En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Francesc diu que els laics són capdavanters: "El compromís no ve per l'ordenació sacerdotal, sinó pel baptisme"

El Papa ha rebut aquest divendres els participants en la Plenària del Pontifici Consell per als Laics. Els ha demanat que treballin sobre la seva…

17 juny 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha rebut aquest divendres els participants en la Plenària del Pontifici Consell per als Laics. Els ha demanat que treballin sobre la seva triple dimensió de "laics, família i vida". En altres paraules, els ha instat a ser «Església en sortida». A partir d’aquest principi, Francesc ha invitat tothom a mirar amb renovada esperança al futur i donant gràcies al Senyor pel servei i apostolat desenvolupat en gairebé mig segle, complint el mandat del Concili Vaticà II. Amb la seva cordial benvinguda, el Papa ha recordat que, com ja va anunciar, aquest Consell «assumirà una nova forma, a partir de la conclusió d'una etapa important i de l'obertura d'una nova, per al Dicasteri de la Cúria Romana, que ha acompanyat la vida, la maduració i les transformacions del laïcat catòlic, des del Concili Vaticà II fins a avui», amb una creixent aportació de la dona. 
El bisbe de Roma ha destacat que "el mandat que rebut del Concili ha estat precisament el d'aconseguir estimular els fidels laics a l'hora d'implicar-se més i millor en la missió evangelitzadora de l'Església". En la mateixa línia, ha recordat que el compromís no el dóna l'ordenació presbiteral o episcopal, sinó "el Baptisme, sagrament que fa de tots els laics deixebles missioners del Senyor, sal de la terra, llum del món, llevat que transforma la realitat des de dintre". Francesc igualment ha subratllat l'important servei desenvolupat pel Dicasteri, que el beat Pau VI no va dubtar a qualificar com «un dels millors fruits del Concili Vaticà II», i s’hareferit, entre altres importants èxits, a "l'acompanyament de tants moviments i comunitats noves amb gran impuls missioner, com també al paper de la dona en l'Església, a les Jornades Mundials de la Joventut, creades per sant Joan Pau II"
Després d’elogiar els abundants fruits rebuts, el Papa ha fet una crida general a acollir amb esperança la reforma de la Cúria Romana: «Us invito a acollir aquesta reforma, que us tindrà implicats, com a signe de valorització i d'estima per la feina que desenvolupeu i com a signe de renovada confiança en la vocació i missió dels laics en l'Església d'avui». Després ha afegit que «el nou Dicasteri que naixerà tindrà com 'timó', per continuar amb la seva navegació, d'una banda la Christifideles laici i, de l'altra, l'Evangelii gaudium i l'Amoris laetitia, tenint com a camps privilegiats de treball la família i la defensa de la vida».
Francesc ha comentat, en una altra reflexió, que «és en aquest particular moment històric i en el context del Jubileu de la Misericòrdia, quan l'Església està cridada a prendre cada vegada més consciència de la necessitat de ser la casa paterna on hi ha lloc per a tothom, amb la vida de cadascú carregada a coll». En aquesta línia, ha proposat ser Església en permanent sortida, "comunitat evangelitzadora", que «sap avançar-se, prendre la iniciativa sense por, sortir a l’encontre, buscar els allunyats i arribar a les cruïlles dels camins per convidar els exclosos». I ha proposat, «com a horitzó de referència per al futur immediat, un binomi que es podria formular així: 'Església en sortida - laïcat en sortida', per aixecar la mirada i mirar cap als nombrosos allunyats del nostre món, a les nombroses famílies en dificultat i necessitades de misericòrdia, als moltíssims camps d'apostolat encara per explorar, als nombrosos laics amb cor bo i generosos, que amb gust posarien al servei de l'Evangeli, les seves energies, el seu temps, les seves capacitats...”.
El Sant Pare ha recordat també que l’Església “té necessitat de laics ben formats, animats per una fe clara i una vida tocada per la trobada personal i misericordiós amb l'amor de Crist Jesús”.  També ha comentat que es necessiten "laics que s'arrisquin, que s'embrutin les mans, que no tinguin por d'equivocar-se, que vagin endavant, laics amb visió de futur, amb experiència i animats a somiar". Finalment el pontífex ha animat els laics i laiques a obrir-se «amb docilitat i humilitat a les novetats de Déu», «com va fer Maria, la nostra mare i mestra en la fe».
Audiència a Ajuda a l'Església Necessitada
D'altra banda, Francesc ha rebut aquest divendres en audiència, al Palau apostòlic vaticà, una delegació de la fundació pontifícia Ajuda a l'Església Necessitada, amb motiu de la posada en marxa de la campanya internacional "Sigues la misericòrdia de Déu" (Be God 's Mercy).La delegació ha estat encapçalada pel president internacional d'Ajuda a l'Església Necessitada, el cardenal Mauro Piacenza, i pel secretari general de la fundació, Philipp Ozores.Aquesta campanya va sorgir per iniciativa del Papa Francesc, que invita tots els homes de bona voluntat a realitzar obres de caritat duradores a través d'aquesta fundació amb diferents projectes, entre ells l'ajuda a refugiats, la pastoral penitenciària i els centres de rehabilitació.
La presentació de la campanya s’ha fet a la seu de Ràdio Vaticana i ha estat moderada pel director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi. Durant la conferència, s’ha projectat un vídeo missatge del Papa Francesc amb el qual impulsa aquesta campanya. El pontífex proposa, en el vídeo, aquesta reflexió: "Els homes i les dones necessitem la misericòrdia de Déu però també necessitem la nostra misericòrdia; necessitem donar-nos la mà, acariciar-nos, cuidar-nos. Per tant, convido tothom, al costat de Kirche in Not, a fer en cada lloc de tot el món una obra fixa de misericòrdia. I no tingueu por de la misericòrdia: La misericòrdia és la carícia de Déu".
La campanya "Sigues la misericòrdia de Déu" es desenvoluparà en cadascuna de les 22 oficines d'aquesta fundació al món, i finalitzarà a Roma el 4 d'octubre, dia de Sant Francesc d'Assís, quan la institució  presentarà al Papa els primers "fruits" de la campanya. En acabar l'audiència amb el Papa, el secretari general d'Ajuda a l’Església Necessitada, Philipp Ozores, ha explicat la trobada amb el Sant Pare i els punts més importants de la campanya "Sigues la misericòrdia de Déu" (#BeGodsMercy).
El Papa parla de família en obrir l'Assemblea diocesana de Roma
"Acollir, acompanyar, discernir i integrar". En aquests quatre verbs,el Papa ha sintetitzat la seva recepta per a la pastoral de la família, sobre la qual el Sant Pare va tornar a parlar aquest dijous, durant més d'una hora, en la inauguració, a la Basílica de Sant Joan de Laterà, del Congrés de la seva diòcesi, amb el lema "L'alegria de l'amor: el camí de les famílies a Roma a la llum de l'exhortació apostòlica Amoris Letitia". Durant aquests dos dies, dijous 16 i divendres 17, s'analitzen els temes vinculats a aquesta important trobada eclesial a través de cinc laboratoris temàtics de les 36 Prefectures romanes. 
Les conclusions, amb la relació del Cardenal Agostino Vallini, vicari del Papa per a la diòcesi de Roma, es presentaran el proper 19 de setembre al matí també a la Basílica Lateranense, amb els rectors i els sacerdots, ial vespre del mateix dia amb els treballadors laics, ocasió durant la qual serà lliurat el mandat als catequistes per al nou any pastoral.En obrir el Congrés, el Bisbe de Roma va tornar a referir-se als temes dels dos darrers sínodes i de l'exhortació que va néixer després, i ho va fer dirigint-se a les famílies i als sacerdots, al costat dels altres agents de la pastoral presents en aquesta Basílica papal.
Ajuda pontíficia a l'Equador
L’Església, després del recent terratrèmol a l’Equador, s’està mobilitzant a través dels canals de suport que tenen el Papa i la Santa Seu. El sotssecretari del Consell Pontifici Cor Unum, Segundo Tejado Muñoz, viatja fins dimarts a l’Equador, enviat pel Sant Pare, per visitar les zones que més van patir el desastre, després dels primers ajuts d’emergència i per canalitzar l’enviament de més recursos. 
Monsenyor Tejado Muñoz ha explicat que la solidaritat ha de continuar. "Hem aconseguit una quantitat de diners, i ara esperem rebre'n més, per intentar cobrir la construcció d'una escola, com ja vam fer a Haití", ha explicat. Després de l’estada a l’Equador, Segundo Tejado Muñoz visitarà Colòmbia per a la reunió anual del Consell d’Administració de la Fundació Populorum Progressio per a l’Amèrica Llatina, confiada des de 1992 al Consell Pontifici Cor Unum.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 17 de juny.

Més actualitat

Sense categoria

Rodrigo Cortés: "No m'agraden els autors ni els cineastes torturadors"

Parlem amb el cineasta Rodrigo Cortés del seu procés d'escriptura, ara que publica 'Cuentos Telúricos', una antologia de contes entre la fantasia i la realitat amb un punt d'humor

29 maig 2024

URBANISME

L’Ajuntament de Barcelona no pot obligar a la Sagrada Família a pagar les expropiacions per l’escalinata del carrer Mallorca 

La utilitat pública del temple per la ciutat és la clau perque el cost de l’operació sigui compartit entre el consistori i la Sagrada Família

29 maig 2024

Redacció

MOBILITAT

Tito Álvarez, portaveu d'Elite Taxi, contra les plataformes digitals VTC: "No falten taxis a Barcelona"

manifestació de taxis a Barcelona contra les plataformes digitals de VTC el 2022

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu dels taxis demana una regulació d’aquestes plataformes digitals de VTC

28 maig 2024

Redacció