En directe

Camins

PAPA FRANCESC

Francesc demana "el do de la pau" després dels atemptats de Brussel·les, un crim que situa en "la violència cega"

El Papa Francesc ha enviat un missatge de condol, a través del secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin, a l'arquebisbe de Malines- Brussel•les, Jozef De…

22 març 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa Francesc ha enviat un missatge de condol, a través del secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin, a l'arquebisbe de Malines- Brussel•les, Jozef De Kesel, pels atemptats terroristes d’aquest dimarts al matí a la capital belga, una massacre que ha causat més d’una trentena de víctimes mortals i gairebé dos centenars de ferits. En l’escrit, el Sant Pare diu que, "en tenir notícia dels atemptats comesos a Brussel•les que han afectat nombroses persones, confia a la misericòrdia de Déu els qui han perdut la vida, alhora que s’uneix en la pregària al dolor dels seus éssers estimats”
El missatge també expressa la profunda proximitat del pontífex als ferits i als seus familiars, així com a totes les persones que contribueixen a les operacions d’ajuda, mentre demana "al Senyor que els doni fortalesa i consol en aquesta prova". El Sant Pare condemna de nou un crim que qualifica de “violència cega que engendra moltíssims patiments”. Finalment Francesc “implora a Déu el do de la pau, i invoca sobre aquestes famílies tan provades, i sobre els belgues en general, el bé de les benediccions divines".
Intens Tridu Pasqual per al Sant Pare
Pel que fa a les previsions per al Tridu Pasqual per al Papa, Dijous Sant, Francesc presidirà la Missa crismal a les 9.15 hores a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, amb els cardenals, patriarques, bisbes, arquebisbes i preveres presents a Roma. El mateix dijous a la tarda, està previst que renti els peus a un grup de 12 refugiats. El president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, Rino Fisichella, ha explicat aquest dimarts que el nou gest de servei, amb què el Sant Pare es presenta al món en un nou Dijous Sant, és una nova aposta "pels més febles, des de la voluntat de fonamentar l’Any Jubilar de la misericòrdia en el respecte que porta a la pau".
D’altra banda, Divendres Sant, a les17.00 a la basílica Vaticana, el Sant Pare presidirà l’Acte Litúrgic de la Passió i Mort del Senyor. A la nit, a les 21.15 hores, presidirà el Via Crucis al Colisseu de Roma. Dissabte Sant a les 20.30, Francesc presidirà la Vetlla Pasqual, que començarà amb el ritual de la benedicció del foc nou. I diumenge de Pasqua, el pontífex presidirà la Missa pasqual del dia de la Resurrecció a partir de les 10 del matí. Després, a les 12, impartirà la benedicció Urbi et Orbi i resarà el primer Regina Caeli, pregària que substitueix l’Àngelus en els 50 dies d’aquest temps fort que és la Pasqua.
Joves universitaris lliuren al Papa una col·lecta social
D'altra banda, els joves que es troben aquests dies a l’encontre universitari UNIV lliuren al Papa, durant l’audiència general d'aquest dimecres, una col•lecta per a finalitats socials, com a agraïment per l’Any de la Misericòrdia. Els participants en la 49a edició de la trobada procedeixen de 35 països diferents. La trobada UNIV, inspirada pel fundador de l’Opus Dei Sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, se celebren a Roma, coincidint amb la Setmana Santa, des de l’any 1968. Des d’aleshores, ha reunit a la Ciutat Eterna més de 100.000 estudiants d’arreu del món.
“Déu és misericòrdia”. Aquest és el títol que ha posat el cardenal Gualtiero Bassetti, arquebisbe de la diòcesi italiana de Perusa, a les meditacions escrites, per encàrrec del Papa, per al Via Crucis d’aquest Divendres Sant, presidit pel mateix Francesc, a partir de les 21.15 hores al Colisseu de Roma. En els textos, que s’han publicat aquest dimarts a la Llibreria Editrice Vaticana, el cardenal Bassetti destaca que, davant les pors de l’home, com també el dolor, la persecució i la violència, la misericòrdia és el canal de la gràcia que arriba de Déu a tothom. Gualtiero Bassetti ha explicat avui que ell no inventa res amb aquestes meditacions. "El Via Crucis és el tradicional, basat en la Paraula de Déu i en una reflexió atenta sobre allò que passa al món, especialment allà on es pateix, perquè Jesús viu el seu sofriment personalment, però també en la humanitat de l'amor de Déu, i l'horitzó no pot ser cap altre que el de l'amor i el perdó", ha explicat.
El tema de la família és també destacat, segons ha explicat el cardenal Bassetti: "La quarta estació, la de Jesús que es troba amb la seva mare, és d'una intensitat única perquè, al costat del drama de Maria i de tantes famílies d'avui, l'Església i la societat necessiten purificació i reconciliació". En les 14 estacions, hi haurà també paraules de Sant Joan Pau II i reflexions sobre els cristians perseguits, els jueus assassinats en els camps d’extermini nazis, les famílies trencades i les ostentacions dels poderosos d’avui.
Tres anys d'homilies a Santa Marta
Finalment destaquem que, aquest dimarts fa tot just tres anys, davant d'un grup d’operaris i escombriaires que treballen als Jardins Vaticans, el Papa Francesc celebrava la seva primera Missa matinal diària a la Casa de Santa Marta. Així pronunciava la primera de les seves ja cèlebres homilies. Segons l'opinió de molts, aquell dia començava a bategar el cor del Pontificat. Elisabetta Piqué, vaticanista argentina del diari La Nación i biògrafa de Jorge-Mario Bergoglio, ha explicat avui que aquestes paraules són el nucli de la comunicació d’un pontífex que arriba a moltes persones. 

"El Papa, amb la seva fàcil manera de comunicar, arriba al cor de la gent, perquè és capaç d'explicar cada dia l'evangeli amb senzillesa i connectar-lo amb la realitat que vivim tots, alhora que fa reviure el mateix evangeli de manera totalment inèdita i amb unes homilies breus sense precedents en la història, amb difusió global que desperta gran interès", ha comentat. Elisabetta Piqué ha explicat també que els missatges de Francesc a les homilies de Santa Marta es completen amb allò que el Papa diu a les xarxes socials i en altres declaracions, sempre molt preparades i molt pensades.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 22 de març.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

SETMANA SANTA
 

 

BRUSSEL·LES

 

COTXE

EL PAPA A INSTAGRAM

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció