En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Francesc diu que "cal reformar i deixar el conservadorisme": "Vull l'Església amb rostre de mare que comprèn i acaricia"

“Vull una Església inquieta i sempre propera als oblidats, als marginats i als imperfectes, amb rostre de mare que comprèn i acaricia”. Així ha sintetitzat…

10 novembre 2015

Redacció

Comparteix
“Vull una Església inquieta i sempre propera als oblidats, als marginats i als imperfectes, amb rostre de mare que comprèn i acaricia”. Així ha sintetitzat el Papa Francesc aquest dimarts, en una reunió amb creients de les diòcesis italianes a Florència, el que és el seu programa de pontificat, una idea de fons que no és res més que el mandat evangèlic de ser servidors, lluny de qualsevol ambició de poder, i de ser els últims si volem ser els primers davant de Déu i dels homes i dones més necessitats. El Sant Pare dedicava la jornada a visitar les ciutats de Prato i Florència, un dia intens que ha començat amb l’arribada al camp esportiu de Prato. En aquesta ciutat industrial, a la plaça de la catedral, el pontífex ha tingut una trobada amb el món del treball. Després de saludar tots els presents, el Sant Pare ha tingut un record per als malalts, els ancians, els detinguts o sense llibertat i tots els qui no han pogut ser físicament en l’encontre. Francesc s’ha presentat com un pelegrí més a la també anomenada ciutat de Maria.
El Sant Pare també ha dit que la sacralitat de cada ésser humà requereix per a cadascú un treball i un tracte dignes, i ha recordat els cinc treballadors xinesos morts ara fa dos anys a la zona industrial de la ciutat de Prato. Ha definit els fets com “una tragèdia de l’explotació i les condicions inhumanes de vida, cosa que no és mai treball digne”. Francesc ha fet, a més, una crida a acabar “amb el càncer de la corrupció i el verí de la il•legalitat”. Al final, Francesc ha animat tothom, i sobretot els joves reunits la nit anterior en una vetlla de pregària, a no deixar-se derrotar pel pessimisme i la resignació.
Després de la visita a Prato, el Papa ha arribat a Florència, on ha tingut un encontre a la catedral amb els participants en el cinquè Congrés Eclesial de l’Església Italiana, que es fa amb el lema “Amb Crist, un nou humanisme”. Francesc ha demanat a pastors i poble cristià que "prediquin la humilitat resplendent de Jesús, que ha de protegir l’Església de qualsevol ambició de poder". En un llarg discurs a la catedral de Santa Maria de la Flor de Florència, Francesc ha dit que cal evitar un humanisme abstracte i reivindicar el dels sentiments de Jesucrist, entre els quals ha destacat "la humilitat, el desinterès i la benaurança" com els tres grans eixos.
Francesc ha alertat contra "dues de les nombroses temptacions: la pelagiana, que s’oposa a la reforma de l’Església i la doctrina cristiana, i la del gnosticisme, que porta a confiar en el raonament clar i a perdre la tendresa". Francesc ha recordat, abans d’evocar el judici universal de misericòrdia, que "Déu ha vingut a salvar, no pas a condemnar", i ha avisat del perill que té, segons ell "l'excessiu conservadurisme i fins i tot fonamentalisme que tanca les portes a les reformes". Fins i tot ha arribat a afegir que "la nostra fe és revolucionària". També ha assegurat que només podem parlar d’humanisme des de la centralitat de Jesucrist.
El Sant Pare ha fet una crida a l’Església perquè "anunciï el Jesús que actua en la caritat i en la justícia i que sàpiga atendre de manera preferencial pels pobres". Francesc ha dit que vol “una Església inquieta i sempre propera als oblidats, als marginats i als imperfectes, amb rostre de mare que comprèn i acaricia”. El pontífex ha comentat que hi ha raons per a l’alegria i per al bon humor, i ha acabat invocant la Mare de Déu, des del desig que les paraules de Maria a l’àngel siguin assumides avui per tothom.
Trobada amb malalts i dinar amb pobres en un menjador
La Jornada del pontífex a Florència ha continuat amb una visita al migdia a la Basílica de la Santíssima Anunciada, on ha resat l’Àngelus i ha saludat un grup de malalts. Després, Francesc ha dinat amb els pobres al menjador de Sant Francesc. A primera hora de la tarda, el Sant Pare ha presidit l’Eucaristia a l’estadi Luigi Franchi de la capital toscana. En l’homilia, ha assegurat que “L'Església viu en les persones”, com es demostra en “el fet que avui s’hagi reunit tanta gent per celebrar la missa en un estadi esportiu”
Francesc ha recordat novament que “l'Església, com Jesús, viu en el poble i per al poble” i que, per aquesta raó, “al llarg de la seva història, sempre ha portat dins ell mateix la mateixa pregunta: la de qui és Jesús per als homes i dones d'avui”. El Papa ha subratllat la importància de “conèixer autènticament Jesús, no pas una imatge distorsionada de les ideologies”. Finalment, Francesc ha recordat el Papa Sant Lleó el Gran, fill de la Toscana, la memòria se celebrava tot just aquest dimarts, i ha destacat que “portava en el seu cor aquesta pregunta, aquesta ansietat apostòlica d’aconseguir que tots aprenguem la veritat sobre Jesús”. Després, el pontífex ha tornat a mitja tarda en helicòpter ja al Vaticà.
I finalment destaquem que aquest dimecres, com cada setmana, el Papa presidirà una nova audiència general a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. D’altra banda, també entre les previsions, Francesc rep els propers dies en visita Ad Limina els bisbes d’Alemanya i d’Eslovàquia.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 10 de novembre.

Més actualitat

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció