En directe

Sense distància

PAPA FRANCESC

Francesc: "El clericalisme és un mal en l'Església"

El Sant Pare ha dit aquest dimarts que "l'esperit del clericalisme és un mal present també avui en l'Església", i ha afegit que "la víctima…

13 desembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Sant Pare ha dit aquest dimarts que "l'esperit del clericalisme és un mal present també avui en l'Església", i ha afegit que "la víctima és el poble, que se sent descartat i abusat". Durant l'homilia de la Missa matinal a la capella de la Casa de Santa Marta, concelebrada pels integrants del Consell dels 9 Cardenals, Francesc ha avisat del perill que corren els pastors "si es converteixen en intel•lectuals de la religió amb una moral allunyada de la Revelació de Déu". A partir de les paraules de Jesús proposades en l'Evangeli de Sant Mateu, el Papa ha destacat que el Senyor es dirigeix als grans sacerdots i als notables del poble, que van instrumentalitzar la llei.
Després de recordar que "aquesta llei es va refer moltíssimes vegades, fins a arribar als 500 manaments que ho regulaven tot", el pontífex ha denunciat que estava feta "sense memòria, amb el Primer Manament oblidat". També ha subratllat que "un dels descartats d'aquesta gent va se Judes, un traïdor que va pecar però que es va penedir i no va ser acollit pels pastors". Francesc va atribuir aquesta realitat a "un esperit de clericalisme segons el qual els clergues que se senten superiors, s'allunyen de la gent i no tenen temps d'escoltar els pobres, els qui pateixen, els presos o els malalts". En aquesta línia, ha conclòs que "el mal del clericalisme és molt lleig, com una nova edició d'aquella gent amb la mateixa víctima: el poble pobre i humil que espera el Senyor". Encara el Sant Pare ha comentat que "el Fill de Déu va ser amb els malalts, els pobres, els descartats, els publicans, els pecados i les prostitutes, com també ara ens diu que els pecadors i les prostitutes entraran abans al Regne del Cel".
Telegrama de condol per la mort del prelat de l'Opus Dei
D'altra banda, el Papa ha enviat un telegrama de condol a tots els membres de la Prelatura de l'Opus Dei amb motiu de la mort, aquest dilluns, del seu prelat, Javier Echevarría. En el missatge, Francesc el presenta com "un generós testimoni de vida sacerdotal i episcopal que va lliurar la seva vida en un constant servei d'amor a l'Església i les ànimes". Javier Echevarría, mort als 84 anys, era bisbe i segon successor de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer, fundador de l'Opus Dei. Va ser també Gran Canceller de la Pontifícia Universitat de la Santa Creu de Roma. El prelat, nascut a Madrid el 1932, va conèixer sant Josepmaria, de qui va ser secretari entre els anys 1953 i 1975. El 1994 va ser elegit prelat de l'Opus Dei, i va rebre l'ordenació episcopal de mans de Joan Pau II el 6 de gener de 1995 a la Basílica de Sant Pere.
Francesc s'adreça a governs i autoritats polítiques regionals per parlar-los dels desplaçats
També és notícia un missatge, fet públic aquest dimarts, en què Francesc «anima els governs i les autoritats polítiques regionals a afrontar la crisi provocada pel desplaçament massiu de persones». Recorda que sempre els fenòmens migratoris i el desenvolupament estan estretament lligats «amb les qüestions urgents de la pobresa, de la guerra i del tràfic d'éssers humans» i la corresponent «necessitat d'un desenvolupament ambiental i humà sostenible». El cardenal secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, ha llegit en nom del Papa aquest missatge davant el novè Fòrum Global sobre Migracions i Desenvolupament, que s'ha celebrat a Dacca (Bangla Desh) entre dissabte i dilluns.
El missatge del bisbe de Roma recorda l'encíclica Laudato si, i destaca la importància d'afrontar «la urgència d'un lideratge global autèntic, capaç d'administrar l'economia internacional, valorant ponderadament les exigències de les economies individuals i les actuals condicions de crisi, així com la necessitat del desarmament, de la seguretat alimentària i de la pau i la prioritat de protegir el medi ambient i de regular les migracions». El Sant Pare es mostra convençut que «només una estratègia integral permet combatre la pobresa, restituir la dignitat als exclosos i alhora tenir cura de la natura».
A la cita internacional, celebrada a la capital de Bangla Desh, la Santa Seu ha estat representada pel sotssecretari del Pontifici Consell per a la Pastoral dels Migrants i Itinerants, Gabriele Bentoglio. A més de llegir el missatge del Papa, el prelat ha posat en relleu, durant  la seva intervenció, la importància de «la tutela de la dignitat humana i de la promoció de la solidaritat». També ha recordat que «la Santa Seu subratlla incansablement la centralitat i la dignitat de tot ésser humà».
Amb els drets i deures dels migrants, Bentoglio ha destacat igualment la «perspectiva de la integració» i la «cultura de la trobada», com encoratja el mateix Francesc. El sotssecretari del dicasteri pontifici ha destacat que, «des del començament del seu pontificat, el Papa Francesc defensa amb fermesa l'adopció de solucions sostenibles, ja que guerres, violacions dels drets humans, corrupció, pobresa i desastres naturals són factors importants que impulsen les migracions, i n no podem oblidar que els més vulnerables, com ara els nens i les dones, són els primers que pateixen les conseqüències».
Jornada del Papa en el seu 80è aniversari
Finalment destaquem que la Sala de Premsa del Vaticà informa, en una nota feta pública aquest dimarts, sobre l'aniversari del pontífex, que és aquest dissabte 17 de desembre. El dia en què Francesc complirà 80 anys, el Papa presidirà a les 8.00 hores, a la Capella Paulina del Vaticà, una concelebració eucarística amb els cardenals residents a Roma. Per al Sant Pare, la resta de la jornada serà normal i plena de visites i altres compromisos ordinaris.
La Santa Seu ha habilitat adreces electròniques per llengües amb la idea que es puguin enviar felicitacions des de tot el món. En castellà, es poden enviar aquests missatges a PapaFrancisco80@vatican.va. A més, al twitter, s'ha creat el hashtag #Pontifex80 a l'ocasió i, en català, #Feliç80Francesc en una iniciativa del setmanari Catalunya Cristiana. Precisament aquesta publicació ofereix missatges de felicitació expressats per 80 persones vinculades a l'Església que fa camí a Catalunya, incloent-hi els bisbes en actiu, tot a través de moltes entitats i creients de totes les sensibilitats.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 13 de desembre.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024