En directe

Laudes

PAPA FRANCESC

Francesc diu que "educar és escoltar, crear cultura i celebrar"

El Papa ha participat aquest divendres en en un encontre virtual global amb joves, pares de família i professors d’arreu del món, promogut per Scholas…

5 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha participat aquest divendres en en un encontre virtual global amb joves, pares de família i professors d’arreu del món, promogut per Scholas Occurrentes amb motiu de la Jornada Internacional del Medi Ambient. En el seu missatge, ofert al final de tot el diàleg, Francesc ha recordat la dimensió de comunitat que ha assolit l’entitat internacional, a partir de reptes que podien semblar inicialment de bojos. "Em venen al cor tres imatges que van guiar tres anys de reflexions i de trobada: el boig del camí (Fellini), la crida de Mateu (de Caravaggio) i l'Idiota (de Dostoievski), que representen el sentit, el boig, la crida i la bellesa, tres històries d'una crisi en què es posa en joc la responsabilitat humana", ha destacat. En aquesta línia, El pontífex ha analitzat la idea de crisi en la seva profunditat i en tots els seus vessants, per concloure que és un pas sempre necessari. "Pobra humanitat sense crisi, tota ordenada i perfeca! Seria una humanitat malalta, adormida. De la mateixa manera que la crisi ens crida a l'obertura, el perill arriba quan no ens ensenyen a relacionar-nos amb aquella obertura, cosa que fa que les crisis siguin sovint perilloses, perquè ens poden desorientar", ha comentat també.
El Sant Pare ha presentat Scholas Occurrentes com la resposta, amb el seu inici ara fa 20 anys, a un temps convuls que necessitava veus profètiques per mirar endavant. Ha subratllat que "va néixer d'una crisi, però no es va barallar amb la cultura i no va baixar tampoc els braços per lamentar-se d'uns temps terribles, sinó que va sortir a escoltar el cor dels joves i a conrear la realitat nova". Igualment ha comentat que aquest col·lectiu nascut per a l'educació "surt a buscar les fissures del món, no pas amb el cap, sinó amb tot el cos, perquè educar és escoltar, crear cultura i ensenyar a celebrar". Finalment el bisbe de Roma ha demanat als membres de l'entitat que "no oblidin mai la gratuïtat, el sentit i la bellesa, paraules que poden semblar inútils, perquè pot ser inviable crear una empresa buscant allò que no produeix, però depèn d'això tota la humanitat".

Doble aniversari ecumènic
D'altra banda, s'ha celebrat aquest divendres, 5 de juny, el 60è aniversari del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, creat per Sant Joan XXIII amb el Motu proprio Superno Dei Nutu. L'establiment del Secretariat va marcar el primer pas oficial de l'Església Catòlica en el moviment ecumènic. Aquesta efemèride arriba uns dies després del 20è de la publicació l’encíclica de Sant Joan Pau II Ut Unum sint. El cardenal Kurt Koch, actual president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, ha situat les dues commemoracions en un únic compromís per a l’Església. Ha recordat que "aquest dicasteri condueix el diàleg amb altres comunitats eclesials amb l'objectiu de restaurar l'únic cos de Crist, ferit al llarg de la història per moltes divisions". La creació del primer Secretariat per a la Unitat dels Cristians s’emmarca en tot un gran canvi ecumènic, basat en la idea que la pregària i el treball per superar les divisions ja no sigui pel retorn a la pròpia confessió, sinó per una unitat en allò fonamental des de la diversitat.

 

I finalment destaquem que el Papa ha demanat al president de Colòmbia, en una carta també amb motiu de la Jornada Mundial del Medi Ambient, que "prengui decisions a favor del planeta, sempre a favor de la construcció d'un món cada vegada més habitable i de una societat més humana". Colòmbia era precisament aquest any amfitrió de la commemoració però, a causa de la pandèmia del Covid-19, la celebració presencial que havia de tenir lloc a Bogotà s'ha convertit en una reunió virtual. Francesc ha definit aquest canvi com "un repte que ens recorda que, davant l'adversitat, sempre es poden obrir nous camins per estar units com a gran família humana". En la missiva a Iván Duque, el pontífex assegura que "no podem pretendre estar sans en un món malalt", alhora que li recorda que "la cura dels ecosistemes necessita una mirada de futur, que no es quedi només en l'immediat, buscant un guany ràpid i fàcil, perquè cal una mirada carregada de vida i que busqui la preservació en benefici de tothom".

Es pot escoltar AQUÍ (minut 23) l'última edició de DIARI DEL PAPA

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció