En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Francesc diu, hores abans de rebre el Premi Carlemany, que "el sofriment propi ensenya a compartir el dels altres"

El Papa ha presidit, aquest dijous al vespre, una "vetlla de pregària per eixugar les llàgrimes" als qui necessiten consol. Ha estat una estona, a…

5 maig 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha presidit, aquest dijous al vespre, una "vetlla de pregària per eixugar les llàgrimes" als qui necessiten consol. Ha estat una estona, a la basílica vaticana, amb pregària i tres històries de vida mullades per les llàgrimes i eixugades per la fe. S’han intercalat dins l’aprofundiment d’una obra de misericòrdia, que és la de consolar l’afligit. El Sant Pare ha fet distribuir, com a símbol de consolació i esperança, l’Agnus Dei beneït per ell mateix, un objecte devocional de forma ovalada i en cera blanca en què hi ha gravat per un costat una imatge de l’anyell pasqual i, per l’altra, el logo de l’Any de la Misericòrdia.
Francesc també ha ofert un missatge centrat en aquesta situació. Concretament ha subratllat el fet que "tots tenim necessitat de la misericòrdia, del consol que ve del Senyor, perquè és la nostra pobresa, però també la nostra grandesa: invocar el consol de Déu, que amb la seva tendresa ve a eixugar les llàgrimes dels nostres ulls". En aquesta línia, el pontífex ha dit que, "si Déu ha plorat, també tots podem plorar sabent que ens comprèn". Aquesta reflexió ha arribat abans que el Sant Pare indiqués el plor de Jesús com l'antídot contra la indiferència davant el patiment dels nostres germans. "Aquest plor ensenya a sentir com a propi el dolor dels altres, a fer-nos partícips del sofriment i les dificultats de les persones que viuen a les situacions més doloroses", ha assegurat. Finalment el bisbe de Roma ha assegurat que, "en el moment del desconcert, de la commoció i del plor, brolla en el cor de Crist la pregària al Pare". Francesc, a més, ha definit la pregària com la veritable medecina per al nostre patiment, alhora que ha recordat que "les respostes als nombrosos interrogants que ens vénen quan tenim patiments es troba en la raó del cor".
Un total de 10 persones, en representació dels qui carreguen històries humanes de gran sofriment, han rebut l’Agnus Dei directament del Sant Pare, entre ells la presidenta de l’Associació de Víctimes del Carrer, en representació dels qui han perdut algun fill per accident de trànsit, i el president de l’Associació Víctimes de l’Obligació, així com persones que han perdut familiars durant el genocidi de Rwanda o que han viscut el drama de la presó. També hi ha hagut dones en general, incloent-hi esposes, mares i àvies o religioses compromeses en les missions. Totes són històries de sofriment en el cos i en l’esperit, drames que, gràcies a la fe, s’han transformat en esperança.
El Papa rep el Premi Carlemany
La vetlla a Sant Pere s'ha celebrat el dia abans que el Papa rebi aquest divendres, a les 12 del migdia a la sala règia del Palau Apostòlic del Vaticà, el Premi Carlemany. Francesc és el segon Papa que recull aquest guardó, després que sant Joan Pau II ja el va obtenir el 2004. Lliura el premi la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, del Parlament europeu, Martin Schulz, i del Consell de la Unió Europea, Donald Tusk. El Premi Carlemany és atorgat des de l’any 1950 per la ciutat alemanya d'Aquisgrà, i l'alcalde Marcel Philipp serà present a la cerimònia al costat de nombroses personalitats, entre les quals també destaca el Rei d'Espanya, Felip VI.
El Premi Internacional Carlemany de la Ciutat de Aquisgrà gaudeix de gran renom a tot el món, ja que és el guardó polític a nivell europeu més antic d'Alemanya, i reuneix cada any un cercle de polítics i figures excel•lents. El 23 de desembre passat, va ser quan el directori del premi Carlemany va anunciar la seva intenció de premiar el pontífex perquè, "en un temps com l’actual, en què tants ciutadans europeus estan necessitats d'orientació, el Papa dóna un missatge d'esperança i coratge". Els promotors del premi van explicar que, en aquest sentit, el Sant Pare s'ha convertit en una "veu de la consciència" que recorda la necessitat de prioritzar l'ésser humà i que Europa mantingui el seu compromís "amb la llibertat, la pau, la justícia, la democràcia i la solidaritat".
En acabar l’acte de lliurament, està previst que el pontífex faci un discurs, en el qual es refereixi "als desafiaments d'Europa", entre ells la qüestió migratòria. Abans de la cerimònia, Francesc rebrà en diferents audiències els tres representants de les organitzacions europees i, després, la cancellera alemanya, Angela Merkel. Aquesta és la tercera trobada al Vaticà entre el pontífex i mandatària alemanya, que ja havia visitat el Papa al maig de 2013 i també al febrer de l’any passat.
El Sant Pare, amb el poble brasiler
El Papa ha expressat, en diferents converses i missatges, la seva preocupació per la difícil situació social i política que viu el Brasil, amb un procés obert per destituir la presidenta Dilma Roussef, una dona que es defineix com “una víctima innocent”. L’arquebisbe de Rio de Janeiro, el cardenal Orani Joao Tempesta, ha explicat que el pontífex "està amb el poble brasiler i amb els seus problemes, davant aquest difícil moment per al govern del país". Igualment ha comentat que ha parlat amb el Sant Pare i li ha demanat "que pregui pel Brasil".
El purpurat ha admès que "dins l'Església hi ha persones favorables i contràries a la presidenta Dilma Rousseff", com també que "la situació pot influir en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, aquest mateix any". Recordem que la destitució de Rousseff viurà un moment important dimecres de la setmana vinent, dia 11, amb el pronunciament del Senat.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 5 de maig.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció