En directe

Cocodril Club

PAPA FRANCESC

Francesc diu als mexicans que vivim un "temps per obrir els ulls davant tantes injustícies" i amb "una societat enfrontada"

El Papa ha viscut ja dos dies complets a Mèxic, on va arribar la matinada de dissabte, uns minuts després de les dues (hora catalana).…

14 febrer 2016

Redacció

Comparteix

El Papa ha viscut ja dos dies complets a Mèxic, on va arribar la matinada de dissabte, uns minuts després de les dues (hora catalana). Aquest diumenge ha presidit una Eucaristia multitudinària en una esplanada a la ciutat de Ecatepec, satèl·lit amb 1,65 milions d'habitants, aproximadament a 30 quilòmetres de Ciutat de Mèxic. És, a més, seu de diòcesi i escollida aquesta vegada pel pontífex perquè és una ciutat que no havia estat mai visitada per un bisbe de Roma. En l'homilia de la celebració, i davant de desenes de milers de persones, el Sant Pare ha recordat que aquest temps de Quaresma és un bon moment per recuperar l'alegria i l'esperança que ens fa sentir-nos fills estimats del Pare. "La Quaresma és temps de conversió perquè diàriament fem experiència en la nostra vida de com aquest somni queda constantment amenaçat pel pare de la mentida, per aquell que busca separar-nos, generant una societat dividida i enfrontada", ha precisat. A més, ha subratllat que la Quaresma "és temps per ajustar els sentits, obrir els ulls davant tantes injustícies que atempten directament contra el projecte de Déu".

Al final de la missa celebrada a l'aire lliure a Ecatepec el Papa ha resat l'Àngelus. Abans de la pregària mariana, en les seves paraules als centenars de milers de fidels arribats des de tot Mèxic, el bisbe de Roma ha invitat tothom novament a "estar en primera línia", "a ser capdavanters en totes les iniciatives que ajudin a fer d'aquesta beneïda terra mexicana una terra de oportunitat. on no hi hagi necessitat d'emigrar per somiar, com tampoc de ser explotat per treballar o de fer de la desesperació i la pobresa de molts l'oportunisme d'uns pocs". En aquesta línia, Francesc ha expressat el seu desig que Mèxic es converteixi aviat en "una terra que no hagi de plorar pels seus homes i dones, pels joves i nens que acaben destruïts en les mans dels traficants de la mort". I ha conclòs la reflexió assegurant que "aquesta terra té gust de Guadalupana, la que sempre se'ns avança en l'amor".

Celebració dissabte a la nit al Santuari de Guadalupe

Però el moment espiritualment més fort, dins aquest cap de setmana de Francesc a Mèxic, es va viure dissabte a la nit al Santuari de la Mare de Déu de Guadalupe, patrona del país. El Sant Pare va presidir una Missa en què va destacar que, "en ella i amb ella, Déu es fa germà i company de camí, alhora que carrega amb nosaltres les creus per no quedar aixafats pels nostres dolors". En el que era el final de la primera jornada de la visita apostòlica al país americà, van participar en l'Eucaristia papal milers de fidels que van omplir el temple marià més gran del món. En la seva homilia, el pontífex va recordar que "la Mare de Déu és i serà reconeguda sempre com la dona del , un de lliurament a Déu i, en el mateix moment, als seus germans". El Papa va comentar, en la mateixa línia, que la resposta afirmativa de Maria "la va posar en moviment per donar el millor d'ella anant en camí a la trobada amb els altres".

Entrant en la història de "la Morenita", com es coneix aquesta advocació de la Mare de Déu a Mèxic, Francesc va recordar que, "de la mateixa manera que es va fer present al petit Juanito, es continua fent present a tots nosaltres". especialment "a aquells que, com Juan Diego, senten que no servien per a res". També va afegir que "aquesta elecció particular, fins i tot preferencial, no va ser en contra de ningú, sinó a favor de tots". El Sant Pare va completar la seva reflexió concloent que "Déu va despertar i desperta l'esperança dels petits, dels sofrents, dels desplaçats i descartats, de tots aquells que noten que no tenen un lloc digne en aquestes terres".

Finalment, el Papa va fer una crida a "construir el Santuari de Déu, que és la vida dels seus fills, de tots i en totes les seves condicions, especialment dels joves sense futur exposats a una infinitat de situacions doloroses, perilloses, i la dels ancians sense reconeixement, oblidats en molts racons". I en relació amb la mateixa idea, va assegurar que "ens pot fer bé una mica de silenci mirar-la, a ella, mirar-molt i plàcidament". El pontífex, coincidint amb aquesta visita, va dedicar uns 20 minuts a pregar sol, en total silenci i recolliment interior, davant la imatge principal de la Mare de Déu de Guadalupe.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció