En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Francesc demana a l'ONU més treball per la pau i una agenda de desenvolupament que acabi amb les exclusions

Francesc ha demanat aquest divendres, davant l’assemblea de les Nacions Unides a Nova York, que es prohibeixin les armes nuclears, posant com a exemple l’acord amb…

25 setembre 2015

Redacció

Comparteix
Francesc ha demanat aquest divendres, davant l’assemblea de les Nacions Unides a Nova York, que es prohibeixin les armes nuclears, posant com a exemple l’acord amb l’Iran, alhora que ha elogiat la feina de l’organisme en tots els seus àmbits, sempre pensant en el bé comú i en un món millor. El pontífex, una vegada més arriba a tothom durant la seva estada a territori americà. El Papa ha dit, des de la tribuna d'oradors de l'ONU, que "no ens podem permetre ajornar” algunes agendes, ja que “el futur ens demana decisions crítiques i globals de cara als conflictes mundials que augmenten el nombre d'exclosos i necessitats". En aquesta línia, ha elogiat les potencialitats de l’ONU, que ha de ser fidel a aquest gran capital.
D’altra banda, el Papa ha concretat la seva proposta social del futur repassant algunes necessitats urgents que cal satisfer. En un altre moment del discurs, el Sant Pare ha recordat els territoris del món on es produeixen persecucions religioses, sobretot "l'Orient Mitjà, on moltes persones són obligades a deixar casa seva, a l'esclavatge o fins i tot a pagar amb la pròpia vida". També ha denunciat "la cultura del descartar", alhora que ha tingut un record per a "tots els exclosos, des dels discapacitats fins als qui no tenen accés als recursos bàsics".
Les prioritats han estat igualment un motiu d'interpel·lació per al Sant Pare, quan ha dit als membres de l'ONU que "el temps present ens convida a privilegiar accions que generin dinamismes nous a la societat fins que fructifiquin en importants i positius esdeveniments històrics". També ha estat clar davant la preservació del medi ambient: "L'adopció de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a la Cimera mundial que ha començat aquest divendres, és un important senyal d'esperança. Confio també que la Conferència de París sobre canvi climàtic aconsegueixi acords fonamentals i eficaços". En aquesta línia, ha aclarit que "no n'hi ha prou amb els compromisos assumits solemnement, tot i que constitueixen un pas necessari per a les solucions".
"La casa comuna de tots els homes ha de continuar alçant-se sobre una recta comprensió de la fraternitat universal i sobre el respecte de la sacralitat de cada vida humana, de cada home i cada dona; dels pobres, dels ancians, dels nens, dels malalts, dels no nascuts, dels desocupats, dels abandonats ". Així ha situat Francesc el nucli de l'acció social d'un organisme que, segons ell, ha fet coses bones, és necessari i alhora millorable. A més, dins la seva crida a la pau, ha assegurat que "la guerra és la negació de tots els drets i una dramàtica agressió a l'ambient". Ha afegit, en el mateix sentit, que "si es vol un veritable desenvolupament humà integral per a tothom, s'ha de continuar incansablement amb la tasca d'evitar la guerra entre les nacions i entre els pobles ".
Sobre la persecució per motius religiosos, el  Papa s'ha referit a "tot l'Orient Mitjà, el nord d'Àfrica i altres països africans, on els cristians, juntament amb altres grups culturals o ètnics i també junt amb aquella part dels membres de la religió majoritària que no vol deixar-se envoltar per l'odi i la bogeria, han estat obligats a ser testimonis de la destrucció dels seus llocs de culte, del seu patrimoni cultural i religiós, de les seves cases i havers i han estat posats a la disjuntiva de fugir o de pagar la seva adhesió al bé i a la pau amb la pròpia vida o amb l'esclavitud".
Especialment clares han estat, en un altre moment de la llarga intervenció de Francesc, les paraules sobre la cultura d'excloure: "L'abús i la destrucció de l'ambient, alhora, van acompanyats per un imparable procés d'exclusió. En efecte, un afany egoista i il•limitat de poder i de benestar material porta tant a abusar dels recursos materials disponibles com a excloure als febles i amb menys habilitats, ja sigui per tenir capacitats diferents (discapacitats) o perquè estan privats dels coneixements i instruments tècnics adequats o posseeixen insuficient capacitat de decisió política. L'exclusió econòmica i social és una negació total de la fraternitat humana i un gravíssim atemptat als drets humans i l'ambient".
Agenda intensa a Nova York i cap de setmana a Filadèlfia
En la seva visita a la seu de les Nacions Unides a Nova York, la cinquena d'un pontífex en la història (després de les de Pau VI, Joan Pau II dues vegades i Benet XVI), el Papa actual ha agraït -durant un primer discurs adreçat als treballadors de l’organisme- la feina "silenciosa i fidel" que realitzen els membres d'aquesta organització internacional. El bisbe de Roma ha destacat que, a l’ONU., li preocupa el futur del planeta i el món que deixarem a les generacions futures. Alhora ha demanat a les persones que treballen a les Nacions Unides que "es cuidin els uns als altres", que estiguin a prop i que es respectin, per assolir “una família humana unida, en harmonia, i per treballar no només per a la pau, sinó en pau, i no només per la justícia, sinó amb un esperit de justícia".
I dijous, en una trobada per pregar vespres amb religiosos, religioses, sacerdots i seminaristes a la catedral novayorquesa de Sant Patrici, Francesc va expressar als presents la seva "companyia en aquest temps de dolor i dificultat”, i va agrair “el servei que tots, des del seu estat de vida, realitzen acompanyant el Poble de Déu". El Sant Pare també va dir que "gratitud i laboriositat són els dos pilars de la vida espiritual religiosos, sacerdots i seminaristes comparteixen". En un altre moment, els va demanar que no perdin la pau i “que responguin com va fer Crist, que va donar gràcies al Pare, va prendre la seva creu i va mirar cap endavant".
Finalment, pontífex ha participat aquest mateix divendres a la tarda, a la zona zero de Nova York, on es van produir els atemptats contra les Torres Bessones l’11 de setembre de 2001, en un acte interreligiós. Francesc ha saludat familiars de víctimes i també representants de diverses creences, en presència, entre altres autoritats civils i religioses, de l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio. Després, aquest divendres a la nit, el Papa ha presidit una Eucaristia al Madison Square Garden de Nova York. Ja aquest dissabte, a la tarda, celebrarà una Missa amb bisbes, clergat, religiosos i religioses de Pensilvània i Filadèlfia. Això és ja a la catedral de Sant Pere i Sant Pau de Filadèlfia, on hi haurà demà una vetlla i diumenge a la tarda, l’Eucaristia final de l’Encontre Mundial de les Famílies.
Es pot escoltar AQUÍ tota l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

Més actualitat

Sense categoria

Vine a celebrar la diada de Sant Jordi amb Ràdio Estel!

Voltants de la parròquia Sant Ramon de Penyafort, des d'on Ràdio Estel va fer una programació especial l'any 2023 | RÀDIO ESTEL

L'emissora ofereix una programació especial des de la parròquia Sant Ramon de Penyafort, a la Rambla de Catalunya 115 de Barcelona, amb entrevistes literàries i música en directe

22 abril 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

RELIGIÓ

Octavi Vilà ja és el bisbe de Girona, des del desig de "servir tothom"

El bisbe de Girona, Octavi Vilà | FOTO: Àngel Almazan (Bisbat de Girona)

La catedral, plena a vessar, ha acollit aquest diumenge l'ordenació episcopal i l'inici del ministeri del nou pastor, abat de Poblet fins al 29 de febrer passat

21 abril 2024

Ignasi Miranda

Redacció

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció