En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc demana "portes obertes": "Una Església que no sigui hospitalària o una família tancada seria terrible"

"Portes obertes". Aquesta és l’essència del missatge que Francesc ha ofert aquest dimecres a tot el món, començant per les famílies, pensant en la necessitat…

18 novembre 2015

Redacció

Comparteix
"Portes obertes". Aquesta és l’essència del missatge que Francesc ha ofert aquest dimecres a tot el món, començant per les famílies, pensant en la necessitat de ser Església en sortida. El Papa ha recordat que "les portes són per protegir, no pas per excloure", i ha recordat que perquè les persones s’apropin, hem d’obrir-nos els uns als altres començant per la pràctica de la virtut de l’hospitalitat.
El Papa Francesc ha reflexionat aquest dimecres, davant la imminència de l'inici del Jubileu de la Misericòrdia, sobre el sentit de la porta santa, "una porta que - com ell mateix ha dit - s'obre a l'Església per sortir a l'encontre dels qui, per moltes raons, es troben lluny". En l’audiència setmanal a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, el pontífex ha afirmat que "la gran porta de la Misericòrdia de Déu s'obre generosament per acollir el nostre penediment i exigeix que creuem el seu llindar amb valor per rebre la gràcia del seu perdó". En aquesta línia, ha afegit que "una Església que no sigui hospitalària o una família tancada en ella mateixa seria una realitat terrible que mortificaria l'evangeli i faria el món més àrid".
El Sant Pare també ha recordat que, des del Sínode dels Bisbes, celebrat a l’octubre, "totes les famílies i l'Església han rebut un gran estímul per trobar-se en el llindar d'aquesta porta oberta". Francesc ha afegit que l'Església "ha estat animada a obrir les portes per sortir, amb el Senyor, a la trobada dels seus fills i filles en camí, que de vegades pateixen incertesa o se senten perduts" en aquests temps difícils. El bisbe de Roma ha destacat igualment que les famílies cristianes han estat cridades de manera especial "a obrir la porta al Senyor que espera entrar, portant la seva benedicció i la seva amistat"
El Sant Pare, a més, ha afirmat que "la Sagrada Família de Natzaret sap el que significa una porta oberta o tancada, per als qui esperen un fill, per als qui no tenen empara, o per als qui ha de salvar d'un perill". El pontífex ha acabat la catequesi amb el desig que les famílies cristianes facin del llindar de casa un "petit gran signe" de la Porta de la Misericòrdia i de l'acollida de Déu"
"Protegir els infants dels qui els roben la seva infantesa, els obliguen a ser soldats, els exploten i els maltracten, com també garantir als menors seu legítim dret a l'escolarització". Aquesta ha estat la crida urgent del Papa Francesc, en la mateixa audiència, en què ha reiterat la seva invitació a la Comunitat internacional. "Aquest divendres, 20 de novembre, se celebra la Jornada mundial dels drets de la infància. És un deure de tots protegir els nens i anteposar el seu bé a qualsevol altre criteri, perquè no siguin mai sotmesos a formes de servitud i maltractaments, i també a formes d'explotació". També ha expressat el seu desig que "la Comunitat internacional vetlli atentament per les condicions de vida dels menors, especialment allà on estan exposats a reclutament per part de grups armats; i que pugui ajudar les famílies a garantir, per a cada nen i nena, el dret a l'escola ia l'educació".
En l'Any de la Vida Consagrada, que el mateix Papa Francesc va instituir, i que se celebra des del primer diumenge d'Advent de 2014 fins al 2 de febrer de 2016–, el Sant Pare s’ha referit a la Jornada Pro Orantibus. Francesc ha recordat els qui, arreu del món, consagren la seva vida a la pregària, i ha fet una crida a tots els cristians perquè els donin suport espiritual i material en la seva important missió. La jornada, que coincideix amb la celebració de la Presentació de Maria i que va ser instituïda per Pius XII, el 21 de novembre de 1953: «El 21 de novembre, l'Església recorda la Presentació de Maria Santíssima en el Temple. En aquesta circumstància donem gràcies al Senyor pel do de la vocació dels homes i de les dones que, en els monestirs i en les ermites, han dedicat la seva vida a Déu. Perquè les comunitats de clausura puguin complir la seva important missió, en la pregària i en el silenci actiu, no els fem faltar la nostra proximitat espiritual i material ».
Finalment, en la seva salutació als pelegrins de Polònia, Francesc ha destacat, amb motiu de l'aniversari del Sindicat 'Solidaritat', la importància de tutelar la dignitat humana i els drets laborals, per sobre d’interessos polítics i econòmics, i ha encomanat els seus membres a la intercessió del Beat Jerzy Popieluszko. Finalment, el pontífex s’ha referit a la solemnitat que l'Església celebrava aquest dimecres, com cada 18 de novembre: la Dedicació de les Basíliques de Sant Pere i de Sant Pau Extramurs. El pontífex, a més, ha recordat el testimoni dels Apòstols en la salutació als joves, als malalts i a les parelles que s’acaben de casar.
La Santa Seu anuncia l'agenda de celebracions del Papa fins al gener
D'altra banda, l'Oficina de les Celebracions Litúrgiques del Papa ha publicat aquest dimecres el calendari de les celebracions presidides per Francesc durant els mesos de desembre i gener. El dimarts 8 de desembre, Solemnitat de la Immaculada Concepció, Francesc presidirà una Missa i obrirà la Porta Santa a la Plaça de Sant Pere, a partir de les 9.30 del matí. El mateix dia a les 4 de la tarda, es desplaçarà a la la Plaça d'Espanya de Roma, per presidir un acte de veneració a la Immaculada Concepció, que és la patrona d’Espanya. El dissabte 12 de desembre, a la Basílica Vaticana, el Papa celebrarà Missa a les 6 de la tarda amb motiu de la festa de Nostra Senyora de Guadalupe, patrona de Mèxic i de l’Amèrica llatina. El diumenge 13, a la basílica de Sant Joan del Laterà, Francesc presidirà l’Eucaristia a les 9.30 del matí, igualment amb l’obertura de la Porta Santa. 
Pel que fa al Nadal, el Sant Pare presidirà la Missa del Gall el dijous 24 de desembre a les 21.30 hores. L’endemà, a les 12 del migdia i des del balcó central de la Basílica Vaticana, impartirà la benedicció "Urbi et orbi". El diumenge 27, Festa de la Sagrada Família a les 10.00 hores, Francesc celebrarà Missa per a les famílies a la Basílica de Sant Pere. Finalment, el divendres 1 de gener, Solemnitat de Maria Mare de Déu i 44a Jornada Mundial de la Pau, el Papa celebrarà Missa a les 10 del matí a la basílica vaticana amb la presència dels Pueri Cantores, coincidint amb la cloenda del Congrés Internacional d’aquests grups de nens i joves cantaires. El mateix dia de Cap d’Any a les 5 de la tarda, a la Basílica de Santa Maria la Major de Roma, el pontífex presidirà igualment l’Eucaristia amb l’obertura de la Porta Santa. I finalment el 6 de gener, festa de Reis o de l'Epifania del Senyor, hi haurà Eucaristia a les 10 del matí a la basílica vaticana. I el diumenge 10 de gener, Festivitat del Baptisme del Senyor, Francesc presidirà una altra Missa a dos quarts de 10 del matí a la Capella Sixtina, on batejarà diversos nens i nenes.
Intensa agenda de Francesc per a aquest dijous
El Papa rebrà aquest dijous, a les 12.30 hores, els participants en el XXX Congrés Internacional promogut pel Pontifici Consell per als Operadors Sanitaris, sobre el tema "La Cultura de la Salut i de l'Acolliment al servei de l'Home i del Planeta". La trobada es fa al Vaticà des d’avui i fins dissabte. Zygmunt Zimowski, president del dicasteri, deia durant la presentació que serà "una ocasió per oferir una important contribució a pocs dies de la Conferència del Clima de París". En la trobada, hi participen més de 600 persones, procedents de 60 països dels cinc continents, amb la participació de teòlegs, biblistes, metges, científics, diplomàtics i juristes reconeguts a nivell internacional.
I encara hi ha dues previsions més per a aquest dijous. El Sant Pare rebrà en audiència, a partir de les 9.30 hores, tots els bisbes de les diòcesis alemanyes, que es troben aquests dies en visita Ad Limina a Roma. Després, a les 13.00, la Sala de Premsa de la Santa Seu acollirà un encontre informatiu sobre el proper viatge del pontífex a Kènia, Uganda i la República Centreafricana, previst per a la setmana vinent, coincidint amb l’inici del temps d’Advent.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 18 de novembre.

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció