sistach ha dit que les sessions es desenvolupen "entre un bon ambient, tant en les Congregacions Generals com en els petits cercles", amb aportacions enriquidores i una dinàmica molt fluïda "marcada per la comunió, manifestada en l'aprovació d'esmenes gairebé sempre per unanimitat, des de la sinodalitat, que vol dir caminar junts, i la col·legialitat". Lluís Martínez Sistach ha recordat que aquest Sínode afronta la realitat de les famílies, "que no és la mateixa a tot el món", i va més enllà.
Sobre la possibilitat que els divorciats tornats a casar accedeixin als sagraments, l’arquebisbe de Barcelona ha aclarit que és un aspecte que tindrà resposta, però no és l’únic. "Ara hem començat la segona part i no hem arribat a la tercera, sobre veure, jutjar i actuar. No sé que sortirà en el document final, però el tema és més ampli que el d'ara fa un any, centrat en els reptes, entre ells el dels divorciats tornats a casa, però és que ara ens centren en la missió de la família en l'Església i en el món", ha destacat el cardenal Sistach. El cardenal-arquebisbe, finalment, ha assegurat que l’aportació d’aquest Sínode al món ha de ser la d’una proposta per a la família des dels seus fonaments. Lluís Martínez Sistach ha demanat a tots els creients, sobretot els catalans, que preguin per aquet Sínode i pel Papa Francesc.
Finalment destaquem que aquest diumenge a Roma alguns cardenals prenen possessió dels seus respectius títols. Per exemple, a les 12.00, el Cardenal Ricardo Blázquez Pérez, arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, pren possessió del títol de rector a Santa Maria a Vallicella.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

 

 

 

 

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció