En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

Francesc diu que "no hi ha cap justificació per a la guerra" i qualifica els qui la fan de "maleïts i delinqüents"

"Totes les persones, veritablement totes, són importants davant dels ulls de Déu". Aquesta frase del Papa, reflectida en el seu compte de Twitter @Pontifex, és…

19 novembre 2015

Redacció

Comparteix
"Totes les persones, veritablement totes, són importants davant dels ulls de Déu". Aquesta frase del Papa, reflectida en el seu compte de Twitter @Pontifex, és programàtica i reveladora del seu compromís a favor de la pau arreu del món. Precisament el Sant Pare ha dit aquest dijous que "tot el món avui està en un guerra", per la qual "no hi ha justificació". En la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha afegit que el rebuig del "camí de la pau" fa que Déu mateix, Jesús mateix, plori: "Jesús ha plorat". Amb aquestes paraules, el pontífex ha començat una homilia en què ha ressonat l'Evangeli de Lluc llegit poc abans, un passatge tan breu com colpidor.
El pontífex, a més de recordar que no es pot permetre que "tants nens i éssers humans perdin la vida per l'odi i la guerra", ha recordat les bombes d’Hiroshima i Nagasaki, una destrucció massiva que ha qualificat de “matances inútils". Francesc ha recordat les paraules de Jesús: "Feliços els constructors de pau!". Ha recordat que “aquells que treballen per la guerra, que fan les guerres, són maleïts i delinqüents”.
El Papa ha destacat que, "mentre els traficants d'armes fan la seva feina, hi ha els pobres agents de pau que donen la seva vida només per ajudar una persona, una altra i una altra". El pontífex ha posat l’exemple de "Teresa de Calcuta, una icona dels nostres temps que ha donat peu a dir que no es comprèn el camí de la pau". Finalment, ha fet una crida especial a la conversió del cor, tot just en el llindar d'aquest Jubileu de la Misericòrdia.
Audiència amb els treballadors sanitaris
"El respecte pel valor de la vida i encara més, l'amor per aquesta vida, troba una actuació insubstituïble en el fet de fer-se proïsme, acostar-se als altres, tenir cura dels qui pateixen en el cos i en l'esperit". Aquestes són les accions que caracteritzen la pastoral de la salut, segons ha subratllat Francesc aquest mateix dijous en una audiència concedida als participants en la XXX Conferència Internacional promoguda pel Pontifici Consell per als Treballadors Sanitaris, que es fa aquests dies a Roma amb aquest títol: "La cultura de la Salus i de l'acollida al servei del homes i del planeta".
El Papa ha recordat que, en aquestes accions i actituds, l'Església "posarà especial èmfasi durant el Jubileu de la Misericòrdia, que ens ajuda a ser a prop dels germans i les germanes que més pateixen". Igualment ha destacat que els elements constitutius de la "cultura de la salus" són acollida, compassió, comprensió i perdó.
El Sant Pare ha subratllat que la proximitat a l'altre, "fins al punt de sentir-lo com algú que ens pertany, supera tota barrera de nacionalitat, de classe social i de religió, com ens ensenya el bon samarità". Ha afegit en aquesta línia que supera també la cultura segons la qual, "tant en els països rics com en els pobres, els éssers humans són acceptats o rebutjats segons criteris utilitaristes, sobretot a nivell social i econòmic".
Francesc ha assegurat també que aquesta mentalitat "és propera" a l'anomenada "medicina dels desitjos", cada vegada més difosa en els països rics i caracteritzada per "la recerca, a qualsevol preu, de la perfecció física, de la il•lusió per l'eterna joventut". D'altra banda, el Sant Pare ha explicat que el "fer-se proïsme" comporta també assumir "responsabilitats obligatòries cap a la creació i la 'casa comuna', que pertany a tothom i que ha estat encomanada a cura de tots, també de les generacions futures".
El Papa, a més, ha reconegut que la preocupació de l'Església és pel futur de la família humana i de tota la creació. Finalment, ha expressat el seu desig que els participants en aquesta conferència internacional "puguin contribuir a un nou desenvolupament de la cultura de la salus, entesa en sentit integral". D'aquesta manera, els ha animat a "tenir sempre present, en els seus treballs, la realitat de les poblacions que pateixen més els danys provocats per la degradació ambiental, uns danys greus i sovint permanents en la salut".
Últims preparatius per al viatge africà del pontífex
D'altra banda, Federico Lombardi ha explicat aquest dijous els preparatius del viatge apostòlic que el Papa farà la setmana vinent, entre dimecres 25 i el dilluns 30 de novembre,  a Kènia, Uganda i la República Centreafricana. El portaveu de la Santa Seu ha dit que Francesc visita el continent africà com un missatger de la pau i la reconciliació. En l’encontre informatiu, Lombardi ha destacat la pau, el diàleg interreligiós i el testimoni dels màrtirs cristians com els grans eixos d’aquesta històrica visita. A Kenya, el Papa es dirigirà a la seu de les agències de l'ONU per al Medi Ambient i l’Habitatge. També tindrà un encontre amb joves especialment ple de contingut, com ha destacat Federico Lombardi.
Divendres de la setmana vinent, dia 27, el Papa viatjarà a Uganda, on el punt central serà una missa pels màrtirs del país, seguit per una visita a la Casa de la Caritat de Nalukolongo, dirigida pels jesuïtes. Diumenge 29 serà finalment el torn de la República Centreafricana, un país molt castigat per la violència i on visitarà un camp de refugiats i una parròquia catòlica, on s’han acollit més de 2.000 persones desplaçades. En total, en aquest viatge africà, el Papa pronunciarà 19 discursos, 14 en italià, dos en anglès, dos més en espanyol i un en francès. El portaveu Federico Lombardi també ha anunciat que el cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat del Vaticà, acompanyarà el pontífex a Kenya i Uganda, però no pas a l'Àfrica central, perquè es va comprometre a representar la Santa Seu en la Conferència sobre el Clima a París.
Finalment, destaquem que el Sant Pare ha rebut aquest mateix dijous al matí els bisbes alemanys, en visita Ad Limina al Vaticà. I d’altra banda, una previsió important és que Francesc rebrà aquest divendres, a les 11.15 hores, els participants en un congrés sobre formació i ministeri dels sacerdots que es fa aquests dies també a Roma.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 19 de novembre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

Més actualitat

SOCIETAT

Alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, sobre l'autobús bolcat a la C-32 amb desenes de ferits: “Temíem el pitjor!” 

En una entrevista a Ràdio Estel, Amor desconeix les causes de per què l’autobús ha bolcat a la C-32 entre Pineda de Mar i Tordera

16 juliol 2024

Redacció

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció